Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Debianiin pohjautuvia ohjelmistoja/jakeluja

Debianiin pohjautuvia jakeluita on lukuisia. Joidenkin käyttäjien kannattaa tutustua näihin jakeluihin virallisten Debian-julkaisujen lisäksi. Tälle löytyy useita perusteita (parempi lokalisointi, tuki tietylle laitteistolle, yksinkertaistettu asennus jne).

Debian toivottaa tervetulleeksi ja kannustaa järjestöjä jotka haluavat kehittää Debianiin perustuvia jakeluja. Kuitenkin, Debianin yhteisöllisen sopimuksen hengen mukaisesti, pyydämme heitä tekemänsä työn kautta avustamaan pääjakelun kehityksessä niin että lopulta kaikki käyttäjät voivat hyötyä tehdyistä parannuksista.

Seuraavat jakelut ovat Debian-pohjaisia (lueteltuna aakkosjärjestyksessä). Tämä luettelo on kaikkea muuta kuin täydellinen ja saattaa olla vanhentunut. Jos havaitset virheellisiä tietoja, haluat täydentää tietoja tai lisätä puuttuvan jakelun, ota yhteyttä meihin.

Huom.: yksityiskohtaisempia tietoja näistä jakeluista julkaisupäivämäärineen, sisältöineen ja arvosteluineen löytyy osoitteesta http://www.distrowatch.com/.

Seuraavat jakelut perustuivat Debianiin, mutta eivät ole enää aktiivisia tai eivät ole saatavilla:

64studio

64 Studio on GNU/Linux-jakelu, joka on räätälöity digitaalisen sisällön luomiseen, mukaan lukien ääni, video, grafiikka ja julkaisutyökalut.

Adamantix

Adamantix-projektin tavoitteena on luoda hyvin turvallinen mutta kuitenkin käytettävä Linux-alusta. Saavuttaakseen tämän, projekti käyttää tällä hetkellä saatavilla olevia Linux-tietoturvaratkaisuja (esim. ytimen ja kääntäjien korjaukset, tietoturvaohjelmat ja -tekniikat) ja niitä yhdistelemällä luo turvallisen Linux-alustan.

APLINUX

APLINUX oli Debian GNU/Linuxiin pohjautuva jakelu joka keskittyi www-, DNS- ja postipalvelimiin. Jakelun päätavoitteena oli automatisoida järjestelmän asennus- ja asetustehtävät, tavoitellen näin maksimaalista luotettavuutta, vakautta ja tietoturvallisuutta.

Collax

Collax (ent. BenHur) on Debianiin perustuva palvelintoteutus. Se tarjoaa palomuurin, virussuojatun sähköpostipalvelimen, faksipalvelimen, VPN-käytävän, SMS-palvelimen, www-välityspalvelimen ja etäkäyttötoiminnot (RADIUS).

Lisätietoja löydät tietolehtisestä (pdf).

Corel Linux

Corel kehitti Debianiin perustuvan jakelun jonka mukana tuli WordPerfect ja muita Corel-ohjelmistoja. Corel valitsi Debianin koska ...se istuu erinomaisesti yrityksen nykyiseen asiakaspohjaan ja Linux-missioon. Debianilla on luja perusta, vahva maailmanlaajuinen kehittäjäkanta ja perusteellinen testausjakso kuten kuvaillaan sen VUKK:ssa (ei enää saatavilla). Se julkaistiin marraskuussa 1999, muutaman julkisen beta-version jälkeen. Tämä herätti jonkin verran keskustelua, koska Corel oli valinnut KDE:n graafiseksi käyttöliittymäksi, ja KDE:n lisenssiasioita ei oltu vielä ratkaistu Debianin osalta. Kolme eri painosta julkaistiin vuosien 1999 ja 2000 aikana. Kuitenkin, vuonna 2001 Corel ilmoitti aikomuksistaan lopettaa Linux-jakelunsa kehityksen.

Corel Linux oli saatavilla osoitteesta http://linux.corel.com/. Käyttäjät jotka haluavat päivittää uudempiin Debian-julkaisuihin, voivat käyttää suuntaa antavana ohjeena Debianin postilistoilla julkaistua Corel to Debian micro-howto -ohjetta.

Myöhemmin se kuitenkin lisensoitiin uudelle yritykselle nimeltä Xandros Corporation http://www.xandros.net/ (katso lehdistöjulkaisua), jossa on mukana alkuperäisen Corel Linuxin kehittäjiä ja suunnittelijoita. Lue lisää Xandrosista.

Damn Small Linux

Damn Small Linux on 50Mt:n kokoinen Knoppix-perustainen live-CD, joka on sopeutettu työpöytäkäyttöön heikkotehoisemmalla laitteistolla.

Debian JP

Debian JP on vapaaehtoisprojekti jonka tarkoitus on tuottaa japanilaisille loppukäyttäjille tarkoitettu Debian-pohjainen jakelu. Parannukset sisältävät Debian-jakelun kansainvälistämisen, ja kaikki nämä muutokset on myöhemmin annettu pääprojektin käyttöön. Projekti aloitti jakelemalla Hamm-jakelun paketteja ja nyttemmin tarjolla on CD:eitä jotka perustuvat virallisiin julkaisuihin.

Sen voi hakea Debian JP-sivuilta (pääosin japaniksi).

Demolinux

Demolinux on jakelu joka mahdollistaa Linuxin käytön ilman asennusta, levyn osiointia tai muita vastaavia toimenpiteitä, koska se toimii suoraan käynnistyvältä CD-levyltä. Demolinux sisältää GNOME- ja KDE-työpöytäympäristöt, Enlightenmentin, StarOfficen, monia pelejä, kehitystyökaluja ja runsaasti muita sovelluksia. Se on todennäköisesti paras jakeluvaihtoehto jos haluat vain kokeilla Linuxia ja nähdä kuinka se toimii ja mitä tarjottavaa sillä on sinulle.

Versiosta 2.0 lähtien se on pohjautunut Debianiin (versio 3.0 on myös Debian-pohjainen).

DemoLinux on saatavilla osoitteesta http://www.demolinux.org/. CD-vedokset löytyvät osoitteesta http://www.demolinux.org/DOWNLOAD/ (mutta kokeilethan ensin jotakin peiliä).

ESware Linux

ESware Linux 365 oli espanjalainen kaupallinen jakelu joka ilmestyi vuonna 2001 (aiemmat versiot polveutuivat muista GNU/Linux-jakeluista, eivät Debianista). Se sisälsi 7 CD:tä (mukana oli StarOffice ja muita ei-vapaita työkaluja) ja yhden lähdekoodi-CD:n ja myöskin neljä espanjankielistä käyttöopasta. Asennusohjelma (graafinen, tekstipohjainen ja etäasennus web-liittymän kautta) oli espanjankielinen ja sisälsi automaattisen laitteistotunnistuksen.

Gibraltar

Gibraltar on projekti jonka tavoitteena on tuottaa reititin/palomuuripaketti jonka voi käynnistää suoraan CD-levyltä (sen voi toki asentaa myös kiintolevylle). Saatavilla on sekä kaupallinen (web-liittymällä) että vapaa versio. Lisätietoja saa osoitteesta http://www.gibraltar.at/.

grml

grml on alunperin Knoppixiin ja nykyään Debianiin perustuva käynnistys-CD (Live-CD). grml sisältää kokoelman erityisesti järjestelmäylläpitäjille ja komentorivikäyttäjille suunnattuja GNU/Linux-ohjelmistoja. grml sisältää automaattisen laitteistotunnistuksen. grml:ää voi käyttää (muun muassa) järjestelmän palautukseen, järjestelmien/verkkojen analysointiin tai työskentely-ympäristönä. Kiintolevylle ei tarvitse asentaa mitään; grml:n käyttö ei vaadi edes kiintolevyä. CD:lle on saatu mahdutettua pakkauksen avulla n. 2.1 Gt ohjelmistoja ja dokumentteja. grml:n käytöstä ei tarvitse maksaa, sillä se on vapaata ohjelmistoa!

Lisätietoa...

Impi Linux

Impi Linux oli Debianin (ja Knoppixin) pohjalta rakennettu etelä-afrikkalainen Linux-jakelu. Se luotiin parhaista saatavilla olevista avoimen lähdekoodin ohjelmistoista, jolloin voitiin tarjota etelä-afrikkalaisille käyttäjille vakaa, virusvapaa ja erittäin kustannustehokas yrityskäyttöjärjestelmä. Painopiste oli työasemakäyttöjärjestelmissä. Lisätietoja osoitteesta http://www.impi.org.za/.

Linex

Linex on Debian-pohjainen jakelu, jota kehittää Extremaduran (Espanjassa) paikallishallinto. Päätavoite on siirtyä kaikissa tietokonejärjestelmissä Linuxiin niin hallinnon toimistoissa, liikeyrityksissä kuin kouluissakin. Lue virallinen lehdistötiedote (saatavilla myös englanniksi).

Linex on saanut paljon huomiota, eikä pelkästään ei-espanjankielisissä sanomalehdissä kuten Washington Post, vaan jopa Europarlamentissa, jossa Linexiä on esitelty useaan otteeseen, viimeksi vuotuisessa Euroopan Unionin Alueiden Komitean kokouksessa (uutinen ilmestyi helmikuussa 2003 täällä tai täällä, vain espanjaksi).

Lisätietoa Linexistä on saatavilla osoitteessa http://www.linex.org (vain espanjaksi). Sen voi myös imuroida osoitteesta http://www.linex.org/sources/linex/debian/pool/ tai apt:llä lisäämällä seuraavan rivin sources.list-tiedostoon:

deb http://www.linex.org/sources/linex/debian woody linex gnome2

Lisätietoa...

Linuxin

Linuxin on Debian GNU/Linux 3.0:an (woody) pohjautuva jakelu ja se on suunnattu espanjankielisille loppukäyttäjille (työasemiin). Yksinkertaistettu asennus sisältää laitteiston automaattisen tunnistuksen ja small package selection-ohjelman joka on tarkoitettu vähäisen Linux-kokemuksen omaaville henkilöille. Kaikki muutokset ovat GPL-lisenssiä mukailevia ja joitakin parannuksia tullaan todennäköisesti soveltamaan varsinaiseen Debian-projektiin.

CD-vedokset tarjoavat myös live-tiedostojärjestelmän, joten sitä voidaan käyttää esittely-CD:nä (kuten Demolinux). Jotkut ohjelmat eivät kuitenkaan välttämättä toimi RAM-levy-rajoitusten vuoksi.

CD-vedokset voi imuroida pääsivustolta (espanjankielinen) osoitteesta http://linuxin.paislinux.net/ tai osoitteesta http://jucar.aig.uc3m.es/linuxin/ (todennäköisesti nopeampi yhteys).

Morphix

Morphix on suunniteltu modulaariseksi kehykseksi helposti luotaville ja räätälöitäville liverompuille mukanaan joukko moduuleja eri tarkoituksiin. Pohjautuessaan Debianiin ja KNOPPIXiin, se korostaa helppokäyttöisyyttä, helppoa asennettavuutta ja, kiitos Debianin ja apt:n, helppoa päivitettävyyttä. Tällaisena se on hybridi: tavallisen liverompun käytettävyys ja tarvittaessa tapa saada Debian asennettua kiintolevyllesi. Se sisältää ei-vapaita ajureita (nvidia-ajuri), jotka voidaan valita käynnistyksen aikana, mutta ne voidaan jättää pois käytöstä täyden Debian-yhteensopivuuden saavuttamiseksi.

Räätälöidyn avoimen lähdekoodin asennusohjelman lisäksi Morphixin takana olevat ihmiset aktiivisesti luovat lukuisia lisätyökaluja ja -sovelluksia lisätäkseen Morphixin hyödyllisyyttä uusille käyttäjille. Nämä työkalut lisensoidaan GPL:n alla.

RAYS LX

RAYS LX on Debian sargeen ja sidiin perustuva työasemajakelu joka on suunnattu Manner-Kiinan markkinoille. RAYS LX:n ominaisuuksia olivat graafinen asennusohjelma (perustui uuteen debian-asennusohjelmaan), graafiset asetustyökalut, yksinkertaistettu valikoima laadukkaimpia työasemasovelluksia ja suositut kiinankieliset syötemetodit. Jakelu on sittemmin ottanut käyttöön avoimen kehitysmallin ja kehitystyö jatkuu OpenRAYS-yhteisösivustolla.

Stonegate

Stonegate on suorituskykyinen palomuuri johon sisältyy VPN-verkko (virtual private network) ja kuormantasausominaisuudet. Nämä ominaisuudet ovat suljettua koodia (kaupallisia) mutta varsinainen käyttöjärjestelmä (vaikkakaan sitä ei laajemmin ole julkisuuteen tuotu) on Debian GNU/Linux.

Storm Linux

Storm oli Debian GNU/Linux-pohjainen jakelu joka ilmestyi vuonna 1999 (ensimmäinen alpha-versio julkaistiin heinäkuussa). Valmistaja, Stormix Technologies, hakeutui kuitenkin konkurssiin vuonna 2001 (lisää tietoa tästä löytyy Newsforge-sivuilta). Storm Linux sai muutamia hyviä arvosteluja, mutta jakelua ei ole enää saatavilla.

Storm oli saatavilla Stormix Technologies-yhtiön Storm Linux-sivustolla, http://www.stormix.com/.

Ubuntu

Ubuntu on Linux-jakelu, joka lähtee liikkeelle Debianin laaja-alaisuudesta, ja lisää siihen säännölliset julkaisut (kuuden kuukauden välein), selkeän keskittymisen käyttäjään ja käytettävyyteen (it should Just Work, TM) ja taatut tietoturvapäivitykset sekä 18 kuukauden tuen jokaiselle julkaisulle. Ubuntun mukana tulee viimeisin GNOME- ja KDE-julkaisu sekä valikoima palvelin- ja työasemaohjelmistoja. Kaikista näistä koostuu helppokäyttöinen työasemaympäristö, yhdeltä CD:ltä asennettuna.

Ubuntua sponsoroi Canonical Ltd.

Lisätietoa...

Univention Corporate Server

UCS on standardoitu ja helposti operoitava Linux-ratkaisu, joka sisältää laajan hallintajärjestelmän todellisen Debian-pohjaisen käyttöjärjestelmän lisäksi. Tällä identiteetin- ja infrastruktuurinhallintajärjestelmällä UCS tarjoaa patisi normaalit palvelut, kaikki pienten ja suurten IT-ympäristöjen hallinnan tärkeät toiminnot. UCS soveltuu täydellisesti olemassaoleviin järjestelmiin ja on laajennettavissa lukuisilla sertifioiduilla sovelluksilla (työryhmäohjelmistot, varmuuskopiointi, faksi, verkon monitorointi, virtualisointi jne.) eri toimittajilta.

Mikäli haluat, voit noutaa kokeiluversion kotisivulta.

Lisätietoa...

Xandros

Xandros Desktop on jälleen eräs työasemakäyttöön tarkoitettu Debian-pohjainen jakelu, joka ilmestyi Corel Linuxin jälkeen.

Xandros 1.0:a käsitteleviä artikkeleita ovat julkaisseet ExtremeTech, DistroWatch, ja OSnews (beta-katsaus).