Programvarudistributioner baserade på Debian

Det finns ett antal olika distributioner som baseras på Debian. Några av våra användare kan tänkas vilja se närmare på dessa distributionerna utöver de officiella Debianutgåvorna. Detta görs av många olika orsaker (bättre stöd för lokalanpassning, stöd för specifik maskinvara, förenklad installation, osv).

Debian välkomnar och uppmuntrar organisationer som vill utveckla nya distributioner baserade på Debian. Vi ber dem dock att i Debians sociala kontrakts anda bidra med det de gör till huvuddistributionen så att alla användare i slutändan kan dra fördel av förbättringarna.

Följande distributioner är Debianbaserade (i bokstavsordning, ej kronologisk ordning). Denna lista är långt ifrån komplett och kan vara inaktuell.

Vi har även en censussida i Debianwikin för att samla detaljerad information om Debianderivat.

Observera: för mer detaljerad information om dessa distributioner, inklusive datum, innehåll och recensioner, besök gärna http://www.distrowatch.com/.

Följande distributioner var Debianbaserade men är inte längre aktiva eller inte längre tillgängliga:

64studio

64 Studio är en GNU/Linux-distribution som är skräddarsydd för skapande av digitalt innehåll, bland annat ljud, video, grafik och publicerings-verktyg.

Adamantix

Adamantixprojektet har som målsättning att skapa en väldigt säker men användbar Linuxplattform. För att uppnå detta kommer projektet att använda nu tillgängliga säkerhetslösningar för Linux (som kärnpatchar, kompilatorpatchar, säkerhetsrelaterade program och tekniker) och knyta samman dessa till en väldigt säker Linuxplattform.

APLINUX

APLINUX var en distribution baserad på Debian GNU/Linux riktad mot webb-, DNS- och e-postservrar. Dess huvudmål var att automatisera installation och konfiguration av systemet för att uppnå maximal pålitlighet, stabilitet och säkerhet.

Astra-Linux

Astra-Linux är den första officiella Debian-baserade säkerhetsdistributionen i Ryssland. Den kör på x86-64-platformen (amd64). Dess uppbyggnad innehåller många fri-mjukvarukomponenter och i tillägg til det, mjukvarubeslut gjorda av utvecklarna av Astra-Linux.

Canaima

Canaima är en skrivbordsdistribution från Venezuela som baseras på Debian GNU/Linux. Den används av en stor gemenskap i Venezuela och olika Latinamerikanska länder. Den fortsätter vara det officiella operativsystemet i NPA och driver nationella project som Canaima Educational (Pedagogiska Canaima) för barn.

Mer information

Collax

Collax (tidigare BenHur) är en server baserad på Debian. Den tillhandahåller en brandvägg, e-postserver med virusskydd, faxserver, VPN-sluss, SMS-server, webbmellanservar och fjärråtkomstfunktioner (RADIUS).

Corel Linux

Corel utvecklade en distribution baserad på Debian som såldes i paket med WordPerfect och annan Corelprogramvara. Corel valde Debian eftersom ...det passar perfekt med företagets existerande kundunderlag och Linuxplaner. Debian har en solid bas, ett starkt världsomspännande utvecklarunderlag och en omfattande testperiod som de beskriver i sitt frågor och svar-dokument. Den släpptes november 1999 efter några öppna betaversioner. Detta öppnade för viss diskussion då Corel valde KDE som sitt grafiska användargränssnitt, och att KDE-licensproblemet ännu inte hade lösts inom Debian. Tre olika utgåvor publicerades från 1999 till slutet av år 2000. Under år 2001 tillkännagav man dock avsikten att sälja av Linuxdistributionen.

Corel Linux var tillgängligt från http://linux.corel.com/. Användare som vill uppgradera till nyare Debianutgåvor kan använda Corel-till-Debian-mikroguide som publicerades på Debians användarstödssändlistor som en riktlinje.

Den licensierades dock senare till ett nytt företag vid namn Xandros Corporation http://www.xandros.net/ (se pressmeddelandet), ett företag som till viss del består av några utvecklare och arkitekter från det ursprungliga Corel Linux. Läs mer om Xandros.

Cumulus Linux

Cumulus Linux är ett Debian-baserat operativsystem som kör på nätverksswitchar från en mängd olika tillverkare. Det känns och ser ut som en Debianserver med 64+ 10Gigabit/sek ethernet NICs, men bakom kulliserna görs paketvidarebefordran vid linjehastighet av en specialiserad ASIC. Det låẗer dig använda välkända och automatiseringsbara Linuxgränssnitt för att driva ditt nätverk, och ersätter proprietära CLIs.

Mer information...

Damn Small Linux

Damn Small Linux är en 50 megabyte stor live-cd baserad på Knoppix, tänkt att användas som skrivbordssystem på svag maskinvara.

Debian JP

Debian JP är ett frivilligprojekt vars uppgift är att tillhandahålla en Debianbaserad distribution riktad mot japanska slutanvändare. Bland förbättringarna finns internationalisering av Debiandistributionen, där alla ändringar senare bidras till huvudprojektet. Projekten började distribuera en uppsättning paket för Hamm-utgåvan och tillhandahåller nu cd-skivor baserade på de officiella utgåvorna.

Den kan hämtas från Debian JP-sidorna (huvudsakligen på japanska).

Demolinux

Demolinux är en distribution som tillåter användare att köra Linux utan att installera, partitionera diskar och liknande eftersom det arbetar från en startbar cd-rom. Demolinux innehåller GNOME- och KDE-miljöerna, Enlightenment, StarOffice, massor av spel, utvecklingsverktyg och en full uppsättning verktyg. Det är troligen den bästa distributionen att använda om man bara vill testa Linux och se hur det fungerar och vad det kan erbjuda dig.

Sedan version 2.0 är den Debianbaserad (version 3.0 är också baserad på Debian).

DemoLinux är tillgängligt från http://www.demolinux.org/. Cd-avbildningar kan hämtas från http://www.demolinux.org/DOWNLOAD/ (men testa först en av speglarna).

DoudouLinux

DoudouLinux är speciellt designat för att göra datoranvändning så enkelt och behagligt som möjligt för barn. DoudouLinux tillhandahåller tiotal applikationer som passar barn mellan 2 och 12 år och ger en miljö som är lika lättanvänd som en spelkonsoll. Barn kan lära, upptäcka och ha kul utan att Mamma och Pappa alltid kollar!

DoudouLinux finns tillgängligt från http://www.doudoulinux.org/ />.

ESware Linux

ESware Linux 365 var en spansk kommersiell distribution som dök upp under 2001 (tidigare versioner byggde på andra GNU/Linux-distributioner, inte Debian). Den bestod av 7 cd (inklusive StarOffice och en del andra icke-fria verktyg) och har en källkods-cd såväl som fyra spanska manualer. Installationen (den hade en grafisk installation, en textbaserad installation och en fjärrstyrd webbaserad) var på spanska och hade automatisk detektering av maskinvara.

Finnix

Finnix är en bootbar CD (Live-CD), avsedd för systemadministratörer, som fokuserar på att montera och manipulera hårddiskar och partitioner, övervaka nätverk, återskapa bootsektorer, installera andra operativsystem, och mycket mer. Och framför allt är Finnix litet, för närvarande är distributionen endast 300 MiB.

Mer information...

Gibraltar

Gibraltar var ett projekt som försöker producera ett paket med router och brandvägg som kan startas direkt från cd-rom (men även kan installeras på hårddisk). Det fanns både en kommersiell version (med ett proprietärt webbgränssnitt) och en fri version.

Utveckling av Gibraltar har upphört, men nedladdningar finns fortfarande tillgängliga på deras webbsida. Ytterligare information finns på http://www.gibraltar.at/.

grml

grml är en startbar cd-rom (Live-CD) som ursprungligen baserades på Knoppix och som numera baseras på Debian. grml innehåller en samling av GNU/Linux-mjukvara, särskilt för systemadministratörer och texttools-användare. grml tillhandahåller automatisk hårdvarudetektering. grml kan (till exempel) användas som ett räddningssystem, för analys av system/nätverk eller som en arbetsmiljö. Det är inte nödvändigt att installera något på hårddisken; du behöver inte ens en hårddisk för att köra det. Tack vare uppackning vid behov innehåller grml omkring 2.1GB mjukvara och dokumentation på cd-skivan. Du behöver inte betala något för att använda grml eftersom det är fri mjukvara!

Mer information...

Impi Linux

Impi Linux var en Sydafrikansk Linuxdistribution baserad på Debian (och Knoppix). Den skapades från den bästa programvaran i världen av öppen källkod för att ge Sydafrikanska användaren ett stabilt, virusfritt och mycket kostnadseffektivt företagsoperativsystem. Fokus låg på att tillhandahålla ett kontorsskrivbordssystem. Mer information fanns tillgänglig på http://www.impi.org.za (som verkar vara nere, du kan få tag på gamla versioner genom archive.org).

Linex

Linex är en Debianbaserad distribution som utvecklas av de lokala myndigheterna i Extremadura (Spanien). Huvudmålet är att flytta över alla datorsystem, från myndighetskontor till företag och skolor till Linux. Läs det officiella pressmeddelandet (finns även på engelska).

Linex har fått stor uppmärksamhet inte bara från icke-spanska tidningar som Washington Post, utan till och med från Europaparlamentet, där det presenterats vid flera tillfällen, senast vid det årliga mötet i Europeiska regionalkommittén (nyheten publicerad februari 2003 här eller här, bara på spanska).

Ytterligare information om Linex finns på http://www.linex.org (endast spanska). Det kan även hämtas från http://www.linex.org/sources/linex/debian/pool/ eller genom att använda apt med följande i sources.list:

deb http://www.linex.org/sources/linex/debian woody linex gnome2

Mer information...

Linuxin

Linuxin var en distribution som baserades på Debian GNU/Linux 3.0 (woody) och riktade sig mit spanska slutanvändare (skrivbord) med förenklad installation som inkluderade autodetektering av hårdvara och ett litet paketval riktat mot användare med liten erfarenhet.

LMDE

Linux Mint är en GNU/Linux-distribution. Dess Linux Mint Debian Edition (LMDE) är baserad på Debian Testing. Den finns tillgänglig i både 32 och 64-bitars versioner som en live-DVD och tillhandahåller både en Gnome och Xfce-verison.

Mer information...

Morphix

Morphix, är gjord som ett modulärt ramverk för att enkelt skapa och skräddarsy live-cd:ar, med ett antal moduler för olika ändamål. Baserat på Debian och KNOPPIX är dess huvudpunkter att vara lättanvänd, lätt att installera och, tack vare Debian och apt, lätt att uppdatera. Som sådan är den en hybrid: lika användbar som en vanlig live-cd är den ett pålitligt sätt att installera Debian på din hårddisk. Den innehåller vissa icke-fria drivrutiner (nvidia-drivrutinen), vilka kan väljas vid systemstart, men dessa kan slås av för att helt stämma överens med Debians filosofi.

Förutom det specialskrivna installationsprogrammet i öppen källkod jobbar folket bakom Morphix aktivt med att skapa ett antal extra verktyg och program för att göra Morphix än mer användbart för nyare användare. Dessa verktyg licensieras även de under GPL.

Ordissimo

Ordissimo har målet att vara lättanvänt (speciellt för äldre) och distribueras förinstallerat på bärbara datorer och tablets.

Mer information...

Parsix GNU/Linux

Parsix är en Live- och installationsDVD som baseras på Debian. Dess mål är att tillhandahålla ett lättanvänt och lättinstallerat operativsystem som baseras på Debian Testing och är optimerat för Skrivbordsdatorer och laptops, med den senaste utgåvan av skrivbordsmijön GNOME.

Mer information...

RAYS LX

RAYS LX är en distribution för skrivbordssystem baserad på Debian Sarge och Sid riktad mot en kinesisk marknad. RAYS LX innehöll ett grafiskt installationsprogram (baserat på nya debian-installer), grafiska konfigureringsverktyg, ett förennklat urval av de bästa skrivbordsprogrammen samt populära inmatningsmetoder för kinesiska, alla skrivna för att förbättra skrivbordsupplevelsen. Distributionen har nu valt en öppen utvecklingsmodell, vilken jobbar på communitywebbplatsen OpenRAYS.

Stonegate

Stonegate är en brandvägg med funktioner för virtuella privata nätverk och lastbalansering som är skriven för att ha en hög tillgänglighetsfaktor. Dessa funktioner är icke-fri programvara, men basoperativsystemet (även om det görs vida känt) är Debian GNU/Linux.

Storm Linux

Storm var en distribution baserad på Debian GNU/Linux som dök upp under 1999 (den första alfaversionen släpptes i juli). Tillverkaren, Stormix Technologies gick dock i konkurs under 2001 (ytterligare information om detta finns på Newsforge). Storm Linux fick god kritik men distributionen är inte längre tillgänglig.

Storm var tillgänglig från Stormix Technologies Storm Linux-webbplats http://www.stormix.com/ (inte längre tillgänglig).

Ubuntu

Ubuntu är en Linuxdistribution som börjar med Debians bredd och tillfogar regelbundna utgåvor (var sjätte månad), ett tydligt fokus på användaren och användbarhet (det ska bara fungera, TM) och en förpliktelse till säkerhetsuppdateringar med nio månaders stöd för varje utgåva. Ubuntu innehåller senaste versionerna av Unity och KDE tillsammans med ett urval av server- och skrivbordsprogramvara som ger en bekväm skrivbordsupplevelse från en enkel installations-cd.

Ubuntu sponsras av Canonical Ltd.

Mer information...

Univention Corporate Server

UCS är en standardiserad och lättanvänd linuxlösning som innehåller ett omfattande hanteringssystem vid sidan av det faktiska operativsystemet som är baserat på Debian. Med detta identitets- och infrastrukturhanteringssystem tillhandahåller UCS, förutom dess standardtjänster, varje nödvändig funktion för att hantera mindre och större IT-miljöer. Det passar perfekt i existerande system och kan utökas med ett stort antal certifierade applikationer (groupware, säkerhetskopior, fax, nätverksövervakning, virtualisering osv) från olika producenter.

Om du vill kan du hämta en testversion på deras hemsida.

Mer information...

Xandros

Xandros Desktop var ytterligare en Debianbaserad distribution som dök upp efter Corel Linux.

Du kan läsa recensioner av Xandros 1.0 hos ExtremeTech, DistroWatch och OSnews (förhandsbeta).