Deze inspanning om Debian voor deze architectuur geschikt te maken is al lang opgegeven. Sinds oktober 2002 werd ze niet meer bijgewerkt. De informatie op deze pagina is er enkel voor historische redenen.
Debian GNU/NetBSD
Debian GNU/NetBSD (i386) was een streven om het Debian besturingssysteem geschikt te maken voor de NetBSD-kernel en libc (niet te verwarren met de andere overzettingen van Debian naar BSD, gebaseerd op glibc). Toen deze overzetting stopgezet werd (rond oktober 2002) bevond ze zich in een vroege ontwikkelingsfase - niettemin kon het systeem vanuit niets geïnstalleerd worden.
Er was ook een poging om te beginnen met een overzetting naar Debian GNU/NetBSD (alpha), welke kon worden uitgevoerd vanuit een chroot in een systeemeigen NetBSD (alpha) systeem, maar dat niet zelfstandig kon opstarten, en gebruik maakte van de meeste systeemeigen NetBSD-bibliotheken. Er werd een bericht over de stand van zaken naar de lijst gestuurd.
Historisch nieuws
- 06-10-2002:
- Er zijn nu experimentele installatiediskettes beschikbaar voor de installatie van een Debian GNU/NetBSD systeem.
- 06-03-2002:
- Matthew hackte ifupdown naar a werkbare staat.
- 25-02-2002:
- Matthew heeft gemeld dat ondersteuning voor shadow en PAM nu werken op NetBSD. fakeroot lijkt te werken op FreeBSD, maar stelt nog steeds problemen op NetBSD.
- 07-02-2002:
- Nathan heeft zopas gemeld dat hij Debian GNU/FreeBSD opgestart kreeg in multiuser modus. Hij werkt ook aan een installatie, enkel op basis van pakketten (met een gehackte debootstrap) met een aanzienlijk kleinere tarball.
- 06-02-2002:
- Volgens Joel is gcc-2.95.4 geslaagd voor het grootste deel van zijn testsuite en werd het verpakt.
- 06-02-2002:
- X11 werkt op NetBSD! Nogmaals een pluim voor Joel Baker
- 04-02-2002:
- Eerste stap in de richting van een Debian/*BSD-archief:
Joel Baker kondigde een archief aan voor Debian pakketten voor FreeBSD en NetBSD dat geschikt is voor dupload. - 03-02-2002:
- Debian GNU/NetBSD is nu zelf-hosting! Merk op dat het voor installatie nog steeds een werkende NetBSD nodig heeft.
- 30-01-2002:
- De overzetting naar Debian GNU/*BSD heeft nu een webpagina!
Waarom Debian GNU/NetBSD?
- NetBSD werkt op hardware welke niet ondersteund wordt door Linux. Debian geschikt maken voor de NetBSD-kernel verhoogt het aantal platforms waarop het gebruik van een op Debian gebaseerd besturingssysteem mogelijk is.
- Het project Debian GNU/Hurd toont aan dat Debian niet gebonden is aan één specifieke kernel. De Hurd-kernel was echter nog steeds relatief onaf - een Debian GNU/NetBSD-systeem zou bruikbaar zijn op productieniveau.
- Lessen die getrokken werden uit het overzetten van Debian naar NetBSD kunnen worden gebruikt voor het geschikt maken van Debian voor andere kernels (zoals die van FreeBSD en OpenBSD).
- In tegenstelling tot projecten zoals Fink, was Debian GNU/NetBSD niet bedoeld om extra software of een Unix-achtige omgeving te voorzien voor een bestaand besturingssysteem (het aantal overzettingen van Debian naar *BSD is al uitgebreid, en deze bieden ontegensprekelijk een Unix-achtige omgeving). In plaats daarvan zou een gebruiker of beheerder die gewend is aan een meer traditioneel Debian-systeem zich onmiddellijk op zijn gemak moeten voelen met een Debian GNU/NetBSD-systeem en er zich in een relatief kort tijdsbestek bekwaam op moeten voelen.
- Niet iedereen houdt van de *BSD-reeks omzettingen van Debian of van de *BSD-gebruikersruimte (dit is eerder een persoonlijke voorkeur dan enige vorm van commentaar op de kwaliteit ervan). Er zijn Linux-distributies gemaakt die een overzetting in *BSD-stijl bieden of een gebruikersruimte in *BSD-stijl voor diegenen die van de BSD-gebruikersomgeving houden, maar tevens de Linux-kernel willen gebruiken - Debian GNU/NetBSD is het logische omgekeerde hiervan, waardoor mensen die van de GNU-gebruikersruimte houden of van een pakketsysteem in Linux-stijl, de mogelijkheid krijgen om de NetBSD-kernel te gebruiken.
- Omdat we het kunnen.
Bronnen
Er is een Debian GNU/*BSD mailinglijst. De meeste van de historische besprekingen over deze overzetting gebeurden daar en deze zijn te raadplegen in de webarchieven op https://lists.debian.org/debian-bsd/.