3.6. Præinstallation af udstyr og operativsystem

Dette afsnit vil gennemgå opsætning af udstyr til forhåndsinstallationen, som du skal gøre, før du installerer Debian. Generelt involverer dette kontrol og muligvis ændring af BIOS/UEFI/systemfirmware-indstillinger for dit system. BIOS/UEFI eller systemfirmware er det grundlæggende program brugt af udstyret; det er mest kritisk igangsat under opstartsprocessen (efter tænding).

3.6.1. BIOS-opsæstning

For at installere Debian GNU/Linux på en S/390 eller zSeries-maskine skal du først starte en kerne op i systemet. Opstartsmekanismen for denne platform er grundlæggende forskellig til de øvrige, specielt fra pc-lignende systemer, og du vil se en stor forskel mens du arbejder med denne platform: den (hvis ikke hele) meste tid vil du arbejde eksternt, med hjælp af nogle klientprogrammer som telnet, eller en browser. Dette skyldes den specielle systemarkitektur hvor 3215/3270-konsollen er linjebaseret i stedet for tegnbaseret.

Linux på denne platform kører enten som standard på den rå maskine, i en såkaldt LPAR (logisk partition) eller i en virtuel maskine leveret af VM-systemet. Opstartsmediet er forskelligt alt efter kørselstidstilstanden. For eksempel, kan du bruge den virtuelle kortlæser for en virtuel maskine, eller starte fra HMC (Hardware Management Console) for en LPAR, hvis HMC'en og denne indstilling er tilgængelig for dig.

Før du faktisk udfører en installation, så skal du gå over nogle design- og forberedelsestrin. IBM har gjort dokumentation tilgængelig om hele processen, f.eks. hvordan et installationsmedie forberedes og hvordan der faktisk startes op fra mediet. Duplikering af den information her er hverken mulig eller nødvendig. Vi vil dog beskrive hvilke slags Debian-specifikke data, der er krævet og hvor du finder den. Ved at bruge begge informationskilder skal du forberede din maskine og installationsmediet før du kan udføre en opstart fra den. Når du ser velkomstbeskeden i din klientsession, returner til dette dokument for at gå igennem de Debian-specifikke installationstrin.

3.6.2. Standardinstallationer og LPAR-installationer

Se venligst kapitel 5 i Linux for S/390 Redbook og kapitel 3.2 i Linux for IBM eServer zSerien og S/390: Distributions Redbook for hvordan en LPAR sættes op for Linux.

3.6.3. Installation som en VM-gæst

Se venligst kapitel 6 i Linux for S/390 Redbook og kapitel 3.1 i Linux for IBM eServer zSeries and S/390: Distributions Redbook for hvordan en VM-gæst opsættes til at køre Linux.

Du skal kopiere alle filerne fra generic-undermappen til din CMS-disk. Husk at overføre kernel.debian og initrd.debian i binær tilstand med en fast postlængde på 80 tegn (ved at angive BINARY og LOCSITE FIX 80 i din FTP-klient). parmfile.debian kan være i enten ASCII- eller EBCDIC-format. Et prøveskript debian.exec, der vil sende filerne i korrekt rækkefølge, er inkluderet med aftrykkene.

3.6.4. Opsætning af en installationsserver

Hvis du ikke har en forbindelse til internettet (enten direkte eller via en netproxy) så skal du oprette en lokal installationsserver, som kan tilgås fra din S/390. Denne server indeholder alle pakkerne, du ønsker at installere og de skal være tilgængelige via NFS, HTTP eller FTP.

Installationsserveren skal kopiere den præcise mappestruktur fra et Debian GNU/Linux-spejl, men kun S/390-filer og de af arkitekturen uafhængige filer er krævede. Du kan også kopiere indholdet for alle installationsaftryk til sådant et mappetræ.