4.1. Officiële Debian GNU/Linux CD/DVD-sets

Veruit de gemakkelijkste manier om Debian GNU/Linux te installeren is vanaf een set officiële Debian CD/DVD's. U kunt een set kopen bij een leverancier (zie de pagina Leveranciers van Debian installatiemedia). Als u over een snelle netwerkverbinding en een CD/DVD-brander beschikt, kunt u ook de images van de CD/DVD's downloaden van een Debian spiegelserver en uw eigen set aanmaken (zie de pagina Debian op CD's en de Debian CD FAQ voor gedetailleerde instructies). Indien u een Debian CD/DVD-set bezit en uw computer kan opstarten vanaf een CD/DVD, dan kunt u meteen doorgaan naar Hoofdstuk 5, Het installatiesysteem starten. Er werd veel aandacht besteed aan het plaatsen van de meest gebruikte bestanden op de eerste CD's en DVD's, waardoor een basale installatie van een desktopomgeving uitgevoerd kan worden met alleen de eerste DVD of - mits zekere beperkingen - zelfs met enkel de eerste CD.

Aangezien de capaciteit van een CD volgens de huidige standaarden eerder beperkt is, is het niet bij alle grafische desktopomgevingen mogelijk om ze enkel met de eerste CD te installeren. Voor de installatie van sommige desktopomgevingen is ofwel een verbinding met het netwerk vereist om tijdens de installatie de resterende bestanden op te halen, ofwel bijkomende CD's.

Onthoud dat indien sommige pakketten die u nodig heeft, niet op de door u gebruikte CD's/DVD's staan, u deze pakketten altijd achteraf kunt installeren vanop uw operationeel nieuw Debian-systeem (na het beëindigen van de installatie). Indien u wilt weten op welke CD/DVD een specifiek pakket te vinden is, ga dan naar https://cdimage-search.debian.org/.

Indien uw machine het opstarten vanaf een CD niet ondersteunt, maar u wel een CD-set heeft, kunt u een andere werkwijze gebruiken, zoals opstarten over het netwerk of de kernel handmatig laden van de CD om het opstarten van het installatiesysteem te initiëren. De bestanden die u nodig heeft om via een andere methode op te starten bevinden zich ook op de CD. Het archief op het Debian netwerk en de mappenindeling op de CD zijn identiek. Indien dus hierna paden vermeld worden naar specifieke bestanden uit het archief die u nodig heeft om op te starten, kunt u deze bestanden op uw CD in dezelfde mappen en onderliggende mappen vinden.

Eens het installatiesysteem opgestart werd, zal het in staat zijn alle overige bestanden die het nodig heeft te vinden op de CD.

Indien u geen CD-set heeft, zult u de bestanden van het installatiesysteem moeten downloaden en ze moeten plaatsen op een een verbonden computer, zodat die gebruikt kunnen worden om het installatiesysteem op te starten.