Cap. 3. Sistemul de instalare

Cuprins

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?
3.1.1. Instalarea automată

Programul de instalare Debian este sistemul de instalare oficial pentru Debian. Acesta oferă o varietate de metode de instalare. Metodele disponibile pentru instalarea sistemului depind de arhitectura sistemului dumneavoastră.

Imaginile programului de instalare pentru buster pot fi găsite împreună cu Ghidul de instalare pe situl Debian.

Ghidul de instalare mai este inclus și pe primul disc din seturile oficiale de DVD Debian (CD/blu-ray) la:

/doc/install/manual/limbă/index.html

Ar fi bine să verificați și erata debian-installer (n. trad. Programul de instalare Debian) pentru o listă a problemelor cunoscute.

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?

Programul de instalare Debian a avut parte de multe schimbări de la versiunea precedentă lansată oficial odată cu Debian 9, rezultând atât în suport mai bun pentru hardware cât și capabilități noi, interesante.

Cel mai important de notat este suportul inițial pentru UEFI Secure Boot (consultați Secțiune 2.2.1, „UEFI Secure Boot”), care a fost adăugat la imaginile de instalare.

Dacă vă interesează o vedere de ansamblu a modificărilor detaliate începând cu stretch consultați anunțurile de lansare pentru versiunile buster beta și RC, disponibile la istoricul știrilor Programului de instalare Debian.

3.1.1. Instalarea automată

Unele dintre modificările menționate în secțiunea precedentă implică și modificări în suportul pentru instalări automate folosind fișiere de preconfigurare. Acest lucru înseamnă că dacă aveți fișiere de preconfigurare care au funcționat cu programul de instalare din stretch nu vă așteptați ca acestea să funcționeze fără modificări cu noul program de instalare.

Ghidul de instalare conține acum o anexă separată și actualizată cu documentație amplă despre folosirea preconfigurărilor.