Debian installeren 10.13

Debian 10 is vervangen door Debian 11 (bullseye) en Debian 12 (bookworm). Sommige van de installatie-images hieronder zijn mogelijk niet langer beschikbaar of werken niet meer. Het wordt aanbevolen om in de plaats daarvan bookworm te installeren.

Voor het installeren van Debian 10.13 (buster) kunt u een van de volgende images downloaden (alle i386 en amd64 cd/dvd-images zijn ook bruikbaar op USB-stick):

netinst cd-image (meestal 170-470 MB)

Blu-ray (via jigdo)

andere images (netboot, flexibele usb-stick, enz.)

Als op uw systeem bepaalde hardware vereist dat niet-vrije firmware geladen wordt samen met het stuurprogramma voor het apparaat, kunt u een van de tar-archieven met gangbare firmware-pakketten gebruiken of een niet-officieel image downloaden dat deze niet-vrije firmware bevat. Instructies over het gebruik van tar-archieven en algemene informatie over het laden van firmware tijdens een installatie kunt u vinden in de Installatiehandleiding.

netinst (gewoonlijk 240-290 MB) niet-vrije cd-images met firmware

Opmerkingen

Documentatie

Indien u slechts één document leest voor u met installeren begint, lees dan onze Installatie-Howto met een snel overzicht van het installatieproces. Andere nuttige informatie is:

Errata

Dit is een lijst met gekende problemen in het installatiesysteem van Debian 10.13. Indien u bij het installeren van Debian op een probleem gestoten bent en dit probleem hier niet vermeld vindt, stuur ons dan een installatierapport waarin u het probleem beschrijft of raadpleeg de wiki voor andere gekende problemen.

Errata voor release 10.0

Voor de volgende release van Debian wordt gewerkt aan een verbeterde versie van het installatiesysteem, die u ook kunt gebruiken om buster te installeren. Raadpleeg voor de concrete informatie de pagina van het Debian-Installer project .