Hoofdstuk 3. Installatiesysteem

Inhoudsopgave

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem
3.1.1. Geautomatiseerde installatie

De Debian Installer is het officiële installatiesysteem voor Debian. Het biedt verscheidene installatiemethoden. Welke methoden beschikbaar zijn om uw systeem te installeren hangt af van uw architectuur.

Images van de installer voor buster kunnen samen met de installatiehandleiding worden gevonden op de Website van Debian.

De installatiehandleiding is ook opgenomen op de eerste cd/dvd van de officiële Debian dvd-(cd/blu-ray)serie onder:

/doc/install/manual/taal/index.html

Het is aangeraden om ook de errata bij de Debian Installer te bekijken voor een lijst met bekende problemen.

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem

Het Debian Installatiesysteem is op veel punten verder ontwikkeld sinds zijn vorige officiële uitgave met Debian 9. Dit heeft geleid tot zowel betere hardware-ondersteuning als een aantal opmerkelijke nieuwe functies en verbeteringen.

Het meest opmerkelijke is een initiële ondersteuning voor UEFI Secure Boot (zie Paragraaf 2.2.1, “UEFI Secure Boot”), wat aan de installatie-images toegevoegd werd.

Indien u geïnteresseerd bent in een gedetailleerd overzicht van de veranderingen sinds stretch, raadpleeg dan de aankondigingen bij de beta- en RC-uitgaven voor buster. Deze zijn te vinden op de pagina met de historiek van de nieuwsberichten van het Debian Installatiesysteem.

3.1.1. Geautomatiseerde installatie

Sommige veranderingen die in het vorige hoofdstuk vermeld werden, hebben ook veranderingen tot gevolg in de ondersteuning door het installatiesysteem van geautomatiseerde installaties met behulp van preconfiguratiebestanden. Dit betekent dat als u bestaande preconfiguratiebestanden hebt die werkten met het installatiesysteem van stretch, u niet kunt verwachten dat deze zonder aanpassingen zullen werken met het nieuwe installatiesysteem.

De installatiehandleiding heeft een aparte bijgewerkte bijlage met uitgebreide documentatie over het gebruik van preconfiguratie.