C.5. Programes de Debian per particionar

Els desenvolupadors de Debian han adaptat nombroses varietats de programes de particionament a fi que funcionen en diversos tipus de discs durs i arquitectures d'ordinador. Tot seguit hi ha una llista dels programes adients per a la vostra arquitectura.

partman

És l'eina de Debian recomanada per particionar. Aquesta navalla suïssa també pot redimensionar particions, crear sistemes de fitxers i associar-los a punts de muntatge.

fdisk

És el particionador de discs original del Linux, adequat per als experts.

Aneu amb compte si teniu particions de FreeBSD. Els nuclis d'instal·lació permeten l'ús d'aquestes particions, però la manera com l'fdisk els representa (o no) pot fer que els noms de dispositiu diferisquen. Vegeu el COM ES FA Linux+FreeBSD.

cfdisk

És un particionador de discs d'ús senzill, apte per a tothom.

Tingueu en compte que el cfdisk no reconeix particions FreeBSD en absolut i que, novament, els noms de dispositiu poden diferir.

Un d'aquests programes s'executarà de manera predeterminada quan seleccioneu Particiona un disc dur (o paregut). Es podria utilitzar una eina de particionament des de la línia de comandes al VT2, malgrat que no es recomana.

C.5.1. Particionar per a Alpha

Per arrencar Debian des de la consola SRM (l'únic mètode d'arrencada de disc suportat per etch) necessiteu tenir una etiqueta de disc BSD, i no una taula de particions DOS, al vostre disc d'arrencada. (Recordeu, el bloc d'arrencada de SRM és incompatible amb les tabules de particions MS-DOS — vegeu Secció 5.1.1, “Consola del firmware per Alpha”). Quan s'usa partman a un maquinari alpha, crea etiquetes de disc BSD, però si el vostre disc té una taula de particions DOS al disc, partman necessitarà esborrar primer la taula de particions existents per que la pugui convertir en un disc amb etiqueta.

Si heu escollit el fdisk per particionar el vostre disc, i el disc que esteu particionant no té una etiqueta de disc BSD, hauríeu d'utilitzar l'ordre “b” per accedir al mode d'etiqueta de disc.

A no ser que desitgeu utilitzar el disc que esteu particionant des del Unix Tru64 o un dels sistemes operatius lliures derivats de 4.4BSD-Lite (FreeBSD, OpenBSD o NetBSD), no hauríeu de crear la tercera partició com a partició “disc sencer” (es a dir amb el sector inicial i el final que abastin tot el disc), ja que el fa incompatible amb les eines utilitzades per fer-lo arrencable amb aboot. Açò vol dir que el disc que ha configurat l'instal·lador per utilitzar-lo amb el disc d'arranc Debian no serà accessible als sistemes operatius anomenats abans.

També, com que el aboot s'escriu als primers sectors del disc (en aquest moment ocupa uns 70 KiB o 150 sectors), necessiteu deixar prou espai buit al principi del disc per ell. Abans es suggeria que es fera una xicoteta partició al inici del disc, i que es deixara per formatar. Per la mateixa raó d'abans, ara suggerim que no feu això al discs que tan sols utilitzen GNU/Linux. Quan utilitzeu partman, es crearà una partició xicoteta per l'aboot per que es considera convenient.