[ edellinen ] [ Sisällys ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ seuraava ]


Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), Alpha julkistusmuistio
Luku 6 - Lisätietoja käyttöjärjestelmästä Debian GNU/Linux


6.1 Lisää lukemista

Tämän julkaisumuistion ja asennusoppaan lukemisen jälkeen Debian GNU/Linux järjestelmän opiskeluun on tarjolla Debian Dokumentaatiprojekti (DDP). Sen tarkoituksena on luoda korkealaatuista ohjeistusta Debianin käyttäjille ja kehittäjille. Saatavilla olevia ohjeita ovat Debian Reference, Debian New Maintainers Guide ja Debian FAQ, sekä useita muita. Yksityiskohtaiset tiedot saatavilla olevasta aineistosta löytyvät DDP:n seittisivustosta.

Yksittäisten pakettien ohjeistus on asennettu hakemistoon /usr/share/doc/paketti, tähän voi kuulua tekijänoikeustietoa, Debianiin liittyviä yksityiskohtia ja alkuperäisen tekijän ohjeistus.


6.2 Apua löytyy

Apua, neuvoja ja tukea Debianin käyttäjille on saatavilla monelta taholta, mutta näitä olisi käytettävä vasta kun aiheesta saatavilla olevan ohjeistuksen huolellinen tutkiminen ei ole auttanut. Tässä luvussa kerrotaan johdannonomaisesti uusille Debianin käyttäjille mahdollisesti hyödyllisistä välineistä.


6.2.1 Postilistat

Debianin käyttäjille kiinnostavimmat sähköpostilistat ovat debian-user (englanninkielinen) ja muut debian-user-kieli-listat (useille muille kielille). Tietoa näistä postituslistoista ja ohjeet listalle liittymiseen löytyy osoitteesta http://lists.debian.org/. Ole hyvä ja tarkista listojen arkistoista onko kysymykseesi jo vastattu ennen kuin lähetät kysymyksesi listalle. Noudata myös tavanomaisia sähköpostilistojen käyttäytymissääntöjä.


6.2.2 IRC

Debian has an IRC channel dedicated to the support and aid of Debian users located on the OFTC IRC network. To access the channel, point your favorite IRC client at irc.debian.org and join #debian.

Please follow the channel guidelines, respecting other users fully. The guidelines are available at the Debian Wiki.

For more information on OFTC please visit the website.


6.3 Vioista ilmoittaminen

Ponnistelemme, jotta Debian GNU/Linux olisi korkealaatuinen käyttöjärjestelmä, mikä ei kuitenkaan tarkoita tekemiemme ohjelmapakettien olevan kokonaan vailla vikoja. Julkinen vikatietokanta sopii Debianin avoimeen kehitystyöhön. Palvelemme käyttäjiämme tarjoamalla kaikki tiedot ilmoitetuista vioista omassa vianseurantajärjestelmässämme (BTS, Bug Tracking System), joka on käytettävissä selaimella osoitteessa bugs.debian.org.

Jos löydät vian jakelusta tai sen osana olevasta paketoidusta ohjelmasta, ole hyvä ja ilmoita siitä, jotta se saadaan kunnolla korjattua seuraavissa versioissa. Vikailmoituksen laatijalla on oltava toimiva sähköpostiosoite. Tämä siksi, että vikoja voidaan seurata ja kehittävät voivat tarvittaessa pyytää lisätietoja.

You can submit a bug report using the program reportbug or manually using email. You can read more about the Bug Tracking System and how to use it by reading the reference cards (available at /usr/share/doc/debian if you have doc-debian installed) or online at the Bug Tracking System.


6.4 Debianin avustaminen

Debianin avustamiseksi ei tarvitse olla asiantuntija. Auttamalla käyttäjiä selvittämään ongelmatilanteet postilistoilla tuet yhteisöä. Jakelun kehittämiseen liittyvien ongelmien tunnistaminen (ja mikä tärkeintä ratkaiseminen) osallistumalla kehittäjien postilistojen keskusteluun on myös erittäin hyödyllistä. Auta Debiania säilyttämään laatu hyvänä lähettämällä vikailmoituksia ja auta kehittäjiä löytämään ja korjaamaan viat. Jos kirjoittaminen sujuu, haluaisit ehkä avustaa aktiivisemmin auttamalla ohjeiden kirjoittamisessa tai kääntämällä jo tehtyjä ohjeita äidinkielellesi.

Jos voit panostaa enemmän aikaa, voit ylläpitää vapaiden ohjelmien kokoelman osaa Debianissa. Erityisen hyödyllistä on ottaa vastuulleen tai ylläpitää toivottuja lisäyksiä Debianiin, seittisivusto Apua tarvitsevat paketit tarjoaa tästä yksityiskohtaisempaa tietoa. Jos mielenkiintosi kohteina ovat tietyt kohderyhmät, saatat ilahtua voidessasi avustaa Debianin osaprojekteja kuten Debian Jr. ja Debian Med.

Jos työskentelet vapaiden ohjelmien yhteisössä millä tahansa tavalla, käyttäjänä, ohjelmoijana, kirjailijana tai kääntäjänä, olet jo tukemassa vapaiden ohjelmien aatetta. Avustaminen on palkitsevaa ja hauskaa sekä auttaa tutustumaan uusiin kavereihin ja siitä tulee hyvä olo.


[ edellinen ] [ Sisällys ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ seuraava ]


Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), Alpha julkistusmuistio

$Id: release-notes.en.sgml,v 1.312 2007-08-16 22:24:38 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford, Frans Pop (tällä hetkellä), Andreas Barth (tällä hetkellä), Javier Fernández-Sanguino Peña (tällä hetkellä), Steve Langasek (tällä hetkellä)
debian-doc@lists.debian.org