A.2. A telepítő indítása

A Debian-CD csapat biztosít debian-installer programot adó CD-képeket a Debian CD oldalon. További adatok a CD-képek letöltéséről: 4.1. szakasz - Hivatalos Debian GNU/Linux CD-ROM készletek.

Egyes telepítő módok a CD-képektől eltérő képeket kívánnak. 4.2.1. szakasz - A telepítő képek fellelése leírás szól a képek eléréséről a Debian tükrökön.

Az alábbi alfejezetek leírják, mely képek kellenek az egyes telepítő módokhoz.

A.2.1. CD-ROM

2 hálózati telepítő CD-kép van, mely a etch telepítésére használható a debian-installer eszközzel. E képek célja a CD-ről való indítás és további csomagok telepítése hálózatról, ezért neve: 'netinst'. A teljes netinst kép tartalmazza az alap csomagokat az úgynevezett 'business card' kép esetében ezeket is a hálózatról kell letölteni. Teljes CD-kép is letölthető, ekkor az alaptelepítéshez nem lesz szükséged hálózatra. A CD készlet első CD-képe elég lehet, de jellemzően a 2.-4. CD-képen még vannak magyar kiegészítők.

Töltsd le a választott típust és írd ki egy CD lemezre. A CD indításához, a BIOS beállításaid meg kell feleljenek a 3.6.1. szakasz - A BIOS beállító menü behívása részben leírtaknak.

A.2.2. USB memória meghajtó

USB tároló eszközökről is telepíthetsz. Például egy USB kulcstartó egy igen barátságos Debian telepítő médium lehet, ami mindig könnyen veled lehet.

Az USB memória meghajtó felkészítésének legjobb módja, ha letöltöd a hd-media/boot.img.gz fájlt, és a gunzip programmal kibontod belőle a 256 MB méretű képet. Írd ki a képet a meghajtón lévő partícióra, mely legalább 256 MB kell legyen. Csatold fel a partíciót, amely FAT fájlrendszert tartalmazzon. Töltsd le a netinst CD képet és másold e fájlt a csatolt partícióra; bármilyen fájlnév megfelel, csak legyen a vége .iso.

Más, rugalmasabb módok is vannak egy ilyen memória meghajtó beállításához a Debian Telepítőhöz, és kisebb eszközökkel is működhet. A részletekért lásd a 4.3. szakasz - Fájlok előkészítése USB tároló indításhoz részt.

Néhány BIOS tud közvetlenül USB tárolóról indulni, mások nem. Próbáld ki a lehetőségeket, jó lehet a „removable drive”, de akár még a „USB-ZIP” beállítás is. Ennek leírását lásd a 5.1.3. szakasz - Indítás USB tárról részben.

A.2.3. Indítás hálózatról

A debian-installer indítása teljesen hálózatról is végezhető. A hálózati indítás módjai mind a gép és a hálózati indítás beállításaitól függenek. A netboot/ könyvtárban lévő fájlok használhatók a debian-installer hálózati indításához.

E hálózati indítás beállításának egyik legkönnyebb módja a PXE. Bontsd ki a netboot/pxeboot.tar.gz fájlt a /var/lib/tftpboot-ba, vagy ahol tftp-t tartod. Mondd meg a DHCP kiszolgálónak, hogy az ügyfeleknek a /pxelinux.0 fájlt adja, és ha minden ok, minden menni fog. Bővebben a 4.5. szakasz - Fájlok előkészítése TFTP hálózati indításhoz részben.

A.2.4. Indítás merevlemezről

Létező merevlemezről is indítható a telepítő, melyen most más OS van. Töltsd le a hd-media/initrd.gz, hd-media/vmlinuz és egy Debian CD kép fájlt a gyökérbe. A CD kép nevének vége legyen .iso. Ez az initrd indítás. Az 5.1.2. szakasz - Indítás Linuxból LILO vagy GRUB használatával leírja a módot.