4.3. Preparació dels fitxers per arrencar amb el llapis de memòria USB

Per preparar el llapis USB necessitareu un sistema on el GNU/Linux ja estiga funcionant i que suporte el USB. Heu d'assegurar-vos que el mòdul del nucli usb-storage estiga carregat (modprobe usb-storage) i proveu de trobar a quin dispositiu SCSI s'ha assignat el llapis USB (a aquest exemple s'ha utilitzat /dev/sda). Per escriure al vostre llapis, hauríeu de desconnectar la protecció d'escriptura.

Adoneu-vos que el llapis USB ha de tenir una mida mínima de 256 MiB (és possible configurar amb llapis amb menys capacitat si seguiu Secció 4.3.2, “Copia dels fitxers — la manera flexible”).

4.3.1. Copia dels fitxers — la manera fàcil

Hi ha un fitxer complet hd-media/boot.img.gz que conté tots el fitxers de l'instal·lador (incloent el nucli) així com SYSLINUX i el seu fitxer de configuració. Tan sols heu d'extraure'l directament al vostre llapis USB:

# zcat boot.img.gz > /dev/sda

Avís

Fent servir aquest mètode destruirà qualsevol dada que hi hagués al dispositiu. Assegureu-vos que utilitzeu el nom del dispositiu correcte pel vostre llapis USB.

Desprès d'això, munteu el llapis de memòria USB (mount /dev/sda /mnt), que ara tindrà un sistema de fitxers FAT en ell, i copieu una imatge ISO de targeta de negocis o netinst a dins (vegeu Secció 4.3.3, “Afegir la imatge ISO”). Desmunteu el llapis (umount /mnt) i ja està.

4.3.2. Copia dels fitxers — la manera flexible

Si voleu més flexibilitat o voleu saber que esteu fent, heu de seguir aquest mètode per posar els fitxers al vostre llapis.

4.3.2.1. Particionar un llapis USB a AMD64

Mostrarem com configurar un llapis de memòria per utilitzar la primera partició d'aquest, en comptes del dispositiu complet.

Nota

La major part dels llapis USB venen preconfigurats amb una única partició FAT16, així que en general no serà necessari reparticionar o reformatar-lo. Si heu de fer-ho, utilitzeu el cfdisk o qualsevol altra ferramenta per crear la partició FAT16, i aleshores creeu el sistema de fitxers fent:

# mkdosfs /dev/sda1

Aneu en compte d'utilitzar el nom del dispositiu correcte pel vostre llapis USB. L'ordre mkdosfs és al paquet Debian dosfstools.

Per arrencar el nucli després d'arrencar des del llapis USB, posarem un carregador d'arrencada al llapis. Malgrat que hauria de funcionar qualsevol carregador (p.ex. LILO), és convenient utilitzar SYSLINUX, ja que utilitza una partició FAT16 i pot reconfigurar-se editant tan sols un fitxer de text. Qualsevol sistema operatiu que suporte el sistema de fitxers FAT pot utilitzar-se per canviar la configuració del carregador d'arrencada.

Per posar el SYSLINUX a la partició FAT16 del vostre llapis USB, instal·leu els paquets syslinux i mtools al vostre sistema i executeu:

# syslinux /dev/sda1

Altra vegada, aneu en compte i utilitzeu el nom correcte pel dispositiu. La partició no hauria d'estar muntada quan executeu l'ordre SYSLINUX. Aquest procediment escriu un sector d'arrencada a la partició i crea el fitxer ldlinux.sys que conté el codi del carregador d'arrencada.

Munteu la partició (mount /dev/sda1 /mnt) i copieu els fitxers següents al llapis:

  • vmlinuz (nucli binari)

  • initrd.gz (imatge inicial del disc ram)

  • syslinux.cfg (fitxer de configuració del SYSLINUX)

  • Mòduls del nucli opcionals

Si voleu canviar el nom dels fitxers, aneu en compte de que el SYSLINUX tan sols pot utilitzar nom de fitxers tipus DOS (8.3).

El fitxer de configuració syslinux.cfg hauria de contenir les següents línies:

default vmlinuz
append initrd=initrd.gz

4.3.3. Afegir la imatge ISO

L'instal·lador buscarà una imatge ISO de Debian al llàpis com a origen de les dades addicionals necessàries per la instal·lació. Ara hauríeu de posar una imatge ISO de Debian (la de targeta de negocis, netinst o bé una completa) al vostre llapis (assegureu-vos de seleccionar una que hi càpiga). El nom del fitxer d'eixa imatge ha d'acabar en .iso.

Si voleu instal·lar damunt una xarxa, sense utilitzar una imatge ISO, hauríeu d'ometre el pas previ. A més a més heu d'utilitzar el disc en memòria inicial des del directori netboot en comptes d'un del hd-media, perquè el hd-media/initrd.gz no té suport per xarxa.

Quan acabeu, desmunteu el llapis USB (umount /mnt) i activeu la protecció d'escriptura.

4.3.4. Arrencada des d'un llapis USB

Avís

Si el sistema rebutja arrencar des del llapis de memòria, el llapis podria tenir un registre inicial d'arrencada invàlid (MBR). Per reparar-ho, utilitzeu l'ordre install-mbr del paquet mbr:

# install-mbr /dev/sda