4.3. Fájlok előkészítése USB tároló indításhoz

Egy USB tároló előkészítése egy USB támogató, GNU/Linux alatt futó rendszerrel lehetséges. Győződj meg, hogy az usb-storage modul be van-e töltve (modprobe usb-storage) és tudd, hogy az USB tár mely SCSI eszközön került leképezésre (e példában a szokásos /dev/sda eszközre hivatkozunk). Természetesen a tároló írás-védője legyen kikapcsolva.

A tároló mérete legalább 256 MB legyen (a kisebb telepítések is lehetségesek a 4.3.2. szakasz - Fájlok másolása — a rugalmas mód rész szerint).

4.3.1. Fájlok másolása — a könnyű mód

Van egy minden-egyben hd-media/boot.img.gz fájl, benne az összes telepítő fájl (a kernel is), a SYSLINUX és beállító fájlja. Csak ki kell bontani az USB tárra:

# zcat boot.img.gz > /dev/sda

Figyelem

E módszer töröl minden korábbit az eszközön. Figyelj oda, hogy a helyes eszköz-nevet használod.

Ezután csatold fel az USB tárolót (mount /dev/sda /mnt), melyen most egy FAT fájlrendszer van, és másolj rá egy Debian netinst vagy businesscard ISO képet (lásd ezt: 4.3.3. szakasz - ISO kép hozzáadása). Csatold le (umount /mnt) és kész.

4.3.2. Fájlok másolása — a rugalmas mód

Ha nagyobb rugalmasságot akarsz vagy követni pontosan az eseményeket, az alábbi módszer is használható.

4.3.2.1. USB tár particionálása AMD64 gépen

Bemutatjuk egy memória tár 1. partíciójának használatát az egész eszköz helyett.

Megjegyzés

Mivel bármilyen furcsa a legtöbb USB memórián eleve egy FAT16 partíció van, így nem biztos, hogy újra kell particionálnod, vagy formázni azt. Ha viszont ezt szeretnéd, használd a cfdisk vagy bármely más particionáló eszközt FAT16 partíció létrehozásához, majd hozd létre a fájlrendszert így:

# mkdosfs /dev/sda1

Figyelj, hogy helyesen add meg az eszköz nevét. Az mkdosfs a dosfstools Debian csomagban van.

Hogy a kernel elinduljon az USB tárról indítás után, egy boot betöltőt teszünk rá. Noha bármely boot betöltő (például LILO) működik, a SYSLINUX kényelmes, mert FAT16 partíciót használ és pusztán egy szöveges fájl szerkesztésével állítható. Minden FAT fájlrendszert támogató operációs rendszer használható a boot betöltő beállításainak módosítására.

A SYSLINUX FAT16 partícióra helyezéséhez az USB tárra, telepítsd a syslinux és mtools csomagokat, majd tedd ezt:

# syslinux /dev/sda1

Figyelj az eszköz nevének helyes voltára. A partíció ne legyen csatolva a SYSLINUX indításakor. E művelet egy boot szektort ír a partícióra és létrehozza a boot betöltő kódot tartalmazó ldlinux.sys fájlt.

Csatold a partíciót (mount /dev/sda1 /mnt) és másold az alábbi fájlokat a Debian archívumból az eszközre:

  • vmlinuz (kernel bináris)

  • initrd.gz (kezdő ramlemez kép)

  • syslinux.cfg (SYSLINUX beállító fájl)

  • Esetleges kernel modulok

Ha átnevezel fájlokat, ne feledd, hogy a SYSLINUX csak DOS (8.3) neveket dolgoz fel.

A syslinux.cfg beállító fájl az alábbi 2 sort tartalmazza:

default vmlinuz
append initrd=initrd.gz

4.3.3. ISO kép hozzáadása

A telepítő Debian ISO képet keres a telepítéshez szükséges további adatokhoz. Így a következő lépés egy Debian ISO kép (businesscard, netinst vagy akár egy teljes CD kép) másolása az USB tárra (mely ráfér). A fájl nevének vége maradjon .iso.

Ha hálózatról telepítenél ISO kép használata nélkül, természetesen kihagyhatod az előző lépést. Ekkor az indító ramdisk forrása a netboot könyvtár legyen a hd-media helyett, mert hd-media/initrd.gz nem támogat hálózatot.

Mikor kész vagy, csatold le az USB tárolót (umount /mnt) és esetleg tedd írásvédetté.

4.3.4. Az USB tár indítása

Figyelem

Ha a rendszer elutasítja az indítást az eszközről, az alighanem érvénytelen MBR-t tartalmaz. Javításához használd az install-mbr parancsot az mbr csomagból:

# install-mbr /dev/sda