5.1. Arrencada de l'instal·lador en l'arquitectura AMD64

Nota

Per a informació de com arrencar l'instal·lador gràfic, vegeu Secció D.6, “L'instal·lador gràfic”.

5.1.1. Arrencada des d'un CD-ROM

La manera més fàcil per a la majoria de la gent serà utilitzar un conjunt de CD de Debian. Si disposeu d'un conjunt de CD i el vostre ordinador permet arrencar directament des del CD, fantàstic! Només heu de configurar el sistema perquè arrenqui des d'un CD tal i com es descriu a Secció 3.6.2, “Selecció del dispositiu d'arrencada”, inseriu el CD, reinicieu l'ordinador i passeu al següent capítol.

Recordeu que alguns dispositius de CD poden necessitar controladors especials i pot ser que aquests no siguin accessibles en els primers passos de la instal·lació. Si el mètode estàndard d'arrencada des d'un CD no us funciona al vostre ordinador, torneu a repassar el capítol i pareu atenció a la utilització de nuclis i mètodes d'instal·lació alternatius que probablement us funcionin.

Tot i que no pugueu arrencar des d'un CD, probablement podeu utilitzar-lo per instal·lar els components del sistema debian i qualsevol paquet. Simplement heu d'arrencar utilitzant un altre mitjà com podria ser un disc. A l'hora d'instal·lar el sistema operatiu, el sistema base i qualsevol paquet addicional, enllaceu el sistema d'instal·lació amb el dispositiu CD-ROM.

Si teniu problemes en l'arrencada, vegeu Secció 5.3, “Resolució de problemes del procés d'instal·lació”.

5.1.2. Arrencada des del Linux utilitzant el LILO o el GRUB

Per arrencar l'instal·lador des d'un disc dur, primer heu de baixar els fitxers necessaris tal i com es descriu a Secció 4.4, “Preparació dels fitxers per arrencar des del disc dur”.

Si voleu utilitzar el disc dur únicament per a l'arrencada i voleu baixar-ho tot des de la xarxa, hauríeu de baixar el fitxer netboot/debian-installer/amd64/initrd.gz i el nucli corresponent netboot/debian-installer/amd64/linux. Us permetrà tornar a particionar el disc dur del qual heu arrencat l'instal·lador, tot i això, ho hauríeu de fer amb molt de compte.

Si durant la instal·lació preteneu mantenir sense modificacions una partició existent al disc dur, podeu baixar el fitxer hd-media/initrd.gz i el nucli corresponent, i també copiar una imatge iso del CD al dispositiu (assegureu-vos que el nom del fitxer acaba amb .iso). En aquest cas l'instal·lador pot arrencar del dispositiu i instal·lar des de la imatge del CD sense necessitar la xarxa.

Per utilitzar el LILO haureu de configurar dos punts essencials del fitxer /etc/lilo.conf:

  • carregar l'instal·lador initrd.gz a l'arrencada;

  • obligar al nucli vmlinuz a utilitzar un disc de RAM com a partició arrel.

A continuació trobareu un exemple del fitxer /etc/lilo.conf:

image=/boot/newinstall/vmlinuz
       label=newinstall
       initrd=/boot/newinstall/initrd.gz

Per a més informació vegeu les pàgines del manual initrd(4) i lilo.conf(5). Executeu l'ordre lilo i reinicieu el sistema.

El procediment pel GRUB és similar. Cerqueu el fitxer menu.lst al directori /boot/grub/ (en algunes ocasions al directori /boot/boot/grub/) i afegiu-hi les línies següents:

title  New Install
kernel (hd0,0)/boot/newinstall/vmlinuz
initrd (hd0,0)/boot/newinstall/initrd.gz

i reinicieu el sistema.

Recordeu que el valor de ramdisk_size s'hauria d'ajustar a la mida de la imatge initrd. A partir d'aquí no hi hauria d'haver cap diferència entre el GRUB i el LILO.

5.1.3. Arrencada des d'un llapis USB

S'assumeix que heu seguit els passos descrits a Secció 3.6.2, “Selecció del dispositiu d'arrencada” i Secció 4.3, “Preparació dels fitxers per arrencar amb el llapis de memòria USB”. Només heu de connectar el llapis USB a algun connector USB lliure i reiniciar l'ordinador. El sistema s'hauria d'arrencar i us hauria d'aparèixer l'indicador boot:. Podeu introduïr-hi els paràmetres d'arrencada opcionals o únicament prémer Enter

5.1.4. Arrencada amb el TFTP

Per arrencar des de la xarxa necessitareu una connexió i un servidor d'arrencada de xarxa TFTP (DHCP, RARP o BOOTP).

El mètode d'instal·lació per suportar l'arrencada de la xarxa és descriu a Secció 4.5, “Preparació dels fitxers per a l'arrencada en xarxa TFTP”.

Hi ha diversos mètodes per a arrencar via TFTP en i386.

5.1.4.1. Targeta de xarxa o placa mare que suporta PXE

És possible que la vostra targeta de xarxa o la placa mare proporcionin la possibilitat d'arrencada via PXE. Es tracta d'una reimplementació d'Intel™ de l'arrencada via TFTP. Si és el vostre cas, podeu configurar la BIOS perquè arrenqui via la xarxa.

5.1.4.2. Targeta de xarxa amb una ROM d'arrencada via xarxa

És possible que la vostra targeta de xarxa proporcioni la possibilitat d'arrencar via TFTP.

5.1.4.3. Etherboot

El projecte etherboot proporciona disquets d'arrencada i fins hi tot roms d'arrencada que permeten l'arrencada via TFTP.

5.1.5. L'indicador d'arrencada

Quan arrenqui l'instal·lador us apareixerà una pantalla gràfica amigable mostrant el logotip de Debian i l'indicador d'arrencada:

Press F1 for help, or ENTER to boot:

A l'indicador d'arrencada podeu o bé prémer Enter per arrencar l'instal·lador amb les opcions predeterminades o introduir un mètode específic d'arrencada amb paràmetres opcionals.

Podeu accedir a informació útil sobre els mètodes d'arrencada i paràmetres d'arrencada prement les tecles de F2 a F8. Si afegiu algun paràmetre a la línia d'ordres d'arrencada, assegureu-vos d'escriure el mètode d'arrencada (el predeterminat és install) i un espai abans del primer paràmetre (ex. install fb=false).

Nota

Si esteu instal·lant el sistema via un dispositiu d'administració remot que proveeixi una interfície de text a la consola VGA, pot ser que no veieu la pantalla flaix gràfica en arrencar l'instal·lador, fins i tot pot ser que no veieu l'indicador d'arrencada. Exemples d'aquests dispositius inclouen la consola de text “integrated Lights Out” (iLO) de Compaq i l'“Integrated Remote Assistant” (IRA) d'HP. Podeu prémer F1 a cegues[4] per a saltar-vos aquesta pantalla i veure el text d'ajuda. Un cop hàgiu deixat enrere la pantalla flaix gràfica i estigueu al text d'ajuda les pulsacions de tecles es mostraran a l'indicador com s'espera. Per a deshabilitar el framebuffer per a la resta de la instal·lació, haureu d'afegir també fb=false a l'indicador d'arrencada com descriu el text d'ajuda.[4] En algunes casos aquests dispositius requeriran seqüències d'escapament especials per tal que al prémer la tecla sorgeixi efecte, per exemple IRA usa Ctrl-F1.