5.1. A telepítő indítása ARM architektúrán

5.1.1. Indítás TFTP segítségével

A hálózati indítás egy hálózati kapcsolatot és egy TFTP hálózati indító kiszolgálót igényel (DHCP, RARP vagy BOOTP).

A hálózati indítást támogató telepítő mód leírása itt található: 4.3. szakasz - Fájlok előkészítése TFTP hálózati indításhoz.

5.1.1.1. TFTP indítás Netwinder gépen

A Netwinder gépeknek 2 hálózati csatolója van: egy 10Mbps NE2000-kompatibilis kártya (általában eth0) és egy 100Mbps Tulip kártya. Utóbbival gondok lehetnek a kép TFTP letöltésekor így ajánlott a 10Mbps csatoló használata (a 10 Base-T címkéjű).

Megjegyzés

A telepítő rendszer indításához a NeTTrom 2.2.1 vagy újabb verziójára van szükség és a 2.3.3-as használata javasolt. Sajnos jelenleg licenc-gondok miatt nem lehet firmware fájlokat letölteni. Ha e helyzet megváltozik, akkor a képfájlokat a http//www.netwinder.org/ címen megtalálod.

A Netwinder indításakor a visszaszámlálásnál meg kell szakítanod az indulási folyamatot. Ezzel lehetővé válik számos firmware beállítás megadása ami szükséges a telepítő indításához. Mindenekelőtt kezdd az alapértelmezett beállítások betöltésével

  NeTTrom command-> load-defaults

Továbbá konfigurálnod kell a hálózatot. Statikus cím esetén:

  NeTTrom command-> setenv netconfig_eth0 flash
  NeTTrom command-> setenv eth0_ip 192.168.0.10/24

ahol a 24 a hálózati maszk 1-es bitjeinek a számats in the. Dinamikus cím esetén:

  NeTTrom command-> setenv netconfig_eth0 dhcp

Ha a TFTP szervered nem a helyi hálózaton van, akkor lehet, hogy még a route1 beállításokat is meg kell adnod. Ezeket a beállításokat követve meg kell határoznod a TFTP szervert és a képfájl helyét. Ezután a beállításokat elmentheted a flash memóriába.

  NeTTrom command-> setenv kerntftpserver 192.168.0.1
  NeTTrom command-> setenv kerntftpfile boot.img
  NeTTrom command-> save-all

Most meg kell mondanod a firmware-nek, hogy a TFTP képfájlból indítsa a rendszert:

  NeTTrom command-> setenv kernconfig tftp
  NeTTrom command-> setenv rootdev /dev/ram

Ha soros konzolt használsz a Netwinder telepítéséhez, akkor a következő beállításokat is meg kell adnod:

  NeTTrom command-> setenv cmdappend root=/dev/ram console=ttyS0,115200

Vagy billentyűzet és monitor használata esetén ezeket:

  NeTTrom command-> setenv cmdappend root=/dev/ram

A környezeti beállítások ellenőrzéséhez a printenv parancsot használhatod. A beállítások helyességének ellenőrzése után betöltheted a képfájlt:

  NeTTrom command-> boot

Elérhető egy részletes HOGYAN arra az esetre, ha problémába ütköznél.

5.1.1.2. Indítás TFTP segítségével CATS rendszeren

A CATS gépek Cyclone készenléti jelénél add ki a boot de0: (vagy hasonló) parancsot.

5.1.2. Indítás CD-ROM lemezről

A legtöbb felhasználó számára a legegyszerűbb mód a Debian CD-készlet használata. Ha van egy CD-készleted és a géped támogatja a CD-lemezről indítást, akkor minden csodás. Egyszerűen tedd be a CD-lemezt, indítsd róla a gépet és végezd el a telepítést, erről a következő fejezet súg.

Egyes CD-eszközök különleges meghajtókat igényelnek és elérhetetlenek lehetnek a telepítő első lépéseiben. Ha a CD-lemezről indítás szokásos módja nem működik a gépeden, nézd át újra e fejezetet és olvasd el az eltérő kernelekről és telepítő módokról szóló részeket, mely megoldja ezt.

Még abban az esetben is, ha nem tudsz CD-ROM lemezről indítani, valószínűleg képes leszel a Debian rendszer összetevőit és a kívánt csomagokat telepíteni ezekről. Egyszerűen indíts más médiumról, például flopiról. Az operációs rendszer, alaprendszer és tetszőleges további csomagok telepítésekor a telepítő rendszert a CD-ROM meghajtóra irányíthatod.

Ha gondjaid vannak ez indítással, lásd az 5.3. szakasz - Hibák elhárítása a telepítő folyamat során részt.

Egy CD-ROM indításához Cyclone konzol jelről, használd a boot cd0:cats.bin parancsot

5.1.3. Indítás firmware-ből

Egyre több olyan fogyasztói termék van, amely közvetlenül az eszköz flash csipjéről indul. A telepítő ide írható, így a készülék újraindítása után automatikusan el fog indulni.

Megjegyzés

Gyakori, hogy egy beágyazott rendszerben lévő firmware megváltoztatása a garancia elvesztésével jár. Előfordulhat, hogy nincs lehetőség az eszköz helyreállítására, ha a flash írása során hiba lépett fel. Ezért légy figyelmes és pontosan kövesd a leírást.

5.1.3.1. Az NLSU2 indítása

3 mód van a telepítő firmware flashbe töltéséhez:

5.1.3.1.1. Az NSLU2 webes felületének használatával

Menj az adminisztrációs részhez és válaszd az Upgrade menüpontot. Ezután keresd meg a lemezeden a letöltött telepítő képfájlt. Majd nyomd meg a Start Upgrade gombot, hagyd jóvá, várj néhány percet majd ismét hagyd jóvá. A rendszer egyből a telepítővel indul majd.

5.1.3.1.2. Hálózaton Linux/Unix használatával

Bármely Linuxos vagy Unixos gépről használhatod az upslug2 parancsot a készülék hálózaton keresztüli frissítéséhez. Ez a szoftver csomagként elérhető a Debianhoz. Először upgrade módba kell helyezned az NSLU2-t:

 1. Távolíts el minden lemezt és eszközt az USB portokról.

 2. Kapcsold ki az NSLU2-t

 3. Nyomd meg és tartsd benyomva a reset gombot (a hátlapon közvetlenül a tápcsatlakozó felett található kis lyukon keresztül érhető el).

 4. Az NSLU2 bekapcsolásához nyomd meg és engedd el a bekapcsoló gombot.

 5. A ready/status LED-et figyelve várj 10 másodpercet. 10 másodperc múlva sárgáról pirosra fog váltani. Azonnal engedd el a reset gombot.

 6. Az NSLU2 ready/status LED-je váltakozva piros és zöld színnel fog világítani (az első zöld előtt van 1 másodperc késleltetés). Az NSLU2 most már upgrade módban van.

Ha gondod van ezzel, nézd meg az NSLU2-Linux oldalakat. Mihelyt az NSLU2 upgrade módban van, már írhatod is be az új képfjált a flashbe:

sudo upslug2 -i di-nslu2.bin

Figyeld meg, hogy ez az eszköz az NSLU2 MAC címét is megmutatja, ami még jól jöhet a DHCP szervered konfigurálásakor. Miután a teljes képfájlt kiírása és ellenőrzése megtörtént a rendszer automatikusan újra fog indulni. Ne felejtsd el most az USB-s lemezt újracsatlakoztatni, különben a telepítő nem fogja megtalálni.

5.1.3.1.3. Hálózaton Windowsos gépnél

Van egy eszköz Windowshoz a firmware hálózati frissítéséhez.