C.5. Debian particionáló programok

A Debian fejlesztők számos particionáló programot alkalmaztak a különböző merevlemezekhez és számítógép architektúrákhoz. Itt az architektúrádhoz illő programok sora.

partman

A Debian rendszer ajánlott particionáló eszköze. Ez a svájci bicska átméretez partíciókat, létrehoz fájlrendszereket és csatolási pontokhoz rendeli őket.

cfdisk

Könnyen használható, teljes-képernyős lemez particionáló sokunknak.

Tudni kell, hogy a cfdisk egyáltalán nem érti a FreeBSD partíciókat, és újra, az eszközök nevei eltérhetnek emiatt.

E programok egyike indul a Lemezek particionálása (vagy hasonló) választásakor. Más particionáló eszköz is használható a VT2 által adott parancssorban, de ez nem ajánlott.

C.5.1. Particionálás PA-RISC gépen

A PALO, a HPPA boot betöltő egy „F0” típusú partíciót vár 2GB alatt. Itt lesz a boot betöltő és általában egy kernel és RAMdisk, tehát a méret ne legyen túl kicsi — legalább 4MB legyen (ajánlott 8–16MB). További követelmény, hogy a Linux kernel a lemez első 2GB területén belül legyen. Szokásos egy 2GB ext2 gyökér partíció. A másik lehetőség egy kis ext2 partíció a lemez elején és csatolása mint /boot, hiszen ez tartalmazza a Linux kernel(eke)t. A /boot mérete természetesen legyen elég a kívánt kernelek (és mentések) tárolására; 25–50MB általában kényelmes.