D.6. A grafikus telepítő

A telepítő grafikus változata csak pár típusú, például Intel x86 gépre érhető el. A grafikus telepítő feladata ugyanaz, mint a simáé csak más felületen.

Bár feladatuk ugyanaz, a grafikus telepítőnek is van pár előnye. A fő előny, hogy még több nyelvet képes támogatni, főleg azokat, melyek olyan karakter készlettet használnak, melyet a sima „newt” felület nem tud megjeleníteni. A felhasználás szempontjából képes használni az egeret és néha pár kérdés egy képernyőre vonható.

A grafikus telepítő elérhető minden CD kép és hd-media telepítő móddal. Mivel a grafikus telepítő önálló (sokkal nagyobb) initrd-t használ, mint a sima, az installgui és nem a sima install szóval indul. A grafikus szakértő és mentő módok az expertgui és rescuegui szóval.

Speciális „mini” ISO képként is létezik[25], mely főleg teszt célú; ekkor a kép az install szóra indul. Nincs grafikus hálózati-indító kép.

A grafikus telepítő jóval nagyobb memória-igényű, mint a sima: 96MB. Ha kevés van, a sima „newt” felület pótolja.

Indító paraméterek ugyanúgy adhatók a grafikus telepítőhöz, mint a simához. E paraméterek egyike az egeret balkezesre állítja. Lásd az 5.2. szakasz - Indító paraméterek részt az érvényes paraméterekért.

D.6.1. A grafikus telepítő használata

A grafikus telepítő a simához hasonlóan működik, melyet e kézikönyv bemutat.

Ha inkább a billentyűzetet szereted, 2 dolgot kell tudni. A zárt listák kinyitásához (például a földrészenkénti ország választásban használt) a + és - használható. A többes választásoknál (például feladat választás) a tab billentyűvel lehet a Tovább gombra lépni a választások után; az enter itt mindig egy adott választást kapcsol, nem a Tovább gombot működteti.

Másik konzolra váltáshoz a Ctrl billentyű is kell, mint az X ablakozó rendszernél. Például a VT1 virtuális terminálra váltás módja: Ctrl-Balt Alt-F1.

D.6.2. Ismert hiba-jelenségek

Az Etch az 1. olyan kiadás, mely grafikus telepítőt tartalmaz és nagyon friss technológiát használ. Van pár ismert lehetséges hiba, mely előfordulhat telepítéskor, ha arra a grafikus felületet választjuk. A Debian GNU/Linux következő kiadására még ezek is javulnak.

 • Egyes képernyők adatai talán nem formálnak oly szép oszlopokat, mint kéne. Ez főleg az 1. képernyőnél lehet, ami a nyelv kiválasztása. Egy másik példa a partman fő képernyője.

 • Egyes karakterek nem működhetnek és elvétve rossz karakterek jelenhetnek meg. Például egy karakter "összeállítása" az ékezet majd az alatta/felette lévő karakter gépelése esetén az ékezet esetleg nem jelenik meg.

 • A tapipadok támogatása még nem optimális.

 • Talán nem lehet konzolt váltani, míg a telepítő elfoglalt; ettől összeomolhat a felület. Noha a felület újraindul, még mindig gondok lehetnek a telepítéssel. A konzol-váltás a telepítő várakozásakor bármely pillanatban gond nélkül lehetséges.

 • A titkosított partíciók létrehozásának támogatása korlátozott, mert nem hozható létre véletlen kulcs. Be lehet állítani titkosított partíciókat jelmondattal.

 • Héj indítása grafikus felületről még nem támogatott. Így az ennek megfelelő lehetőségek (melyek elérhetők a szöveges felületről) nem jelennek meg a telepítő rendszer fő menüjében mentő módban sem. Ezért kézzel kell váltani (a fent leírt módon) a VT2 és VT3 virtuális terminálokon elérhető héjakra.

  A telepítő mentő módba indítása után hasznos lehet egy héj indítása a telepített rendszer gyökér partíciójában. Ez lehetséges (a gyökér partícióként csatolandó partíció kiválasztása után) a VT2 vagy VT3 terminálra váltás után az alábbi paranccsal:

  # chroot /target
  [25] A mini ISO kép egy Debian tükörről tölthető le a 4.2. szakasz - Fájlok letöltése a Debian Tükrökről szerint. Keresd ezt: „gtk-miniiso”.