3.6. Telepítés-előtti hardver és operációs rendszer beállítás

E szakasz átvisz a telepítés-előtti hardver beállításon, ha van, ami szükséges a Debian telepítése előtt. Általában ellenőrizzük, és ha kell cseréljük a firmware beállításokat. A „firmware” a hardverbe épített mag szoftver; általában az indítási folyamatban játszik szerepet (a bekapcsolás után). A Debian GNU/Linux megbízhatóságára ható jól ismert hardver gondokat is hangsúlyozzuk.

3.6.1. A BIOS beállító menü behívása

A BIOS egy a gép indításához szükséges eszköz, vagyis egy olyan, mellyel indítható az operációs rendszer, mely hozzáfér a hardverhez. A hagyományos rendszereken BIOS van, s valószínűleg egy BIOS beállító menü, mellyel konfigurálható. Telepítés előtt biztosnak kell lenni, hogy a BIOS beállításai helyesek; e nélkül váratlan összeomlások lehetnek vagy lehetetlenné válik a Debian telepítése.

E szakasz további része a http://www.faqs.org/faqs/pc-hardware-faq/part1/ cím „Hogy léphetek a CMOS beállító menübe?” kérdés válaszából származik. A BIOS (vagy „CMOS”) beállító menü elérési módja attól függ, ki írta az adott BIOS szoftvert:

AMI BIOS

Delete a POST alatt (bekapcsolás utáni ön-teszt)

Award BIOS

Ctrl-Alt-Esc vagy Delete a POST alatt

DTK BIOS

Esc a POST alatt

IBM PS/2 BIOS

Ctrl-Alt-Insert a Ctrl-Alt-Delete után

Phoenix BIOS

Ctrl-Alt-Esc vagy Ctrl-Alt-S vagy F1

Adatok más BIOS rutinok meghívásához itt: http://www.tldp.org/HOWTO/Hard-Disk-Upgrade/install.html.

Pár Intel x86 gépen nincs CMOS beállító menü a BIOS területén. Ezek szoftveres CMOS beállítást igényelnek. Ha nincs Telepítő és/vagy diagnosztikai lemezed a géphez, legrosszabb esetben egy shareware/freeware program kell. Próbálkozhatsz itt: ftp://ftp.simtel.net/pub/simtelnet/msdos/.

3.6.2. Indító eszköz választás

A legtöbb BIOS beállító menü lehetővé teszi a rendszert indító eszközök kiválasztását. Ez dönti el, milyen sorrendben keressen indítható operációs rendszereket az eszközökön, sok BIOS esetén olyen buta nevekkel, mint A: (az 1. flopi lemez), majd az 1. CD-ROM eszköz (talán úgy jelenik meg, mint D: vagy E:), majd C: (az 1. merevlemez). E beállítás teszi lehetővé egy flopi vagy egy CD-ROM indítását, melyek a Debian telepítésének legnépszerűbb eszközei.

Újabb SCSI vezérlőre kötött CD-ROM eszköz esetén általában lehet erről indítani. Csak be kell kapcsolni a CD-ROM indítást a vezérlő SCSI-BIOS részén.

Egy másik népszerű lehetőség egy USB tároló eszközről indítás (USB kulcs vagy pendrive is a neve). Pár BIOS tud közvetlenül egy USB tároló eszközről indítani, egyesek nem. Ha nem látsz pont ilyet, még mindig működhet az „Eltávolítható meghajtó” vagy „USB-ZIP” beállítás USB eszközről indításhoz.

Íme pár részlet az indító sorrend beállításához. A telepítés után érdemes majd úgy beállítani, hogy rögtön a merevlemezről induljon.

3.6.2.1. Indító sorrend cseréje IDE gépeken

 1. A gép indulásakor üsd le a BIOS beállító billentyűt. Ez gyakran a Delete billentyű. Ha amúgy nem derül ki, akkor természetesen nézd meg az alaplap füzetében.

 2. Keresd meg az indító sorrendet a beállító segéd-programban. Helye BIOS-függő, de megtalálod a meghajtókat soroló mezőt.

  Sok buta IDE gépben van C, A, cdrom vagy A, C, cdrom bejegyzés.

  E buta gépekben a C egy merevlemez, az A egy flopi meghajtó.

 3. Állítsd be, hogy a CD-ROM legyen az 1., a flopi a 2. indító. Általában a Page Up vagy Page Down billentyűk köröznek a lehetséges választások közt.

 4. Mentsd módosításaid. A képernyő utasításai megmondják, hogyan.

3.6.2.2. Indító sorrend módosítása SCSI gépeken

 1. A gép indulása után, üsd le a SCSI beállításba lépő billentyűt.

  A SCSI beállító program elindítható miután a memória ellenőrzés megvolt és megjelent a BIOS segéd-program indítása módjának üzenete.

  A billentyűk a használt segéd-programtól függenek. Gyakran Ctrl-F2. Azért olvasd el a hardver leírását a pontos adatokért.

 2. Keresd meg az indító sorrend beállítást.

 3. Állítsd be, hogy a CD meghajtó SCSI azonosítója legyen az 1. a listában.

 4. Mentsd módosításaid. A képernyőn lévő utasítások megmondják, hogyan. Gyakran az F10 billentyűvel.

3.6.3. Egyéb BIOS beállítások

3.6.3.1. CD-ROM beállítások

Pár BIOS rendszer (például Award BIOS) megpróbálja önműködően beállítani a CD sebességet. Ha túlhajtja, kézzel is beállítható. Ha sok seek failed üzenet jön, akkor jó ez.

3.6.3.2. Kiterjesztett vagy kibővített memória

Ha a rendszer kiterjesztett és kibővített memóriát is ad, állítsd a lehető legtöbb kiterjesztett memóriára. A Linux kiterjesztett memóriát használ, a bővített memória területet mellőzi.

3.6.3.3. Virus Protection

Kapcsold ki a vírus-figyelmeztetést. GNU/Linux alatt a Linux kernel által adott fájlrendszer jogok és védett memória miatt a vírusok ártalmatlanok[4].

3.6.3.4. Shadow RAM

Az alaplap talán ilyet nyújt: shadow RAM vagy BIOS gyorstár. Talán ilyet látsz: „Video BIOS Shadow”, „C800-CBFF Shadow” és így tovább. Legyen Disable, vagy kikapcsolt minden árnyék RAM. Az árnyék RAM az alaplapi ROM és pár vezérlő kártya elérésének gyorsítását szolgálja. A Linux nem használja ezeket, saját, gyorsabb szoftvere van erre. Az árnyék RAM kikapcsolása elérhetővé teszi más programoknak; az árnyék RAM bekapcsolása ütközhet a hardver eszközök Linux elérésével.

3.6.3.5. Memory Hole

Ha a BIOS ilyesmit ad: „15–16 MB Memory Hole”, kapcsold ki ezt. A Linux jól használja és várja a memória területet, ha van ennyi.

Van egy Intel Endeavor alaplap, melyen van egy „LFB” vagy „Linear Frame Buffer” opció. Beállításai: „Disabled” és „1 Megabyte”. Állítsd erre: „1 Megabyte”. Kikapcsoláskor a telepítő flopi nem olvas rendesen, és a gép mindig összeomlik. Mikor ezt írom, nem értjük, mi van ezzel az eszközzel — a lényeg, hogy működik így, e nélkül nem.

3.6.3.6. Advanced Power Management

Ha az alaplap APM támogatást nyújt, állítsd be, hogy ez felügyelje az energia gazdálkodást. Kapcsold ki a készenlét, felfüggesztés és alvó módokat és a merevlemez leállító időzítőt. A Linux jobban kezeli e módokat.

3.6.4. Kivédendő hardver gondok

USB BIOS támogatás és billentyűzetek. Ha nincs AT-billentyűzeted csak USB modelled, lehet, hogy be kell kapcsolni a régi AT billentyűzet emulációt a BIOS beállításban. Csak akkor tedd, ha a telepítő rendszer nem tudja használni a billentyűzetedet USB módban. Más rendszereken meg (főleg laptopokon) ki kell kapcsolni az USB támogatást, ha a billentyűzet nem válaszol. Lásd az alaplap kézikönyvét és a BIOS „Régi billentyűzet emuláció” vagy „USB billentyűzet támogatás” opcióit.[4] A telepítés után bekapcsolhatod a Boot Szektor védelmet. Ez nincs hatással a Linux védelmére, de ha Windowst is használnál, katasztrófát előzhet meg. A Mester Boot Rekord (MBR) szempontjából nincs semmi tennivaló a boot kezelő beállítása után.