4.3. Flopik készítése lemez képekből

A flopi lemezek a végső esetek a telepítő indítására azon gépeken, melyek nem tudnak CD-lemezekről vagy más módon indulni.

A lemez képek egy flopi lemez teljes tartalmát tárolják nyers formában. Ezek, például a boot.img flopi lemezekre másolása módja nem a szokásos. Nyers módban írjuk ki őket különleges programokkal. Ez szükséges, mert e képek a lemez nyers leképezései; ezért az adatoknak szektor másolás útján kell a flopira kerülniük.

Különböző technikák vannak flopik írására lemez képekből. E szakasz leírja ezeket a különböző platformokon.

Flopik létrehozása előtt le kell töltened őket egy Debian tükörről, ahogy itt írjuk: 4.2. szakasz - Fájlok letöltése a Debian Tükrökről. Ha rendelkezel telepítő CD-ROM vagy DVD lemezzel, a floppi képek rajta vannak.

Bármely módszerrel teszed ezt, miután megírtad őket, érdemes írás-védő füleiket átváltani véletlen felülírásuk ellen.

4.3.1. Lemez képek írása Linux vagy Unix rendszerből

Flopi lemez képek írásához flopi lemezekre, valószínűleg root hozzáférésre lesz szükség a rendszeren. Tégy egy jó, üres flopit a flopi meghajtóba. Ezután használd ezt a parancsot:

$ dd if=fájlnév of=/dev/fd0 bs=1024 conv=sync ; sync

ahol a fájlnév a flopi lemez képek egyike. A /dev/fd0 a flopi lemez eszköz egy általánosan használt neve, mely eltérhet az adott gépen . A parancs lehet, hogy visszaadja a beviteli jelet, mielőtt a Unix befejezi a flopi lemez írását, ezért nézd a flopi lámpáját, győződj meg, hogy kialudt és a lemez forgása leállt, mielőtt kiveszed a meghajtóból. Egyes rendszereken egy parancs futtatható a flopi kiadására a meghajtóból .

Egyes rendszerek automatikusan csatolják a flopi lemezt, mikor beteszed a meghajtóba. Ezt ki kell kapcsolni a flopi nyers módban írásához.

4.3.2. Lemez képek írása DOSban, Windows vagy OS/2 alatt

i386 vagy amd64 gépen az alábbi programok egyikét használhatod flopi-képek kiírásához.

A rawrite1 és rawrite2 programok MS-DOSban használhatók. E programok használatához, győződj meg, hogy DOSban vagy. E programok használata DOS dobozból Windowsban, vagy e programok indítása Windows Explorerból nem működik.

Az rwwrtwin megy w95, NT, 98, 2k, ME, XP és még az újabb 2k3, sőt talán még a legújabb verziókkal is. Használatához szükséged lesz a diskio.dll fájlra is, csomagold ki ugyanabba a könyvtárba.

Ezek az eszközök a Hivatalos Debian CD-ROM lemezek /tools könyvtárában is megtalálhatók.