[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), IA-64
Capitolul 3 - Sistemul de instalare


Sistemul de instalare Debian este sistemul oficial de instalare pentru Debian. Acesta oferă o gamă largă de metode de instalare. Metodele disponibile pentru instalarea sistemului dumneavoastră depind de arhitectura pe care o folosiți.

Imagini ale sistemului de instalare pentru etch și Ghidul de instalare pot fi găsite pe situl proiectului Debian.

Ghidul de Instalare este inclus și pe primul CD/DVD din setul oficial de CD-uri/DVD-uri Debian, la:

     /doc/install/manual/limbă/index.html

Puteți verifica și erata programului de instalare Debian pentru o listă de probleme cunoscute.


3.1 Noutăți în sistemul de instalare

Sistemul de instalare Debian a fost îmbunătățit foarte mult de la prima sa lansare oficială odată cu sarge și beneficiază de suport îmbunătățit pentru detecția hardware și câteva elemente noi deosebite.

În aceste note de lansare vom prezenta doar schimbările majore din programul de instalare. Dacă vă interesează o vedere de ansamblu detaliată a modificărilor apărute de la sarge, verificați anunțurile de lansare pentru versiunile beta și RC pentru etch, disponibile pe pagina proiectului la istoricul știrilor.


3.1.1 Schimbări majore

Nu se mai reinițializează sistemul în timpul instalării

În trecut, instalarea era împărțită în două etape: crearea unui sistem de bază care putea fi pornit, urmată de o reinițializare a sistemului și execuția programului base-config care se ocupa de lucruri precum crearea utilizatorilor, instalarea sistemului de administrare a pachetelor și instalarea de pachete adiționale (folosind tasksel).

Pentru etch, etapa a doua a procesului de instalare a fost integrată chiar în programul de instalare Debian. Acest lucru aduce un număr de avantaje printre care securitate sporită și faptul că după reinițializarea sistemului la sfârșitul procesului de instalare, noul sistem ar trebui să aibă deja stabilite zona fusului orar și, dacă ați instalat mediul Desktop, va porni imediat interfața grafică.

Codarea UTF-8 implicită pentru noile sisteme

Sistemul de instalare va configura sistemul să folosească codarea UTF-8 în locul codărilor specifice fiecărei limbi (ca de exemplu ISO-8859-2, EUC-JP sau KOI-8).

Mai multă flexibilitate la partiționare

Acum este posibil să creați sisteme de fișiere pe un volum LVM folosind partiționarea ghidată.

Sistemul de instalare poate crea și sisteme de fișiere criptate. Folosind partiționarea manuală puteți alege între dm-crypt și loop-aes, folosind o parolă-frază sau o cheie aleatoare, și puteți modifica diverse alte opțiuni. Folosind partiționarea ghidată, programul de instalare va crea o partiție LVM criptată ce conține, ca volume logice, orice alt sistem de fișiere (cu excepția lui /boot) .

Modul recuperare

Puteți folosi programul de instalare pentru a rezolva problemele apărute la sistemul dumneavoastră, ca de exemplu dacă refuză să pornească sistemul de operare. Primii pași vor fi la fel ca o instalare normală, dar programul de instalare nu va porni programul de partiționare. În schimb vă va oferi un meniu cu opțiuni de recuperare.

Activați modul recuperare pornind programul de instalare cu rescue, sau adăugând parametrul rescue/enable=true la pornirea sistemului de instalare.

Folosirea lui sudo în locul contului root

În timpul instalării de tip expert puteți alege să nu creați un cont root (acesta va fi blocat), și să configurați în schimb sudo astfel încât primul utilizator să poată folosi acest mecanism pentru administrarea sistemului.

Verificarea criptografică a pachetelor descărcate

Acum pachetele descărcate cu programul de instalare sunt verificate prin metode criptografice cu ajutorul lui apt, astfel, compromiterea unui sistem care este instalat prin rețea este mai dificilă.

Configurare simplificată a poștei electronice

Dacă este instalat un "sistem standard", programul de instalare pregătește o configurație de bază pentru serverul de poștă electronică care va oferi servicii de livrare doar pentru adresele locale. Serverul de poștă electronică nu va fi disponibil pentru alte sisteme din aceiași rețea. Dacă doriți să vă configurați sistemul să manevreze și mesajele pentru alte sisteme (care le recepționează sau le trimit) va trebui să reconfigurați sistemul de poștă electronică după instalare.

Selectarea mediului de birou

Sistemul de instalare va instala în mod implicit GNOME ca mediu de birou implicit, dacă utilizatorul cere unul.

Totuși, utilizatorii care doresc să instaleze un alt mediu de birou pot face acest lucru adăugând parametrii următori la pornire: tasks="standard, kde-desktop", pentru KDE și tasks="standard, xfce-desktop" pentru Xfce. A se reține că aceasta nu va reuși dacă se folosește o imagine de CD completă, fără să aveți un sit-oglindă ca sursă suplimentară de pachete; va funcționa pentru imagini DVD sau orice alte metode de instalare.

Exista, de asemenea, și imagini de CD separate care instalează KDE sau Xfce în mod implicit.

Limbi noi

Mulțumită eforturilor traducătorilor, Debian poate fi instalat acum în 47 de limbi folosind interfața în mod text a programului de instalare. Astfel sunt cu șase limbi mai mult decât în sarge. Limbile adăugate în această versiune sunt bielorusa, esperanto, estona, kurda, macedoneana, tagalog, vietnameza și wolof. Limbile la care s-a renunțat în acestă versiune, deoarece nu au mai fost actualizate traducerile, sunt persana și welsh.

Utilizatorii care nu doresc să folosească nici un fel de localizare pot selecta C ca locală preferată în lista de selectare a limbii. Mai multe informații legate de acoperirea per limbă sunt disponibile la lista limbilor în d-i.

Selectare simplificată a localizării și a fusului orar

Configurarea limbii, țărilor și a fusurilor orare s-a simplificat în scopul reducerii necesarului de informație din partea utilizatorului. Acum programul de instalare este capabil să ghicească țara și fusul orar pe baza limbii selectate, sau va oferi o listă redusă, dacă nu poate ghici. Totuși, dacă este nevoie, utilizatorii încă mai pot introduce combinații obscure.

Localizare îmbunătățită la nivel de sistem

Marea majoritate a sarcinilor de internaționalizare și localizare care erau responsabilitatea lui localization-config, sunt acum incluse în programul de instalare Debian sau chiar în pachete. Aceasta înseamnă că selectarea unei limbi va instala automat pachetele necesare acelei limbi (dicționare, documentație, fonturi...) atât în mediul standard cât și în mediile de birou. Configurația care nu mai este manevrată automat este cea referitoare la dimensiunea hârtiei și, pentru anumite limbi, câteva opțiuni avansate ale tastaturii în sistemul de ferestre X.

A se reține că pachetele specifice limbii vor fi instalate automat doar dacă sunt disponibile în timpul instalării.


3.1.2 Instalare automată

O mulțime de modificări menționate în secțiunea anterioară implică și schimbări în suportul sistemului de instalare pentru instalarea automată folosind fișiere de preconfigurare. Acest lucru înseamnă că dacă aveți fișiere de preconfigurare a procesului automat de instalare care au funcționat cu programul de instalare din sarge, s-ar putea ca acestea să nu funcționeze cu noul sistem de instalare fără modificări.

Vestea bună este că Ghidul de instalare are acum o anexă separată cu documentație detaliată despre instalarea automată preconfigurată.

Sistemul de instalare din etch introduce niște facilități noi care permit o mai bună și mai ușoară automatizare a procesului de instalare. S-a adăugat și suport pentru scheme de partiționare avansate folosind RAID, LVM și LVM criptat. A se vedea documentația pentru detalii suplimentare.


3.2 Concursul de popularitate

Spre deosebire de versiunea anterioară, programul de instalare se va oferi din nou să instaleze pachetul popularity-contest. Acest pachet nu era instalat în mod implicit în sarge, dar era instalat în versiunile anterioare.

popularity-contest oferă proiectului Debian informații valoroase despre utilizarea reală a pachetelor din distribuție. Aceste informații sunt utilizate, în primul rând, pentru a decide ordinea în care pachetele sunt incluse pe CD-urile de instalare, fiind totodată consultate de dezvoltatorii Debian pentru a decide dacă să adopte sau nu un pachet care nu mai are responsabil.

Informațiile din popularity-contest sunt procesate în mod anonim. Am aprecia dacă ați participa la acest sondajul oficial; astfel, ați ajuta la îmbunătățirea Debian.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), IA-64

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.312 2007-08-16 22:24:38 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual), Andreas Barth (actual), Javier Fernández-Sanguino Peña (actual), Steve Langasek (actual)
debian-doc@lists.debian.org