[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), IA-64
Capitolul 2 - Noutăți în Debian GNU/Linux 4.0


Această versiune adaugă suport oficial pentru arhitectura AMD64 care suportă procesoare atât de la Intel (EM64T) cât și de la AMD (AMD64). În timpul versiunii anterior lansate, Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), o versiune neoficială a acestei portări a fost disponibilă.

S-a renunțat la suportul oficial pentru arhitectura Motorola 680x0 ('m68k') deoarece această arhitectură nu a îndeplinit criteriile impuse de către managerii pentru lansările Debian. Cele mai importante motive din spatele acestei decizii sunt performanța și suportul limitat din partea autorilor originari pentru ansamblul de unelte esențiale. Totuși, este de așteptat ca portarea m68k să rămână activă și disponibilă pentru instalare chiar dacă nu este parte din acestă versiune stabilă oficială.

De aici rezultă următoarea listă de arhitecturi suportate pentru Debian GNU/Linux etch:

Puteți citi mai multe despre starea portărilor și afla detalii specifice arhitecturii dumneavoastră la paginile web ale portărilor Debian.


2.1 Noutăți în distribuție

Această nouă versiune Debian vine, ca de obicei, cu mult mai mult software decât versiunea precedentă, sarge; distribuția include peste 6500 de pachete noi, ajungând la un total de peste 18200 de pachete. Mare parte din software-ul din distribuție a fost actualizat: peste 10700 de pachete software (adică 68% din numărul de pachete din sarge). De asemenea, datorită unor motive diverse, un număr semnificativ de pachete (peste 3500, 23% din pachetele din sarge) au fost eliminate din distribuție. Pentru aceste pachete nu veți mai vedea actualizări, acestea fiind marcate ca 'învechite' în interfețele de administrare a pachetelor.

Cu această versiune, Debian GNU/Linux trece de la XFree86 la versiunea 7.1 a X.Org, care include suport pentru o gamă largă de hardware și suport îmbunătățit pentru auto-detecție. Acesta suportă și Compiz, care este unul dintre primii manageri de ferestre compozite pentru Sistemul de ferestre X, care este capabil să folosească la maxim accelerarea OpenGL pentru plăcile video suportate.

Debian GNU/Linux furnizează din nou aplicații pentru desktop și medii pentru desktop. Printre altele, acum Debian GNU/Linux include mediile de desktop GNOME 2.14[2], KDE 3.5.5a și Xfce4.4. Aplicațiile de productivitate au fost și ele actualizate, inclusiv pachetele de aplicații de birou OpenOffice.org 2.0.4a și KOffice 1.6 cât și GNUcash 2.0.5, GNUmeric 1.6.3 și Abiword 2.4.6.

Printre aplicațiile actualizate se află și Evolution 2.6.3 și Gaim 2.0. Suita Mozilla a fost actualizată și ea, însă programele principale au fost redenumite deoarece numele vechi erau mărci înregistrate: iceweasel (versiunea 2.0.0.2) este numele navigatorului Firefox și icedove (versiunea 1.5) este numele clientului de poștă electronică Thunderbird.

Această versiune conține , printre altele, și următoarele :

Distribuția oficială Debian GNU/Linux conține acum între 19 și 23 de CD-uri cu binare (în funcție de arhitectură), precum și un număr similar de CD-uri cu surse. De asemenea, este disponibilă și o versiune pe DVD a distribuției.


2.1.1 Managementul de pachete

aptitude este programul preferat pentru lucrul în consolă pentru managementul pachetelor. aptitude suportă în linia de comandă majoritatea operațiilor pe care le suportă și apt-get și s-a dovedit a fi mai bun la rezolvarea dependențelor decât apt-get. Dacă mai utilizați dselect, ar trebui să folosiți aptitude ca interfață primordială pentru administrarea pachetelor.

Pentru etch, în aptitude, s-a implementat un mecanism avansat de rezolvare a conflictelor, care va încerca să găsească cea mai bună soluție în cazul în care se detectează conflicte datorate schimbărilor dependențelor dintre pachete.

APT Securizat este acum disponibil în etch. Această facilitate adaugă un nivel suplimentar de securizare sistemelor Debian GNU/Linux prin suportarea într-un mod facil a criptografiei puternice și a semnăturilor digitale pentru a valida pachetele descărcate. Această versiune include unealta apt-key care permite adăugarea de noi chei la inelul de chei apt, care, în mod implicit, conține doar cheia curentă de semnare a arhivei Debian, care, la rândul ei, este inclusă în pachetul debian-archive-keyring.

Cu configurația implicită, apt vă va avertiza dacă pachetele sunt descărcate din surse care nu sunt autentificate. Este posibil ca următoarele versiuni să forțeze ca toate pachetele să fie verificate înainte de a fi descărcate. Administratorii de surse apt neoficiale sunt încurajați atât să își genereze o cheie criptografică și să-și semneze fișierele Release, cât și să ofere un mod securizat de distribuție a cheilor lor publice.

Pentru mai multe informații vă rugăm să citiți pagina de manual a lui apt(8), capitolul Semnarea pachetelor în Debian al Manualului de securizare pentru Debian și documentația wiki.

O altă facilitate adăugată în apt este abilitatea de a descărca doar schimbările petrecute în fișierele Packages de la ultima actualizare a listelor de pachete. Mai multe informații despre această facilitate la Actualizare mai lentă a fișierelor cu indecși de pachete APT, Secţiunea 5.1.4.


2.1.2 debian-volatile este acum un serviciu oficial

Serviciul debian-volatile care a fost introdus ca un serviciu neoficial odată cu lansarea lui sarge, a devenit acum un serviciu oficial în Debian GNU/Linux.

Acest lucru înseamnă că acum folosește o adresă .debian.org[3]. Asigurați-vă că aveți fișierul /etc/apt/sources.list actualizat dacă utilizați deja acest serviciu.

Serviciul debian-volatile le permite utilizatorilor să actualizeze cu ușurință pachetele stabile care conțin informații ce își pierd rapid actualitatea. Astfel de exemple sunt lista cu semnături de viruși a unui program anti-virus sau lista unui filtru de spam. Pentru informații suplimentare și o listă cu situri-oglindă vizitați pagina de web.


2.2 Îmbunătățiri ale sistemului

A fost efectuată o serie întreagă de schimbări în distribuție, schimbări care vor duce la noi beneficii pentru înstalările noi de etch, însă, este posibil ca acestea să nu se aplice automat asupra sistemelor actualizate pornind de la sarge. Această secțiune oferă o privire de ansamblu asupra celor mai importante schimbări.

A scăzut prioritatea pachetelor de bază pentru dezvoltare

Un număr de pachete pentru dezvoltare, care până acum aveau prioritatea standard, acum au prioritatea opțional, lucru care înseamnă că nu vor mai instalate în mod implicit. Aici sunt incluse: compilatorul standard C/C++, gcc, cât și alte aplicații (dpkg-dev, flex, make) și antetele pentru dezvoltare (libc6-dev, linux-kernel-headers).

Dacă doriți să aveți aceste pachete pe sistemul dumneavoastră, cea mai ușoară metodă este să instalați pachetul build-essential, care le va "trage" pe cele mai multe dintre ele.

SELinux are prioritatea standard, dar nu e implicit activat

Pachetele necesare pentru suportul SELinux au acum prioritatea standard. Acest lucru înseamnă că vor fi instalate în mod implicit pentru instalările noi. Pe sistemele deja existente puteți instala SELinux folosind:

     # aptitude install selinux-basics

A se reține că suportul pentru SELinux nu este activat, în mod implicit. Informații despre configurare și activarea SELinux pot fi găsite pe wiki-ul Debian

Noul superseviciu inet implicit

Superserviciul inet implicit în etch este openbsd-inetd în loc de netkit-inetd. Acesta nu va fi pornit dacă nu sunt configurate nici un fel de servicii, acesta fiind configurația implicită. Noul serviciu implicit va fi instalat automat la actualizare.

Clona vi implicită s-a schimbat

Clona vi instalată în mod implicit este acum o versiune compactă a lui vim (vim-tiny) în loc de nvi.

Schimbări în facilitătile standard ale lui ext2/ext3

Noile sisteme de fișiere ext2 și ext3 vor fi create cu facilitățile dir_index și resize_inode activate în mod implicit. Prima mărește viteza operațiilor în directoarele cu multe fișiere; cea de-a doua dă posibilitatea de a redimensiona un sistem de fișiere în timpul funcționării (și anume, în timp ce este montat).

Utilizatorii care actualizează sistemele sarge pot lua în calcul aduăgarea manuală a fanionului dir_index folosind tune2fs[4]; fanionul resize_inode nu poate fi adăugat la sistemele de fișiere deja existente. Este posibilă verificarea fanioanelor active pentru un anumit sistem de fișiere prin intermediul comenzii dumpe2fs -h.

Codarea implicită pentru etch este UTF-8

Codarea implicită pentru noile instalări de Debian GNU/Linux este UTF-8. Un număr de aplicații vor avea, și ele, codarea implicită UTF-8.

Utilizatorii care actualizează sistemele la etch și care doresc să treacă la UTF-8 vor trebui să își reconfigureze mediul și definițiile de localizare. Valoarea implicită pe sistem poate fi schimbată folosind dpkg-reconfigure locales; mai întâi selectați o locală UTF-8 pentru limba și țara dumneavoastră și apoi configurați-o ca fiind implicită. A se reține că trecerea la UTF-8 înseamnă că, cel mai probabil, va trebui să convertiți fișierele existente din vechea codare în UTF-8.

Pachetul utf8-migration-tool conține o unealtă care poate ajuta la migrare, totuși, acest pachet este disponibil doar în distribuția instabilă deoarece nu era pregătit pentru etch. Se recomandă să faceți copii de siguranță ale datelor și configurațiilor înainte de a folosi această unealtă.

A se reține că este posibil ca unele aplicații să nu funcționeze corect într-un mediu UTF-8, de cele mai multe ori datorită problemelor de afișare.

Pe wiki-ul Debian sunt informații suplimentare referitoare la schimbările introduse între sarge și etch.


2.3 Schimbări legate de seria de nucleu

Debian GNU/Linux 4.0 vine cu versiunea 2.6.18 de nucleu pentru toate arhitecturile; versiunea este în mare parte [5] compatibilă cu nucleele 2.4, însă Debian nu mai suportă și nu mai oferă nuclee 2.4.

S-au efectuat schimbări majore, atât în nucleu cât și în modul de împachetare a acestuia pentru Debian. Unele dintre aceste schimbări complică procedura de actualizare și au potențialul de a duce la probleme în timpul repornirii sistemului, după actualizarea la etch. Acestă secțiune oferă o vedere de ansamblu asupra celor mai importante schimbări; potențialele probleme și informații despre modul de ocolire a acestora sunt incluse capitolele ulterioare.

Dacă acum folosiți un nucleu 2.4, ar trebui să citiți cu atenție Actualizarea la un nucleu 2.6, Secţiunea 5.2.


2.3.1 Schimbări în împachetarea nucleului

Redenumirea pachetelor de nucleu

Toate pachetele care conțin nucleul Linux au fost redenumite din kernel-* în linux-* pentru a reorganiza numele pachetelor. Acest lucru va permite pe viitor includerea de nuclee non-Linux în Debian.

Nucleele standard conțin abilități SMP

Sistemele multiprocesor nu mai necesită o variantă de nucleu Linux cu terminația *-smp. Pentru IA-64 pachetele linux-image fără sufixul -smp suportă atât sistemele uniprocesor cât și pe cele multiprocesor.

Acolo unde este posibil, se furnizează pachete tranziționale de tip marionetă care depind de pachetele noi.


2.3.2 Noi utilitare pentru generarea imaginilor initrd

Pachetele Debian cu imaginile de nucleu pentru IA-64 au nevoie de o imagine initrd pentru a porni sistemul. Datorită schimbărilor din nucleu, utilitarul folosit la generea imaginilor initrd în sarge, initrd-tools, nu mai poate fi folosit și este depășit. S-au dezvoltat două utilitare noi pentru a-l înlocui: initramfs-tools și yaird. Conceptele din spatele celor două utilitare noi sunt foarte diferite; o vedere de ansamblu este disponibilă pe wiki-ul Debiani. Ambele vor genera o imagine initrd folosind sistemul de fișiere initramfs, care este o arhivă cpio comprimată. Utilitarul implicit și recomandat este initramfs-tools.

Actualizând nucleul la o versiune din etch, initramfs-tools va fi instalat în mod implicit. Dacă actualizați de la un nucleu 2.4 la un nucelu 2.6, va trebui să utilizați initramfs-tools. Dacă folosiți yaird și rulați un nucleu 2.2 sau 2.4, instalarea linux-image-2.6 va eșua.

Pachetul initrd-toolseste încă inclus în etch deoarece este necesar pentru actualizările de la sarge. În următoarea versiune se va renunța la el.


2.3.3 Managementul dinamic a lui /dev și recunoașterea hardware-ului

Nucleele etch nu mai oferă suport pentru devfs.

udev, care îl înlocuiește pe devfs, este o implementare în spațiul utilizator a lui devfs.

udev este montat în directorul /dev și va popula acel director, în mod dinamic, cu dispozitive suportate de nucleu. Pe măsură ce sunt încărcate sau descărcate module, pe baza evenimentelor generate de către nucleu, se adaugă sau se scot dispozitive din acel director. udev este mult mai versatil decât devfs și oferă servicii care sunt folosite de către alte pachete, precum hal (nivelul de abstractizare al hardware-ului).

În combinație cu nucleul, udev se ocupă și cu recunoașterea și încărcarea modulelor pentru dispozitivele detectate. Din acest motiv, este în conflict cu hotplug. În sarge discover putea fi folosit și pentru a încărca module în timpul procesului de inițializare a sistemului, însă versiunea nouă din etch nu mai oferă această funcționalitate. discover este încă folosit de X.Org pentru a detecta ce fel de controler grafic este în sistem.

Dacă instalați o imagine de nucleu Debian, udev este instalat automat ca dependență deoarece initramfs-tools depinde de el.

Puteți evita instalarea pachetului udev dacă compilați un nucleu fără module sau dacă folosiți un generator de imagini initrd alternativ, cum ar fi yaird. Totuși, initramfs-tools este generatorul de initrd recomandat.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), IA-64

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.312 2007-08-16 22:24:38 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual), Andreas Barth (actual), Javier Fernández-Sanguino Peña (actual), Steve Langasek (actual)
debian-doc@lists.debian.org