C.5. Debian particionáló programok

A Debian fejlesztők számos particionáló programot alkalmaztak a különböző merevlemezekhez és számítógép architektúrákhoz. Itt az architektúrádhoz illő programok sora.

partman

A Debian rendszer ajánlott particionáló eszköze. Ez a svájci bicska átméretez partíciókat, létrehoz fájlrendszereket és csatolási pontokhoz rendeli őket.

fdisk

Az eredeti Linux lemez-particionáló, tapasztaltaknak könnyű.

Légy óvatos, ha FreeBSD partícióid vannak. A telepítő kernelek támogatják ezeket, de a mód miatt, ahogy az fdisk megjeleníti (vagy nem) ezeket az eszközök nevei eltérhetnek. Lásd a Linux+FreeBSD HOGYAN leírást.

cfdisk

Könnyen használható, teljes-képernyős lemez particionáló sokunknak.

Tudni kell, hogy a cfdisk egyáltalán nem érti a FreeBSD partíciókat, és újra, az eszközök nevei eltérhetnek emiatt.

E programok egyike indul a Lemezek particionálása (vagy hasonló) választásakor. Más particionáló eszköz is használható a VT2 által adott parancssorban, de ez nem ajánlott.

C.5.1. Particionálás Mips gépen

SGI machines require an SGI disk label in order to make the system bootable from hard disk. It can be created in the fdisk expert menu. The thereby created volume header (partition number 9) should be at least 3MB large. If the volume header created is too small, you can simply delete partition number 9 and re-add it with a different size. Note that the volume header must start at sector 0.