D.2. Feladatokhoz szükséges hely

A szabvány i386 telepítés az összes szabvány csomaggal és az alap 2.6 kernellel 353MB méretű. Egy minimális alap telepítés a „Szabvány rendszer” kijelölésének megszüntetésével 225MB.

Fontos

Mindkét esetben ez a ténylegesen használt hely a telepítés vége és átmeneti fájlok törlése után. Nem számítanak bele a fájlrendszer szokásos költségei sem például a journal fájlokhoz. Ennél tehát főleg a telepítés alatt, de a rendszer rendes hétköznapi használata során is több kell.

Az alábbi táblázat a tasksel programban lévő feladatok aptitude által adott méretét adja. Több feladat részben átfedi egymást, így 2 feladat teljes telepítési mérete kevesebb lehet, mint a számok sima összeadásából származó összeg.

A méreteket hozzá kell adni a szabvány telepítés méretéhez a partíciók méretének meghatározásakor. A „Telepített méret” néven írt legtöbb méret a /usr és /lib könyvtárakhoz jön; a „Letöltési méret” (átmenetileg) a /var könyvtárat növeli.

Feladat Telepített méret (MB) Letöltési méret (MB) Telepítéshez szükséges hely (MB)
Asztali környezet 1360 454 1814
Laptop[a] 27 10 37
Webkiszolgáló 35 11 46
Nyomtatókiszolgáló 184 56 240
DNS kiszolgáló 2 1 3
Fájlkiszolgáló 50 21 71
Levelezőkiszolgáló 13 5 18
SQL adatbázis 32 10 42

[a] A Laptop és Asztali környezet feladatok között nagy az átfedés. Mindkettő telepítésekor a Laptop csak pár MB további helyet igényel.

Megjegyzés

Az Asztal feladat a GNOME asztali környezetet telepíti.

Ha nem angolul telepítesz, a tasksel programmal automatikusan telepítésre kerül egy honosítási feladat, ha elérhető nyelvedhez. Az igényelt hely nyelvenként eltér; főleg a távol-keleti nyelvek esetében akár 350MB méretű is lehet, amúgy legalább 100MB méretet érdemes rá számolni.