2.2. Telepítő média

E szakasz leírja, milyen média típusokat használhatsz a Debian telepítésére. Például, ha van egy flopi lemez meghajtód a gépen, telepíthető róla a Debian. Van egy egész, médiára szánt fejezet, a 4. fejezet - A rendszer telepítő média elérése, mely leírja minden média típus előnyét és hátrányát. Amennyiben odaugrasz, vissza is térhetsz majd ide.

2.2.1. CD-ROM/DVD-ROM

Megjegyzés

Ha e kézikönyvben azt látod: „CD-ROM”, az a CD-ROM és DVD-ROM eszközökre egyaránt vonatkozik, mert az operációs rendszer szempontjából ez ugyanaz, kivéve egyes nagyon régi nem-szabványos CD-ROM meghajtókat, melyek nem SCSI vagy IDE/ATAPI elvűek.

A CD-ROM alapú telepítés a legtöbb architektúrán támogatott. Az indítható CD-ROM lemezeket támogató gépeken teljesen flopi-mentes telepítés végezhető. Még ha a rendszer nem is támogatja a CD-ROM lemezről indítást, a CD-ROM más módokkal együtt használható a telepítésre, miután az indítás megtörtént másképpen; lásd itt: 5. fejezet - A telepítő rendszer indítása.

DECstation gépeken a CD-ROM lemezről indítás 512 bájt logikai blokk-mérettel működni képes SCSI CD-ROM meghajtót igényel. Sok, a PC-piacon lévő SCSI CD-ROM meghajtó nem tudja ezt. Ha a CD-ROM meghajtón van egy „Unix/PC” vagy „512/2048” jumper, rakd a „Unix” vagy „512” helyzetre.

A CD 1 tartalmazza a telepítőt az r3k-kn02 al-architektúrához (R3000-alapú DECstation 5000/1xx és 5000/240 és R3000-alapú Personal DECstation modellek), a CD 2 az r4k-kn04 al-architektúrához (R4x00-based DECstation 5000/150 és 5000/260 és Personal DECstation 5000/50 gépek).

CD-lemezről indításhoz, írd be: boot #/rzid a firmware jelnél, ahol a # az indító TurboChannel eszköz neve (3 a legtöbb DECstation gépnél), az id a CD-ROM meghajtó SCSI azonosítója. Több paraméter az alábbi nyelvtannal fűzhető hozzá:

boot #/rzid param1=érték1 param2=érték2 ...

2.2.2. Merevlemez

A telepítő rendszer közvetlen merevlemezről indítása egy újabb lehetőség számos architektúrán. Ez egy másik operációs rendszert igényel a telepítő merevlemezre töltéséhez.

2.2.3. Hálózat

A hálózat használható a telepítés alatt az ahhoz szükséges fájlok letöltésére. Hogy használt-e vagy nem, a választott telepítő módtól és egyes feltett kérdésekre adott válaszoktól függ. A telepítő rendszer a legtöbb hálózati kapcsolat típust támogatja (benne a PPPoE, de az ISDN és PPP nem) HTTP vagy FTP átvitellel. A telepítés után az ISDN és PPP is beállítható.

A rendszer indítása hálózatról is lehetséges.

A lemez-nélküli telepítés helyi hálózatról indítással és az összes helyi fájlrendszer NFS-csatolásával egy másik lehetőség.

2.2.4. Un*x vagy GNU rendszer

Ha más Unix-szerű rendszert futtatsz, használhatod a Debian GNU/Linux telepítésére a debian-installer nélkül e kézikönyvben is leírt módon. Ez hasznos a másképp nem-támogatott hardvert használóknak vagy ha a gépen a telepítéskor nem lehet üzemszünet. E technikáról lásd a D.3. szakasz - A Debian GNU/Linux telepítése egy Unix/Linux rendszerből részt.

2.2.5. Támogatott tárolók

A Debian indító lemezek kernelei úgy készülnek, hogy a lehető legtöbb rendszert támogassák. Természetesen ez nagyobb, több az adott gépen nem-használt meghajtót tartalmazó kernelt ad (lásd a 8.6. szakasz - Új rendszermag (kernel) fordítása részt saját kernel készítéséhez). A lehető legtöbb eszköz támogatása általában jó, ez biztosítja a Debian telepíthetőségét a legtöbb hardveren.