A.2. A telepítő indítása

A Debian-CD csapat biztosít debian-installer programot adó CD-képeket a Debian CD oldalon. További adatok a CD-képek letöltéséről: 4.1. szakasz - Hivatalos Debian GNU/Linux CD-ROM készletek.

Egyes telepítő módok a CD-képektől eltérő képeket kívánnak. 4.2.1. szakasz - A telepítő képek fellelése leírás szól a képek eléréséről a Debian tükrökön.

Az alábbi alfejezetek leírják, mely képek kellenek az egyes telepítő módokhoz.

A.2.1. CD-ROM

2 hálózati telepítő CD-kép van, mely a etch telepítésére használható a debian-installer eszközzel. E képek célja a CD-ről való indítás és további csomagok telepítése hálózatról, ezért neve: 'netinst'. A teljes netinst kép tartalmazza az alap csomagokat az úgynevezett 'business card' kép esetében ezeket is a hálózatról kell letölteni. Teljes CD-kép is letölthető, ekkor az alaptelepítéshez nem lesz szükséged hálózatra. A CD készlet első CD-képe elég lehet, de jellemzően a 2.-4. CD-képen még vannak magyar kiegészítők.

Töltsd le a választott típust és írd ki egy CD lemezre. Egy PowerMac CD-képről indításához, nyomd le a c billentyűt indításkor. Lásd a 5.1.1. szakasz - Indítás egy CD-ROM lemezről részt a CD-kép indítás módjairól.

A.2.2. Floppi

Ha nem tudsz CD lemezről indítani, akár flopiról is telepítheted a Debian rendszert. Szükség lesz majd a floppy/boot.img és floppy/root.img fájlra és legalább egy meghajtó lemezre.

Az indító floppi a boot.img nevű. E floppi indítása után kérni fogja a 2. lemezt — itt használd majd a root.img nevűt.

Ha hálózati telepítést tervezel, általában a floppy/net-drivers-1.img fájl is kell majd. A PCMCIA vagy USB hálózathoz és pár kevésbé általános hálózati kártyához pedig a floppy/net-drivers-2.img.

Ha van egy jól megírt CD-lemezed és a CD-eszközöd is jó, de nem tudsz róla indítani, mert különleges programot igényel, akkor indíts a floppikról és használd a floppy/cd-drivers.img floppit, hogy onnan már a CD-lemezről telepíthess.

A floppi lemezek a legmegbízhatatlanabb médiumok közé tartoznak, készül fel sok rossz flopira (lásd a 5.3.2. szakasz - Flopi lemezek megbízhatósága) részt. Minden .img fájlt külön floppira kell írnod; használatod dd parancsot a /dev/fd0 eszközre íráshoz vagy más módot (lásd a 4.3. szakasz - Flopik készítése lemez képekből részt a részletekért).

A.2.3. USB memória meghajtó

USB tároló eszközökről is telepíthetsz. Például egy USB kulcstartó egy igen barátságos Debian telepítő médium lehet, ami mindig könnyen veled lehet.

Az USB memória meghajtó felkészítésének legjobb módja, ha letöltöd a hd-media/boot.img.gz fájlt, és a gunzip programmal kibontod belőle a 256 MB méretű képet. Írd ki a képet a meghajtón lévő partícióra, mely legalább 256 MB kell legyen. Csatold fel a partíciót, amely FAT fájlrendszert tartalmazzon. Töltsd le a netinst CD képet és másold e fájlt a csatolt partícióra; bármilyen fájlnév megfelel, csak legyen a vége .iso.

Más, rugalmasabb módok is vannak egy ilyen memória meghajtó beállításához a Debian Telepítőhöz, és kisebb eszközökkel is működhet. A részletekért lásd a 4.4. szakasz - Fájlok előkészítése USB tároló indításhoz részt.

Macintoshként ismert rendszerek USB tároló eszközökről indítása az Open Firmware kézi használatát igényli. Ennek leírását is megtalálod a 5.1.3. szakasz - Indítás USB memóriáról részben.

A.2.4. Indítás hálózatról

A debian-installer indítása teljesen hálózatról is végezhető. A hálózati indítás módjai mind a gép és a hálózati indítás beállításaitól függenek. A netboot/ könyvtárban lévő fájlok használhatók a debian-installer hálózati indításához.

A.2.5. Indítás merevlemezről

Létező merevlemezről is indítható a telepítő, melyen most más OS van. Töltsd le a hd-media/initrd.gz, hd-media/vmlinuz és egy Debian CD kép fájlt a gyökérbe. A CD kép nevének vége legyen .iso. Ez az initrd indítás. Az