4.3. Flopik készítése lemez képekből

A flopi lemezek a végső esetek a telepítő indítására azon gépeken, melyek nem tudnak CD-lemezekről vagy más módon indulni.

A telepítő a Mac USB flopi meghajtók nem tudják flopi lemezről indítani.

A lemez képek egy flopi lemez teljes tartalmát tárolják nyers formában. Ezek, például a boot.img flopi lemezekre másolása módja nem a szokásos. Nyers módban írjuk ki őket különleges programokkal. Ez szükséges, mert e képek a lemez nyers leképezései; ezért az adatoknak szektor másolás útján kell a flopira kerülniük.

Különböző technikák vannak flopik írására lemez képekből. E szakasz leírja ezeket a különböző platformokon.

Flopik létrehozása előtt le kell töltened őket egy Debian tükörről, ahogy itt írjuk: 4.2. szakasz - Fájlok letöltése a Debian Tükrökről.

Bármely módszerrel teszed ezt, miután megírtad őket, érdemes írás-védő füleiket átváltani véletlen felülírásuk ellen.

4.3.1. Lemez képek írása Linux vagy Unix rendszerből

Flopi lemez képek írásához flopi lemezekre, valószínűleg root hozzáférésre lesz szükség a rendszeren. Tégy egy jó, üres flopit a flopi meghajtóba. Ezután használd ezt a parancsot:

$ dd if=fájlnév of=/dev/fd0 bs=1024 conv=sync ; sync

ahol a fájlnév a flopi lemez képek egyike. A /dev/fd0 a flopi lemez eszköz egy általánosan használt neve, mely eltérhet az adott gépen . A parancs lehet, hogy visszaadja a beviteli jelet, mielőtt a Unix befejezi a flopi lemez írását, ezért nézd a flopi lámpáját, győződj meg, hogy kialudt és a lemez forgása leállt, mielőtt kiveszed a meghajtóból. Egyes rendszereken egy parancs futtatható a flopi kiadására a meghajtóból .

Egyes rendszerek automatikusan csatolják a flopi lemezt, mikor beteszed a meghajtóba. Ezt ki kell kapcsolni a flopi nyers módban írásához.

Flopi írásakor powerpc Linuxon, ki kell adni azt. Az eject parancs megteszi ezt; legyen telepítve.

4.3.2. Lemez képek írása DOSban, Windows vagy OS/2 alatt

i386 vagy amd64 gépen az alábbi programok egyikét használhatod flopi-képek kiírásához.

A rawrite1 és rawrite2 programok MS-DOSban használhatók. E programok használatához, győződj meg, hogy DOSban vagy. E programok használata DOS dobozból Windowsban, vagy e programok indítása Windows Explorerból nem működik.

Az rwwrtwin megy w95, NT, 98, 2k, ME, XP és még az újabb 2k3, sőt talán még a legújabb verziókkal is. Használatához szükséged lesz a diskio.dll fájlra is, csomagold ki ugyanabba a könyvtárba.

Ezek az eszközök a Hivatalos Debian CD-ROM lemezek /tools könyvtárában is megtalálhatók.

4.3.3. Writing Disk Images From MacOS

An AppleScript, Make Debian Floppy, is available for burning floppies from the provided disk image files. It can be downloaded from ftp://ftp2.sourceforge.net/pub/sourceforge/d/de/debian-imac/MakeDebianFloppy.sit. To use it, just unstuff it on your desktop, and then drag any floppy image file to it. You must have Applescript installed and enabled in your extensions manager. Disk Copy will ask you to confirm that you wish to erase the floppy and proceed to write the file image to it.

You can also use the MacOS utility Disk Copy directly, or the freeware utility suntar. The root.bin file is an example of a floppy image. Use one of the following methods to create a floppy from the floppy image with these utilities.

4.3.3.1. Writing Disk Images with Disk Copy

If you are creating the floppy image from files which were originally on the official Debian GNU/Linux CD, then the Type and Creator are already set correctly. The following Creator-Changer steps are only necessary if you downloaded the image files from a Debian mirror.

  1. Obtain Creator-Changer and use it to open the root.bin file.

  2. Change the Creator to ddsk (Disk Copy), and the Type to DDim (binary floppy image). The case is sensitive for these fields.

  3. Important: In the Finder, use Get Info to display the Finder information about the floppy image, and „X” the File Locked check box so that MacOS will be unable to remove the boot blocks if the image is accidentally mounted.

  4. Obtain Disk Copy; if you have a MacOS system or CD it will very likely be there already, otherwise try http://download.info.apple.com/Apple_Support_Area/Apple_Software_Updates/English-North_American/Macintosh/Utilities/Disk_Copy/Disk_Copy_6.3.3.smi.bin.

  5. Run Disk Copy, and select Utilities->Make a Floppy, then select the locked image file from the resulting dialog. It will ask you to insert a floppy, then ask if you really want to erase it. When done it should eject the floppy.

4.3.3.2. Lemez képek írása a suntar programmal

  1. Töltsd le a suntar programot innen: . Indítsd a suntar-t és válaszd ezt: „Szektorok felülírása...” a Speciális menüből.

  2. Tedd be a flopi lemezt, és üsd le az Enter billentyűt (indíts a 0. szektorról).

  3. Válaszd a root.bin fájlt a fájl-megnyitó párbeszédben.

  4. A flopi sikeres létrehozása után válaszd ki a Fájl->Kiadás pontot a menüben. Ha gondok vannak a flopi írásakor, dobd el és próbál másikat.

A létrehozott flopi használata előtt állítsd be az írás-védő fület! Különben, ha véletlenül csatolod MacOSban, az hazavágja.