7.1. Az igazság pillanata

A rendszer 1. önálló indítása olyasmi, amit a mérnökök úgy hívnak: „tűzpróba”.

Ha a rendszer netán nem indulna rendesen, ne ess kétségbe! Ha a telepítés sikeres volt, valószínűleg csak valami nagyon apró probléma akadt. Ezek általában könnyűszerrel megoldhatók újratelepítés nélkül. Egy jó lehetőség indítási gondok orvoslására a telepítő beépített mentő módja használata (lásd a 8.7. szakasz - Egy sérült rendszer helyreállítása részt).

Ha új vagy a Debian és Linux világában, vígadhatsz régi motorosokkal. Az olyan ritkább gépek esetében, mint a jelen PowerPC architektúra, kérdezhetsz a debian-powerpc listán. Probléma esetén telepítő jelentést is küldhetsz az 5.3.6. szakasz - Telepítő jelentések küldése résznek megfelelően. A probléma leírása legyen világos és tartalmazza a megjelent üzeneteket, mely segít másoknak megállapítani a gondot.

7.1.1. Régi PowerMacek

Ha a gép nem indul magától a telepítés után és megáll a boot: jelnél, írd be ezt: Linux és üsd le az Enter billentyűt. (A quik.conf fájlban lévő alap indító beállítás címkéje Linux). A quik.conf fájlban lévő címkék a Tab billentyűre megjelennek a boot: jelnél. A telepítő újraindításával szerkesztheted is a /target/etc/quik.conf fájlt, melyet a Quik telepítése egy merevlemezre lépés telepített. A quik kérdései a http://penguinppc.org/projects/quik/ lapon vannak.

Ha valamiért még MacOSt indítanál az nvram visszaállítása nélkül írd be a bye szót az OpenFirmware jelnél (feltéve, hogy még tartasz MacOSt). Az OpenFirmware jelhez nyomd le a command-option-o-f billentyűket hidegindításnál. Ha a MacOSod képtelen elindulni anélkül, hogy az OpenFirmware nvram változtatásokat vissza ne állítottad volna, nyomd le a command-option-p-r billentyűket hidegindításkor.

Ha BootX programot használsz a telepített rendszer indításához, válaszd ki egyszerűen a kívánt kernelt a Linux Kernelek könyvtárból, kapcsold ki a ramdisk opciót és add meg a telepítésnek megfelelő gyökér eszközt; például /dev/hda8.

7.1.2. Újabb PowerMacek

G4 gépeken és iBookokon, nyomd le az option billentyűt, mellyel kaphatsz egy rajzos képernyőt valamennyi indítható OS gombjaival, a Debian GNU/Linux gombján egy kis pingvin lesz.

Ha megtartottad volna a MacOSt és egyes pontokon megváltoztatta volna az OpenFirmware boot-device változót, ezeket vissza kell állítanod. Ehhez egyszerűen nyomd le a command-option-p-r billentyűket hidegindításkor.

A yaboot.conf fájlban megadott címkék a Tab billentyűre megjelennek a boot: jelnél.

G3 és G4 gépen az OpenFirmware visszaállítása segítségével a Debian GNU/Linux már alapértelmezetten elindul (ha helyesen particionáltál és az Apple_Bootstrap partíciót 1. helyre helyezted). Ha a Debian GNU/Linux egy SCSI a MacOS egy IDE lemezen van, lehet, hogy ehhez még az OpenFirmware boot-device változóját ne kell állítani, a szokásos ybin program általában ezt automatikusan megteszi.

Miután a Debian GNU/Linux rendszeredet először elindítottad, mindent beállíthatsz (például kettős vagy többes indítási lehetőséget) a /etc/yaboot.conf fájlban és a yaboot ybin paranccsal frissítheted az indító partíciót a módosított beállítáokkal. Részletek a yaboot HOGYAN címen.