3.6. Telepítés-előtti hardver és operációs rendszer beállítás

E szakasz átvisz a telepítés-előtti hardver beállításon, ha van, ami szükséges a Debian telepítése előtt. Általában ellenőrizzük, és ha kell cseréljük a firmware beállításokat. A „firmware” a hardverbe épített mag szoftver; általában az indítási folyamatban játszik szerepet (a bekapcsolás után). A Debian GNU/Linux megbízhatóságára ható jól ismert hardver gondokat is hangsúlyozzuk.

3.6.1. BIOS beállítás

A Debian GNU/Linux telepítéséhez S/390 vagy zSeries gépen először el kell indítani egy kernelt a rendszeren. E platform indító módja teljesen eltér másoktól, főleg a PC-jellegű rendszerektől: még flopik sincsenek. A másik nagy eltérés, hogy általában (ha nem mindig) távolról dolgozol egy ügyfél folyamat szoftver, mint telnet vagy egy böngésző segítségével. Ez igaz arra a különleges rendszer felépítésre, ahogy 3215/3270 konzol sor-alapú és nem karakter-alapú.

A Linux e platformon futhat natívan egy úgynevezett LPAR (Logikai Partíció) területén vagy egy a VM rendszer által adott virtuális gépen. Indító szalag mindig használható; sokszor más indító média is, de ezek nem mindig általánosan elérhetők. Például használható egy virtuális gép virtuális kártya olvasója vagy egy LPAR HMC része, ha a HMC és e lehetőség elérhető.

Telepítés előtt egyes tervezési és előkészületi lépések szükségesek. Az IBM leírja az egész folyamatot, például, hogyan készítsünk elő egy telepítő médiumot és hogyan indítsunk róla. Ezt nem ismételjük. De leírjuk, mely Debian-specifikus adatok kellenek és hol vannak. E 2 forrás használatával elő kell készíteni a gépet és a telepítő médiumot indítás előtt. Az üdvözlő képernyő megjelenése után térj vissza e dokumentumra a Debian-specifikus telepítő lépésekhez.

3.6.2. Natív és LPAR telepítés

Lásd a Linux S/390 gépre 5. és Linux IBM eServer zSeries és S/390 gépre: Terjesztések 3.2. fejezetét LPAR beállításához Linuxra.

3.6.3. Telepítés VM ügyfélként

Lásd a Linux S/390 gépre 6. és Linux IBM eServer zSeries és S/390 gépre: Terjesztések 3.1. fejezetét egy VM ügyfél beállításához Linux futtatására.

A generic könyvtárban lévő fájlokat a CMS lemezre kell másolni. A kernel.debian és initrd.debian átvitele rögzített 80-karakteres bináris módban történjen.

3.6.4. Egy telepítő kiszolgáló beállítása

Internet kapcsolat nélkül (közvetlen vagy web proxy) egy az adott S/390 által elérhető helyi telepítő kiszolgáló létrehozása szükséges. E kiszolgáló tárolja a telepítendő csomagokat és elérhetővé kell tennie őket NFS, HTTP vagy FTP módon.

A telepítő kiszolgálóra egy Debian GNU/Linux tükör könyvtár felépítése kell, de csak az s390 és gép-független fájlok kötelezők. Egy telepítő CD tartalma is odamásolható.