5.3. Hibák elhárítása a telepítő folyamat során

5.3.1. Indító beállítás

Ha a kernel megáll az indító folyamat során, nem ismer fel perifériákat vagy meghajtókat helyesen, először az indító paramétereket kell ellenőrizni a korábbi 5.2. szakasz - Indító paraméterek szerint.

Bizonyos gondok gyakran megoldhatók kiegészítők és perifériák eltávolításával és újraindítással.

Ha több, mint 512M memória van a gépen és a telepítő megáll a kernel indításakor, előfordulhat, hogy egy indító argumentumot kell megadni a kernel által nézett memória korlátozására így: mem=512m.

5.3.2. A kernel indító üzenetek értelmezése

Az indítás alatt, sok ilyen üzenetet láthatsz: can't find valami, vagy valami not present, can't initialize valami, vagy akár this driver release depends on valami. A legtöbb ilyen nem számít. Azért látod, mert a telepítőben lévő kernel úgy készült, hogy a legkülönbözőbb eszközöket támogassa. Persze egy gépen sincs az összes lehetséges eszköz, és az operációs rendszer jelezheti, ha olyat keres, ami nem található. Néha azt is láthatod, hogy a rendszer egy picit megáll. Ez akkor történik, ha vár egy eszköz válaszára, az adott rendszer pedig nem tartalmaz olyat. Ha ezt túl hosszúnak találod, később egyéni kernelt is készíthetsz (lásd a 8.6. szakasz - Új rendszermag (kernel) fordítása részt).

5.3.3. Telepítő gondok jelentése

Ha túljutottál a kezdő indító szakaszon, de nem futott le teljesen végig a telepítés, a Hibanaplók mentése menüpont segíthet. Eltárolhatod a rendszer hiba naplóit és beállításait a telepítőből egy flopira, vagy letöltheted egy böngészőben. Ezek megadják a felmerült hibákat és javításukat. Ha jelentést küldesz, csatolhatod hozzá ezeket.

További telepítő üzenetek találhatók a /var/log/ könyvtárban a telepítés során és a /var/log/installer/ könyvtárban, miután a gép a telepített rendszert elindította.

5.3.4. Telepítő jelentések küldése

Ha még mindig gondjaid vannak, kérjük, küldj telepítő jelentést. Siker esetén is kérünk erre, mert így a lehető legtöbb adatot kapjuk a legtöbb hardver összeállításról.

A telepítő jelentés közzé kerül a Debian hibajelentő rendszerben (BTS) és nyilvános listára kerül. Gondold át, melyik email címedet használod.

Működő Debian rendszerből a telepítő jelentés küldésének legkönnyebb módja az installation-report és reportbug csomag telepítése (aptitude install installation-report reportbug), állítsd be a reportbug csomagot a 8.5.2. szakasz - Email küldése kifelé résznek megfelelően és futtasd a reportbug installation-reports parancsot.

Vagy pedig használhatod e sablont a telepítő jelentés kitöltésére és elküldésére hibajegyként az installation-reports ál- csomagra a címre küldve angolul.

Package: installation-reports

Boot method: <Mi volt az indító médium? CD? flopi? hálózat?>
Image version: <A letöltött kép teljes URL-e a legjobb>
Date: <Telepítés időpontja>

Machine: <Gép leírása (például IBM Thinkpad R32)>
Processor:
Memory:
Partitions: <a df -Tl kiírja; a sima partíciós tábla ajánlott>

Az lspci -nn és lspci -vnn kimenete:

Az alaprendszer telepítésekor:
[O] = OK, [E] = Hiba (a végén írd le), [ ] = nem próbált

Initial boot:  [ ]
Detect network card:  [ ]
Configure network:  [ ]
Detect CD:       [ ]
Load installer modules: [ ]
Detect hard drives:   [ ]
Partition hard drives: [ ]
Install base system:  [ ]
Clock/timezone setup:  [ ]
User/password setup:  [ ]
Install tasks:     [ ]
Install boot loader:  [ ]
Overall install:    [ ]

Comments/Problems:

<Telepítés leírása prózaian és bármilyen gondolat, megjegyzés
   és ötlet a kezdeti telepítés során.>

A jelentésben írd le az esetleges hibát, ha a kernel leállna, annak utolsó látható üzeneteit is. Írd le, mely lépések okozták a gondot.