[ anterior ] [ Continguts ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ següent ]


Notes de llançament de Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), S/390
Capítol 6 - Més informació a Debian GNU/Linux


6.1 Més per llegir

Més enllà d'aquestes notes i de la guia d'instal·lació hi ha més documentació de Debian GNU/Linux disponible al Projecte de Documentació de Debian (DDP), que té com a objectiu crear documentació d'alta qualitat pels usuaris i desenvolupadors d'aquest sistema. La documentació inclou la Guia de referència, la Guia dels nous mantenidors de Debian, les PMF de Debian, i molt més. Per a més detalls sobre els recursos existents, vegeu la web del DDP.

La documentació individual dels paquets la podeu trobar instal·lada a /usr/share/doc/package. Allà també s'inclou informació sobre els drets d'autor, els detalls específics per a Debian i qualsevol documentació del desenvolupador.


6.2 On trobar ajuda

Hi ha moltes fonts d'ajuda, consell i suport per als usuaris de Debian, però tan sols s'han de considerar si, després de la investigació dins la pròpia documentació del programa, se us han exhaurit tots els recursos. Aquesta secció proporciona una curta introducció que pot ser d'ajuda per als nous usuaris de Debian.


6.2.1 Llistes de correu

Les llistes de més interès per als usuaris de Debian són la llista debian-user (en anglès) i la llista debian-user-llengua (per a altres llengües). Per obtenir més informació sobre aquestes llistes i detalls de com subscriure-us, vegeu http://lists.debian.org/. Reviseu els arxius a l'hora d'obtenir respostes a les vostres preguntes abans d'enviar un correu, i seguiu les normes de la llista.


6.2.2 Internet Relay Chat

Debian té un canal d'IRC dedicat al suport i ajuda als usuaris de Debian a la xarxa d'IRC OFTC. Per accedir al canal, connecteu el vostre client preferit d'IRC a irc.debian.org i entreu a #debian. Tingueu en compte que l'idioma d'aquest canal és l'anglès; la comunitat de parla catalana es troba al canal #debian-catalan de la mateixa xarxa.

Seguiu les directives del canal, respectant els altres usuaris completament. Les directives les podeu trobar a Debian Wiki.

Per obtenir més informació sobre OFTC visiteu la seua pàgina web.


6.3 Informes d'errors

Ens esforcem per fer de Debian GNU/Linux un sistema operatiu d'alta qualitat, però això no vol dir que els paquets que subministrem estiguin totalment lliures d'errors. D'acord amb la filosofia de Debian de «desenvolupament obert», i com a servei als nostres usuaris, proporcionem tota la informació sobre els errors que s'han enviat al nostre sistema de seguiment d'errors (BTS). Es pot visitar el BTS a bugs.debian.org.

Si trobeu un error a la distribució o a un programa empaquetat que en forme part, si us plau, informeu-nos per tal que sigui possible corregir-lo en llançaments futurs. Per a informar d'errors necessitareu una adreça de correu vàlida. L'adreça es demana per poder fer un seguiment dels errors i perquè els desenvolupadors puguin contactar amb la persona que l'hagi enviat en cas que calgui més informació.

Podeu enviar un informe d'error fent servir el programa reportbug o bé manualment a través del correu. Podeu llegir més sobre sistema de seguiment d'errors i com utilitzar-lo llegint les targetes de referència (que són a /usr/share/doc/debian, si teniu el paquet doc-debian instal·lat) o en línia a sistema de seguiment d'errors.


6.4 Contribuir a Debian

No cal ser un expert per contribuir a Debian. Ajudant els usuaris amb problemes a les diverses llistes d'usuaris esteu contribuint a la comunitat. La identificació (i també la resolució) de problemes relacionats amb el desenvolupament de la distribució participant a les llistes de desenvolupament és extremadament útil. Per mantenir l'alta qualitat de la distribució Debian, informeu d'errors i ajudeu als desenvolupadors a fer el seguiment i a corregir-los. Si teniu traça amb les paraules, podeu contribuir de forma més activa ajudant a escriure documentació o bé traduïnt la documentació que ja existeix al vostre idioma.

Si podeu dedicar-hi més temps, us podríeu ocupar d'algun element de la col·lecció de Programari Lliure a Debian. És de molta ajuda si la gent adopta o manté elements que la gent ha demanat per incloure'ls a Debian. La base de dades de paquets en preparació o que necessiten ajuda detalla aquesta informació. Si teniu interès en grups específics aleshores trobareu divertit contribuir en alguns subprojectes de Debian que inclouen els ports a algunes arquitectures particulars, Debian Jr. i Debian Med.

En qualsevol cas, si esteu treballant a la comunitat de programari lliure d'alguna forma, com a usuari, programador, escriptor o traductor ja esteu ajudant a l'esforç del programari lliure. Contribuir és reconfortant i divertit, i també us permetrà conèixer gent nova que us rebrà amablement.


[ anterior ] [ Continguts ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ següent ]


Notes de llançament de Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), S/390

$Id: release-notes.ca.sgml,v 1.29 2007-08-17 11:52:02 xerakko Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford, Frans Pop (current), Andreas Barth (current), Javier Fernández-Sanguino Peña (current), Steve Langasek (current)
debian-doc@lists.debian.org