[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), S/390
Capitolul 6 - Mai multe informații despre Debian GNU/Linux


6.1 Referințe suplimentare

În afară de aceste note de lansare și de ghidul de instalare, există mai multă documentație despre Debian GNU/Linux disponibilă de la Proiectul de documentație Debian (DDP), al cărui obiectiv este de a crea documentație de înaltă calitate pentru utilizatorii și dezvoltatorii Debian. Documentația include Ghidul Debian, Ghidul noilor responsabili Debian, Debian FAQ și multe altele. Toate acestea sunt disponibile. Pentru detalii complete despre resursele disponibile, a se vedea situl web DDP.

Documentația pentru orice pachet individual este instalată în /usr/share/doc/pachet. Aceasta poate include informații de copyright, detalii specifice Debian, precum și documentația originală a pachetului.


6.2 Obținerea de ajutor

Există multe surse de ajutor, sfaturi și suport pentru utilizatorii Debian, însă acestea ar trebui considerate doar dacă cercetarea documentației a epuizat toate sursele. Această secțiune oferă o scurtă introducere în lucrurile ce pot fi de ajutor noilor utilizatori Debian.


6.2.1 Listele de discuții

Listele de discuții cu cel mai mare interes pentru utilizatorii Debian sunt debian-user (engleză) și debian-user-limbă (pentru alte limbi). Pentru informații despre aceste liste și detalii despre înscriere, a se vedea http://lists.debian.org/. Vă rugăm să verificați arhivele pentru răspunsuri la întrebările dumneavoastră înainte de a trimite mesaje și să respectați regulile listei.


6.2.2 IRC - Internet Relay Chat

Debian are un canal IRC dedicat suportului și ajutorului utilizatorilor Debian, aflat în rețeaua OFTC IRC. Pentru a accesa canalul, accesați cu clientul IRC favorit irc.debian.org și intrați pe #debian.

Vă rugăm să urmați regulile canalului, respectând ceilalți utilizatori. Ghidul de conduită este disponibil pe Debian Wiki.

Pentru mai multe informații despre OFTC, vă rugăm să vizitați situl web.


6.3 Raportarea problemelor

Ne străduim să facem din Debian GNU/Linux un sistem de operare de înaltă calitate, totuși, aceasta nu înseamnă că pachetele furnizate de noi sunt complet lipsite de probleme. Conform cu filosofia Debian de "model deschis de dezvoltare" și ca un serviciu pentru utilizatorii noștri, oferim toate informațiile legate de problemele raportate în Sistemul de gestiune al problemelor (Bug Tracking System - BTS). Sistemul este disponibil la bugs.debian.org.

Dacă ați descoperit o problemă în distribuție sau în software-ul din pachete, vă rugăm să o raportați pentru ca aceasta să fie remediată corect în următoarele versiuni. Raportarea erorilor necesită o adresă de poștă electronică validă. Cerem acest lucru pentru ca dezvoltatorii să poată ține legătura cu cei care raportează problemele, în caz că au nevoie de mai multe informații și pentru a putea urmări problemele.

Puteți trimite un raport de problemă utilizând programul reportbug sau manual prin poștă electronică. Puteți citi mai multe despre sistemul de gestiune al problemelor și despre cum să-l utilizați la /usr/share/doc/debian, dacă aveți doc-debian instalat sau pe internet la Sistemul de gestiune al problemelor.


6.4 Contribuțiile la Debian

Nu trebuie să fiți un expert pentru a contribui la Debian. Prin asistarea utilizatorilor cu probleme pe diversele liste, contribuiți la comunitate. Identificând (și, de asemenea, rezolvând) problemele legate de dezvoltarea distribuției prin participarea la listele de dezvoltare este o altă metodă de a ajuta. Pentru a menține calitatea înaltă a distribuției Debian vă rugăm să raportați problemele întâlnite și să ajutați dezvoltatorii să le rezolve. Dacă vă pricepeți la cuvinte, poate doriți să contribuiți mai activ, ajutând la scrierea documentației sau traducând documentația existentă în limba dumneavoastră.

Dacă puteți dedica mai mult timp, puteți gestiona o piesă din colecția de software liber inclusă în Debian. De un real folos ar fi să adoptați sau să întrețineți software-ul solicitat pentru includere în Debian, informații suplimentare găsiți la Baza de date a posibilelor pachete noi și a celor problematice. Dacă aveți un interes pentru grupuri specifice, s-ar putea să găsiți satisfacții contribuind la unele din subproiectele Debian ce includ portări pe anumite arhitecturi, Debian Jr. și Debian Med.

În orice caz, dacă lucrați în orice fel în comunitatea "free software", ca utilizator, programator, autor de documentație sau traducător, ajutați deja efortul "free software". Contribuțiile aduc satisfacții și bună dispoziție, pe lângă oportunitatea de a cunoaște noi persoane.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), S/390

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.312 2007-08-16 22:24:38 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual), Andreas Barth (actual), Javier Fernández-Sanguino Peña (actual), Steve Langasek (actual)
debian-doc@lists.debian.org