2.1. Tuetut laitteet

Debianin laitevaatimukset eivät ole ankarampia kuin Linuxin ytimen ja GNU-työkalusarjan vaatimukset. Niinpä kaikki laitealustat joille on siirretty Linux-ydin, libc, gcc, jne, ja joille on olemassa Debianin siirros, kelpaavat Debianille. Debianin Siirrokset-sivulta osoitteessa http://www.debian.org/ports/sparc/ löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa laitealustan SPARC järjestelmistä joissa Debiania on kokeiltu.

Tässä luvussa ei kerrota kaikkia laitealustan SPARC tuettuja laitteistokokoonpanoja, vaan kerrotaan yleisempää tietoa ja annetaan viitteet joista lisätietoa löytyy.

2.1.1. Tuetut laitealustat

Debianin versio 4.0 tukee kahtatoista suoritinperhettä ja kunkin suoritinperheen useaa “suoritinmallia”.

Suoritinperhe Nimi Debianissa Suoritinarkkitehtuuri Malli
Intel x86-koneet i386    
AMD64 & Intel EM64T amd64    
DEC Alpha alpha    
ARM ja StrongARM arm Netwinder ja CATS netwinder
Intel IOP32x iop32x
Intel IXP4xx ixp4xx
RiscPC rpc
HP PA-RISC hppa PA-RISC 1.1 32
PA-RISC 2.0 64
Intel IA-64 ia64    
MIPS (big endian) mips SGI IP22 (Indy/Indigo 2) r4k-ip22
SGI IP32 (O2) r5k-ip32
Broadcom BCM91250A (SWARM) sb1-bcm91250a
Broadcom BCM91480B (BigSur) sb1a-bcm91480b
MIPS (little endian) mipsel Cobalt cobalt
DECstation r4k-kn04
r3k-kn02
Broadcom BCM91250A (SWARM) sb1-bcm91250a
Broadcom BCM91480B (BigSur) sb1a-bcm91480b
Motorola 680x0 m68k Atari atari
Amiga amiga
68k Macintosh mac
VME bvme6000
mvme147
mvme16x
IBM/Motorola PowerPC powerpc CHRP chrp
PowerMac pmac
PReP prep
Sun SPARC sparc sun4m sparc32
sun4u sparc64
sun4v
IBM S/390 s390 IPL VM-lukijalta ja DASD:ltä generic
IPL nauhalta tape

Tässä ohjeessa käsitellään asennusta SPARC-laitealustalle. Muiden Debianin tukemien laitealustojen tietoja kannattaa etsiä Debianin Siirrokset-sivuilta.

2.1.2. Tuetut suorittimet ja emolevyt

Sparc-pohjaiset tietokoneet jaetaan useisiin muunnoksiin, nimeltään: sun4, sun4c, sun4d, sun4m, sun4u tai sun4v. Seuraavasta luettelosta ilmenee mitkä mallit kuuluvat mihinkin muunnokseen ja kuinka paljon kukin niistä on tuettu.

sun4, sun4c, sun4d

Näihin muunnoksiin kuuluu joitakin hyvin vanhoja 32-bittisiä malleja, joita ei enää tueta. Täydellinen luettelo on Wikipedia SPARCstation -sivu.

sun4m

sun4m on ainoa 32-bittinen (sparc32) malli, joka on tällä hetkellä tuettu. Tähän joukkoon kuuluvat suosituimmat koneet ovat Sparcstation 4, 5, 10 ja 20.

Huomaa, että monen suorittimen tuki (SMP) — mahdollisuus suorittaa prosesseja usealla prosessorilla — ei ole tuettu tällä laitteistolla, johtuen noiden kokoonpanojen vakausongelmista. Saatavilla oleva yhden suorittimen (UP) sparc32-ydin käynnistyy hienosti monen suorittimen koneilla, vaikkakin se käynnistää ja käyttää vain ensimmäistä suoritinta.

sun4u

Tähän malliin kuuluvat kaikki 64-bittiset koneet (sparc64) jotka käyttävät UltraSparc-suoritinta ja sen klooneja. Useimmat koneet on tuettu hyvin, vaikkakin joissakin voi olla vaikeuksia käynnistettäessä rompulta laiteohjelmiston tai käynnistyslataimen vikojen johdosta (viat voidaan kiertää käynnistämällä verkosta). Käytä sparc64-ydintä yhden suorittimen koneissa ja sparc64-smp-ydintä monen suorittimen koneissa.

sun4v

Tämä on uusin lisäys Sparc-perheeseen, ja siihen kuuluu koneita jotka käyttävät monen ytimen Niagara-suorittimia. Tällä hetkellä noita suorittimia on saatavilla vain Sunin T1000- ja T2000-palvelimissa, ja ne ovat hyvin tuettuja. Käytä sparc64-smp-ydintä.

Huomaa, että PRIMEPOWER-malliston palvelimissa käytetyt Fujitsun SPARC64-suorittimet eivät ole tuettuja koska niille ei ole tukea Linux-ytimessä.

2.1.3. Tuetut näytönohjaimet

Debianin tuki graafisille käyttöliittymille määräytyy pohjana olevan X.Org:n X11-järjestelmän tuesta. Useimmat AGP-, PCI- ja PCIe-näytönohjaimet toimivat X.Org:lla. Yksityiskohtainen tieto tuetuista grafiikkaväylistä, näytönohjaimista, näytöistä ja osoitinlaitteista löytyy osoitteesta http://xorg.freedesktop.org/. Debianin versiossa 4.0 on X.Org versio 7.1.

Useimmat Sparc-pohjaisissa koneissa yleisistä näytönohjaimista ovat tuettuja. X.orgin näyttöajurit ovat saatavilla sunbw2, suncg14, suncg3, suncg6, sunleo ja suntcx ruutupuskureille, Creator3D ja Elite3D -korteille (sunffb-ajuri), PGX24/PGX64 ATI:n piiriä käyttäville näytönohjaimille (atin ajuri), ja PermediaII:sta käyttäville korteille (glint-ajuri). Käytettäessä Elite3D-korttia X.org:in kanssa on lisäksi asennettava paketti afbinit, ja luettava sen mukana tulevasta ohjeesta miten kortti otetaan käyttöön.

Sparc-koneilla on aika yleisesti kaksi näytönohjainta oletuskokoonpanossa. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että Linux-ydin ei lähetä tulosteitaan laiteohjelmiston alunperin käyttämälle kortille. Kun graafisella konsolilla ei näy mitään, saattaa luulla koneen jumittuneen (tavallisesti viimeisin viestin konsolilla on "Booting Linux..."). Yksi ratkaisumahdollisuus on poistaa toinen korteista koneesta; toinen tapa on ottaa yksi korteista pois käytöstä ytimen käynnistysparametrilla. Jos graafista näyttöä ei tarvita tai haluta, on mahdollista käyttää myös sarjapäätettä konsolina. Joissakin järjestelmissä sarjapääte saadaan automaattisesti käyttöön irrottamalla näppäimistö ennen koneen käynnistämistä.