2.6. Maskinvara för anslutning till nätverk

Nästan alla nätverkskort (NIC) som stöds av Linux-kärnan stöds även av installationssystemet; modulära drivrutiner ska vanligtvis läsas in automatiskt.

Det här inkluderar en hel del allmänna PCI-kort (för system som har PCI) och följande nätverkskort från Sun:

2.6.1. Drivrutiner som kräver fast programvara

Installationssystemet har för närvarande inte stöd för att hämta fast programvara. Det här betyder att de nätverkskort som använder en drivrutin som kräver att fast programvara läses in, inte stöds som standard.

Om det inte finns något annat nätverkskort som du kan använda under installationen, är det fortfarande möjligt att installera Debian GNU/Linux med en fullständig cd-rom eller dvd-avbild. Välj alternativet att inte konfigurera ett nätverk och installera endast med de paket som finns tillgängliga på cd/dvd-skivan. Du kan då installera drivrutinen och den fasta programvaran som du behöver efter att installationen är färdig (efter omstarten) och konfigurera ditt nätverk manuellt. Observera att den fasta programvaran kan vara paketerad separat från drivrutinen och kanske inte finns tillgänglig i sektionen “main” i Debian GNU/Linux-arkivet.

Om själva drivrutinen stöds, kan du även använda nätverkskortet under installationen genom att kopiera den fasta programvaran från något media till /usr/lib/hotplug/firmware. Glöm inte att även kopiera den fasta programvaran till den platsen på det installerade systemet innan omstarten vid slutet av installationen.

2.6.2. Kända problem för SPARC

Det finns ett antal problem med specifika nätverkskort som är värt att nämna här.

2.6.2.1. Konflikt mellan drivrutinerna tulip och dfme

Det finns olika PCI-nätverkskort som har samma PCI-identifikation, men stöds av relaterade men olika drivrutiner. Vissa kort fungerar med drivrutinen tulip, andra med drivrutinen dfme. På grund av att de har samma identifikation, kan inte kärnan skilja dem åt och det är inte säkert vilken drivrutinen som kommer att läsas in. Om det händer att det blir fel drivrutin, kanske nätverkskortet inte fungerar, eller fungerar dåligt.

Det här är ett vanligt problem på Netra-system med ett Davicom-nätverkskort (DEC-Tulip-kompatibelt). I det fallet är antagligen drivrutinen tulip den korrekta. Under installationen är lösningen att byta till ett skal och läsa ur den felaktiga drivrutinen med modprobe -r modul (eller båda, om de båda är inlästa). Efter det kan du läsa in den korrekta modulen med modprobe modul.

2.6.2.2. Sun B100 blade

Nätverksdrivrutinen för cassini fungerar inte med Sun B100-bladsystem.