[ anterior ] [ Continguts ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ següent ]


Notes de llançament de Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), SPARC
Capítol 2 - Novetats a Debian GNU/Linux 4.0


Aquest llançament afegeix el suport oficial per a l'arquitectura AMD64 que suporta processadors de 64 bits d'Intel (EM64T) i AMD (AMD64). Al llançament anterior, Debian GNU/Linux 3.1 («sarge»), ja existia una versió no oficial d'aquest port.

El suport oficial per a l'arquitectura Motorola 680x0 («m68k») s'ha abandonat ja que no complia el conjunt de requisits establerts pels gestors del llançament de Debian. Els principals motius són el baix rendiment i suport limitat del desenvolupament principal per al conjunt de cadena d'eines («toolchain») essencials. D'altra banda, s'espera que el port m68k continue actiu i disponible per a ser instal·lat, encara que no forme part del llançament estable oficial.

Les arquitectures suportades oficialment per Debian GNU/Linux etch són les següents:

Podeu trobar més informació sobre l'estat del port i informació específica de la vostra arquitectura a les pàgines web de ports de Debian.


2.1 Quines novetats hi ha a la distribució?

Aquest nou llançament de Debian ve amb molt més programari que el seu predecessor sarge; la distribució inclou més de 6500 nous paquets, d'un total de 18200. La major part del programari de la distribució s'ha actualitzat: prop de 10700 paquets (és a dir el 68% dels paquets que eren a sarge). Per diversos motius, també s'han esborrat un nombre significatiu de paquets de la distribució (més de 3500, el 23% dels paquets de sarge). No trobareu actualitzacions per a aquests paquets i es marcaran com «obsolet» a les interfícies de gestió de paquets.

Amb aquest llançament, Debian GNU/Linux canvia XFree86 per la versió 7.1 d'X.Org, que és compatible amb una gamma més àmplia de maquinari i té una millor autodetecció. Açò permet l'ús de Compiz, que és un dels primers gestors de composició de finestres per al sistema de finestres X, que aprofita completament l'acceleració OpenGL per maquinari als dispositius suportats.

Debian GNU/Linux ve una altra vegada amb les versions actualitzades d'entorns i aplicacions d'escriptori. Entre d'altres, inclou l'entorn d'escriptori GNOME 2.14[2], el KDE 3.5.5a i l'Xfce 4.4. S'han actualitzat també les aplicacions de productivitat, incloent els conjunts de programes d'oficina OpenOffice.org 2.0.4a i KOffice 1.6 i també el GNUcash 2.0.5, el GNUmeric 1.6.3 i l'Abiword 2.4.6.

Les actualitzacions d'altres aplicacions d'escriptori inclouen l'Evolution 2.6.3 i el Gaim 2.0. El conjunt de programes de Mozilla també s'ha actualitzat però han canviat de nom: iceweasel (versió 2.0.0.2) és el navegador Firefox sense marca, i icedove (versió 1.5) és el client de correu Thunderbird sense la marca.

Aquest llançament també inclou, entre d'altres, les actualitzacions de programari següents:

La distribució oficial de Debian GNU/Linux té entre 19 i 23 CD de programari (depenent de l'arquitectura) i un nombre semblant de CD de codi. També hi ha una versió de la distribució en DVD.


2.1.1 Gestió de paquets

El programa preferit per a la gestió de paquets des de la línia d'ordres és l'aptitude. L'aptitude suporta la majoria de les operacions de la línia d'ordres de l'apt-get i s'ha comprovat que té una millor resolució de dependències que l'apt-get. Si encara utilitzeu el dselect, hauríeu de canviar a l'aptitude com a interfície oficial per a la gestió de paquets.

A etch s'ha implementat un mecanisme de resolució de conflictes avançat que intentarà trobar la millor solució si s'han trobat conflictes per canvis en les dependències entre paquets.

L'APT Segur està disponible a etch. Aquesta característica incrementa la seguretat dels sistemes Debian GNU/Linux, gràcies a la senzilla integració de criptografia forta i signatures digitals per validar els paquets descarregats. Aquest llançament inclou l'eina apt-key per afegir noves claus a l'anell de claus de l'apt, que per defecte tan sols inclou la clau de l'arxiu de Debian actual, que està disponible al paquet debian-archive-keyring.

En la seva configuració per defecte, l'apt us avisarà si els paquets que es descarreguen des de les fonts no s'han autenticat. En els propers llançaments és possible que es forci la verificació de tots els paquets abans de descarregar-los. Es recomana als administradors de fonts d'apt no oficials que generin una clau criptogràfica i que signin els seus fitxers Release, així com que mirin de distribuir d'una forma segura les seves claus públiques.

Per obtenir més informació llegiu apt(8), el capítol signat de paquets a Debian del Manual de Seguretat de Debian i el Wiki de Debian.

Un altra característica que s'ha afegit a apt és la possibilitat de descarregar tan sols els canvis del fitxer Packages des de la vostra última actualització. Podeu trobar més informació d'aquesta característica a Actualitzacions més lentes dels fitxers d'índex de l'APT, Secció 5.1.4.


2.1.2 Ara debian-volatile és un servei oficial

El servei debian-volatile es va introduir com un servei no oficial al llançament de sarge, i es converteix ara en un servei oficial de Debian GNU/Linux.

Açò significa que ara utilitza una adreça .debian.org[3]. Assegureu-vos, doncs, de fer els canvis necessaris al fitxer /etc/apt/sources.list, si ja estàveu utilitzant aquest servei.

debian-volatile permet als usuaris actualitzar fàcilment paquets estables que contenen informació que es desactualitza ràpidament, tals com les llistes de signatures dels programes antivirus o el conjunt de plantilles dels filtres de correu brossa. Per a més informació i per trobar una llista de rèpliques, podeu vore la pàgina web de l'arxiu.


2.2 Millores al sistema

S'han produït un gran nombre de canvis a la distribució que beneficiarà les noves instal·lacions de etch, però que podrien no aplicar-se de forma automàtica a les actualitzacions de sarge. Aquesta secció dona una descripció general dels canvis més importants.

La prioritat dels paquets de desenvolupament s'ha baixat

Uns quants paquets de desenvolupament que tenien prioritat estàndard ara tenen prioritat opcional, que farà que ja no s'instal·len per defecte. Açò inclou el compilador estàndard de C/C++, gcc, així com alguns altres paquets (dpkg-dev, flex, make) i les capçaleres de desenvolupament (libc6-dev, linux-kernel-headers).

Si voleu tenir aquests paquets al vostre sistema, la manera més fàcil és instal·lant el paquet build-essential, que farà que s'instal·len la major part d'ells.

El SELinux té prioritat estàndard, però no està activat per defecte

Els paquets que fan falta per suportar el SELinux, tenen prioritat estàndard. Açò vol dir que s'instal·laran per defecte a les noves instal·lacions. En els sistemes existents, podeu instal·lar el SELinux usant:

     # aptitude install selinux-basics

Adoneu-vos que el suport de SELinux no està activat per defecte. Podeu trobar informació de com configurar i activar el SELinux al Wiki de Debian.

Nou superdimoni inet per defecte

El superdimoni inet per defecte per etch és el openbsd-inetd en comptes del netkit-inetd. No s'engegarà si no hi ha cap servei configurat, que és el que hi ha per defecte. El nou dimoni predeterminat s'instal·larà de forma automàtica en actualitzar.

La còpia de vi ha canviat

La còpia de vi instal·lat per defecte ara és una versió compacta del vim (vim-tiny) en comptes del nvi.

Canvis en les característiques del ext2/ext3

Els sistemes de fitxers ext2 i ext3 es crearan amb les característiques dir_index i resize_inode activades per defecte. La primera característica accelera les operacions en directoris amb molts fitxers; la segona fa possible canviar la mida del sistema de fitxers en línia (és a dir, mentre està muntat).

Els usuaris que actualitzen des de sarge poden considerar afegir el dir_index manualment utilitzant el tune2fs[4]; el senyalador resize_inode no es pot afegir a un sistema existent. És possible comprovar quins senyaladors té un sistema de fitxers utilitzant dumpe2fs -h.

La codificació per defecte a etch és UTF-8

La codificació per defecte per les noves instal·lacions de Debian GNU/Linux és UTF-8. Unes quantes aplicacions també es configuraran per a que utilitzen l'UTF-8 per defecte.

Els usuaris que actualitzen a etch que vulguen canviar a UTF-8 hauran de reconfigurar les seves definicions de locale i l'entorn. Es pot canviar la selecció per defecte de tot el sistema complet utilitzant dpkg-reconfigure locales; primer seleccionant un locale UTF-8 pel vostre idioma i país i després posant-lo per defecte. Adoneu-vos que canviar a UTF-8 vol dir que probablement necessitareu convertir els fitxers que teniu de la vostra codificació anterior a UTF-8.

El paquet utf8-migration-tool conté una eina que pot ajudar en la migració, d'altra banda, el paquet tan sols està disponible a «unstable» ja que no estava preparat a temps per etch. Fer una còpia de seguretat de les vostres dades i de la configuració abans d'utilitzar-la és una molt bona idea.

Adoneu-vos que algunes aplicacions podrien no funcionar correctament en un entorn UTF-8, majoritàriament per problemes de visualització.

El Wiki de Debian conté alguna informació addicional dels canvis des de sarge a etch.


2.3 Canvis importants relacionats amb el nucli

Debian GNU/Linux 4.0 incorpora la versió 2.6.18 del nucli per a totes les arquitectures; el llançament és encara majoritàriament [5] compatible amb nuclis de la sèrie 2.4, però Debian ja no proporciona suport per a aquests.

Hi ha hagut canvis importants, tan en el nucli mateix com en els seus paquets per a Debian. Alguns d'aquests canvis compliquen el procés d'actualització, i poden representar problemes potencials mentre es reinicia el sistema després de l'actualització a etch. Aquesta secció descriu els canvis més importants; els possibles problemes, així com informació sobre com solucionar-los s'inclouen en capítols posteriors.

Si esteu utilitzant actualment un nucli 2.4, hauríeu de llegir Actualització a un nucli 2.6, Secció 5.2 amb molta cura.


2.3.1 Canvis en l'empaquetat del nucli

Canvi de nom dels paquets del nucli

S'ha canviat el nom de tots els paquets del nucli Linux, de kernel-* a linux-*. Així serà més fàcil incloure altres nuclis que no siguin Linux en el futur.

Sempre que ha estat possible, s'han proporcionat paquets que depenen dels nous per a facilitar la transició.


2.3.2 Noves eines de generació de initrd

Els paquets Debian d'imatges del nucli per a SPARC requereixen un initrd per arrencar el sistema. Degut als canvis al nucli, l'eina utilitzada per a generar els initrd a sarge, initrd-tools, ja no es pot utilitzar. S'han desenvolupat dues eines noves per a reemplaçar l'anterior: initramfs-tools i yaird. Els conceptes que hi ha al seu darrera són molt diferents; teniu una descripció general disponible al Wiki de Debian. En tots dos casos es generarà l'initrd utilitzant el sistema de fitxers initramfs, que és un arxiu cpio comprimit. L'eina predeterminada i recomanada és initramfs-tools.

Si actualitzeu a un nucli de etch, per defecte s'instal·larà initramfs-tools. Si esteu actualitzant des d'un nucli 2.4 a un 2.6, haureu d'utilitzar initramfs-tools. Si ho feu amb yaird i esteu executant un nucli 2.2 o 2.4, la instal·lació de linux-image-2.6 fallarà.

El paquet initrd-tools encara s'inclou a etch ja que és necessari en actualitzacions des de sarge. S'esborrarà en properes versions.


2.3.3 Control dinàmic de /dev i cerca de nou maquinari

Els nuclis a etch ja no suporten devfs.

El reemplaçament de devfs és udev, una implementació en espai d'usuari de devfs.

El udev està muntat sobre el directori /dev i emplenarà aquest directori amb els dispositius suportats pel nucli. També afegirà i esborrarà dinàmicament dispositius en carregar o descarregar mòduls del nucli respectivament, basant-se en els esdeveniments generats. udev és molt més versàtil que devfs i ofereix serveis que s'utilitzen des d'altres programes com ara hal («Hardware Abstraction Layer», o capa d'abstracció de maquinari).

En combinació amb el nucli, l'udev també s'encarrega de la detecció de maquinari i de la càrrega de mòduls dels dispositius detectats. És per això pel que està en conflicte amb el hotplug. A sarge, el discover també s'utilitza al procés d'arrencada, però la seva nova versió a etch ja no ofereix aquesta funcionalitat. Les X.org encara utilitzen el discover per detectar quina és la controladora de gràfics que hi ha al sistema.

Si instal·leu una imatge del nucli, per defecte s'instal·larà udev ja que initramfs-tools depèn d'aquest.

Podeu evitar la instal·lació de udev compilant un nucli propi no modular, o utilitzant un generador d'initrd alternatiu, com ara yaird. Tanmateix, initramfs-tools és el generador d'initrd recomanat.


[ anterior ] [ Continguts ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ següent ]


Notes de llançament de Debian GNU/Linux 4.0 ("etch"), SPARC

$Id: release-notes.ca.sgml,v 1.29 2007-08-17 11:52:02 xerakko Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford, Frans Pop (current), Andreas Barth (current), Javier Fernández-Sanguino Peña (current), Steve Langasek (current)
debian-doc@lists.debian.org