2.1. Maquinari suportat

Debian no imposa cap requeriment més enllà dels requeriments que demana el nucli Linux i el conjunt de ferramentes GNU. Per això, qualsevol arquitectura o plataforma per la qual s'haja portat el nucli Linux, les libc, gcc, etc. i per la qual s'haja portat Debian, es pot executar Debian. Visiteu la pàgina dels ports http://www.debian.org/ports/arm/ per obtenir més detalls dels sistemes on l'arquitectura ARM s'ha comprovat amb Debian.

Més que intentar descriure totes les configuracions diferents del maquinari que estan separades per ARM, aquesta secció conté informació general i apunts d'on trobar més informació.

2.1.1. Arquitectures suportades

Debian 5.0 suporta onze arquitectures principals i diverses variacions de cada arquitectura conegudes com “sabors”.

Arquitectura Nom a Debian Subarquitectura Sabor
Basada en Intel x86 i386    
AMD64 & Intel EM64T amd64    
DEC Alpha alpha    
ARM arm Netwinder i CATS netwinder
armel Versatile versatile
arm i armel Intel IOP32x iop32x
Intel IXP4xx ixp4xx
Marvell Orion orion5x
HP PA-RISC hppa PA-RISC 1.1 32
PA-RISC 2.0 64
Intel IA-64 ia64    
MIPS (big endian) mips SGI IP22 (Indy/Indigo 2) r4k-ip22
SGI IP32 (O2) r5k-ip32
MIPS Malta (32 bits) 4kc-malta
MIPS Malta (64 bits) 5kc-malta
Broadcom BCM91250A (SWARM) sb1-bcm91250a
Broadcom BCM91480B (BigSur) sb1a-bcm91480b
MIPS (little endian) mipsel Cobalt cobalt
Broadcom BCM91250A (SWARM) sb1-bcm91250a
Broadcom BCM91480B (BigSur) sb1a-bcm91480b
IBM/Motorola PowerPC powerpc PowerMac pmac
PReP prep
Sun SPARC sparc sun4u sparc64
sun4v
IBM S/390 s390 IPL de VM-reader i DASD generic
IPL from tape tape

Aquest document cobreix la instal·lació per a l'arquitectura ARM. Si busqueu informació per qualsevol altra arquitectura suportada per Debian, pegueu una ullada a les pàgines dels ports de Debian.

2.1.2. Suport de CPU, plaques base i vídeo

Cada arquitectura ARM diferent necessita del seu propi nucli. Per açò la distribució de Debian estàndard tan sols suporta la instal·lació a uns quants dels sistemes més comuns. El mode d'usuari de Debian però, es pot utilitzar per qualsevol CPU ARM, incloent xscale.

Quasi totes les CPU ARM poden funcionar amb els dos modes endian (big o little). Tanmateix, la majoria de les implementacions de sistemes actuals utilitzen el mode little endian. En aquest moment, Debian tan sols suporta sistemes ARM en mode little endian.

Els sistemes suportats són:

Netwinder

Aquest és el nom que rep el grup de màquines basades en la CPU StrongARM 110 i l'Intel 21285 Northbridge (també coneguda com Footbridge). Açò comprèn màquines com: Netwinder (possiblement una de les més comunes basades en ARM), CATS (també coneguda com EB110ATX), EBSA 285 i el servidor personal de Compaq (cps, àlies skiff).

IOP32x

La línia de processadors d'E/S d'Intel (IOP) és en nombrosos productes relacionats amb l'emmagatzemament i processament de dades. Debian suporta actualment la plataforma IOP32x, representada pels xips IOP 80219 i 32x localitzats normalment als dispositius Network Attached Storage (NAS). Debian suporta explícitament dos d'aquests dispositius: el GLAN Tank d'IO-Data i el Thecus N2100.

IXP4xx

La plataforma IXP4xx està basada en el nucli XScale ARM d'Intel. Actualment, només un sistema basat en IXP4xx està suportat: el Linksys NSLU2. El Linksys NSLU2 (Network Storage Link per a dispositius de disc USB 2.0) és un petit dispositiu que permet fàcilment l'emmagatzemament utilitzant la xarxa. Ve amb una connexió Ethernet i dos ports USB per a connectar els discs durs. Hi ha una pàgina externa amb les instruccions d'instal·lació.

Orion5x

Orion és un sistema en un xip (o SoC, de l'anglès system on a chip de Marvell que integra una CPU ARM, Ethernet, SATA, USB i altres en un mateix xip. Hi ha molts dispositius d'emmagatzematge en xarxa (NAS) al mercat que es basen en Orion. Actualment estan suportats els següents dispositius Orion: Buffalo Kurobox, HP mv2120, QNAP Turbo Station (TS-109, TS-209 i TS-409).

Versatile

Versatile és una plataforma emulada utilitzant QEMU i per tant una bona manera de provar i executar Debian sobre ARM si no disposeu de maquinari adequat.

2.1.3. Targeta gràfica

El suport de les interfícies gràfiques a Debian ve determinat pel suport subjacent que es troba al sistema X11 de X.Org. La majoria de les targetes de vídeo AGP, PCI i PCIe funcionen a X.Org. Podeu trobar detalls dels busos, targetes, monitors i dispositius senyaladors a http://xorg.freedesktop.org/. Debian 5.0 ve amb la versió 7.3 de les X.Org.

2.1.4. Maquinari per a la connexió de xarxes

Pràcticament qualsevol targeta de xarxa (NIC) suportada pel nucli Linux és també suportada pel sistema d'instal·lació; els controladors modulars s'haurien de carregar automàticament.

En ARM, la majoria de dispositius Ethernet integrats són suportats i es proveeixen mòduls addicionals per a dispositius PCI i USB. La principal excepció és la plataforma IXP4xx (amb dispositius com el Linksys NSLU2) la qual necessita un microcodi propietari per a poder operar amb el seu dispositiu Ethernet integrat. Es poden obtenir imatges no oficials per al Linksys NSLU2 amb el seu microcodi propietari del lloc Slug-Firmware.

2.1.5. Perifèrics i altre maquinari

El Linux permet utilitzar una gran varietat de dispositius de maquinari com ara ratolins, impressores, escànners, PCMCIA i dispositius USB. De tota manera, la major part d'aquests dispositius no són necessaris durant la instal·lació del sistema.