Cap. 3. Sistemul de instalare

Cuprins

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?
3.1.1. Schimbări majore
3.1.2. Instalarea automată

Programul de instalare Debian este sistemul de instalare oficial pentru Debian. Acesta oferă o varietate de metode de instalare. Metodele disponibile pentru instalarea sistemului depind de arhitectura sistemului dumneavoastră.

Imaginile programului de instalare pentru lenny pot fi găsite împreună cu Ghidul de instalare pe situl Debian.

Ghidul de instalare mai este inclus și pe primul CD/DVD din oricare din seturile oficiale de CD-uri/DVD-uri Debian la:

/doc/install/manual/limbă/index.html

Ar fi bine să verificați și erata Programului de instalare Debian pentru o listă a problemelor cunoscute.

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?

Programul de instalare Debian a avut parte de multe schimbări de la prima sa lansare oficială odată cu Debian GNU/Linux 3.1 (sarge), rezultând atât în suport mai bun pentru hardware cât și capabilități noi, interesante.

În Notele de lansare vom menționa doar modificările majore din programul de instalare. Dacă vă interesează o vedere de ansamblu a modificărilor detaliate începând cu etch, vă rugăm să vedeți anunțurile de lansare ale Programului de instalare Debian, versiunile lenny beta și RC disponibile la istoricul știrilor.

3.1.1. Schimbări majore

Suport pentru încărcarea de microcod în timpul instalării

Acum fișierele binare cu microcod se pot încărca de pe medii de stocare mobile, atunci când sunt furnizate din exteriorul mediului de instalare Debian.

Suport pentru instalare din Microsoft Windows

Pe mediile de instalare există acum o aplicație care permite pregătirea sistemului pentru instalarea Debian dintr-un mediu Microsoft Windows.

Suport pentru RAID pe SATA

Înnoiri timpurii ale pachetelor cu probleme de securitate rezolvate

Atunci când este folosit cu acces funcțional la rețea, programul de instalare va înnoi toate pachetele ce au versiuni noi începând cu versiunea inițială din lenny. Aceste înnoiri au loc în timpul etapei de instalare, înaintea pornirii sistemului instalat.

În consecință, sistemul instalat este mai puțin probabil să fie vulnerabil la problemele de securitate care au putut fi descoperite și reparate în intervalul de timp de la apariția lui lenny până la momentul instalării.

Suport pentru volatile

Programul de instalare acum poate, opțional, să configureze sistemul instalat să folosească pachetele înnoite de pe volatile.debian.org. Această arhivă găzduiește pachete care oferă date ce necesită înnoiri frecvente ca, de exemplu, definițiile zonelor de timp, fișierele cu semnături ale antivirușilor, etc.

Portări noi

Arhitectura armel are acum suport în Debian. Se oferă, de asemenea, și imagini pentru sisteme i386 găzduite în Xen.

Suport pentru dispozitive de sintetizare a vocii

Câteva dispozitive proiectate să ofere sinteză a vocii în componente hardware sunt acum suportate de către programul de instalare, astfel îmbunătățindu–i accesibilitatea pentru utilizatorii cu handicap vizual.

Suport pentru opțiunea de montare relatime

Acum Programul de instalare poate configura partiții cu opțiunea de montare relatime, lucru care permite actualizarea amprentei de acces doar dacă amprenta de acces anterioară a fost mai veche decât amprentele curente de modificare sau schimbare.

Sincronizare NTP a ceasului la momentul instalării

Ceasul calculatorului este acum sincronizat prin rețea cu serverele NTP în timpul instalării, astfel încât sistemul instalat are imediat un ceas precis.

Limbi noi

Datorită eforturilor importante ale traducătorilor, Debian poate fi instalat acum în 63 de limbi (50 folosind instalarea cu interfața în mod text și încă alte 13 limbi suportate doar cu interfața grafică). Aceasta înseamnă cu cinci limbi în plus față de etch. Limbile adăugate în această versiune sunt amharic, marathi, irlandeză, sami de nord și sârbește. Deoarece traducerile nu au fost actualizate, o limbă a fost scoasă din această versiune: estoniana. O altă limbă care a fost dezactivată în etch a fost reactivată: welsh.

Limbile care pot fi selectate doar folosind modul de instalare grafic, deoarece caracterele lor specifice nu pot fi prezentate într-un mediu non-grafic, sunt: amharic, bengali, dzongkha, gujarati, hindusă, georgiană, khmeră, malayalam, marathi, nepaleză, punjabi, tamilă și thailandeză.

Alegere simplificată a țării

Atunci când utilizatorii nu doresc să aleagă o țară asociată cu limba aleasă, alegerea țării se poate face mai ușor, lista de alegere a țării fiind acum grupată pe continente.

3.1.2. Instalarea automată

Unele din modificările menționate în secțiunea precedentă implică și modificări în suportul pentru instalări automate folosind fișiere de preconfigurare. Acest lucru înseamnă că dacă aveți fișiere de preconfigurare care au funcționat cu programul de instalare din etch nu vă puteți aștepta ca acestea să funcționeze fără modificări cu noul program de instalare.

Ghidul de instalare conține acum o anexă separată și actualizată cu documentație extinsă despre folosirea preconfigurărilor.