Cap. 2. Noutăți în Debian GNU/Linux 5.0

Cuprins

2.1. Noutăți în distribuție
2.1.1. Administrarea pachetelor
2.1.2. Secțiunea proposed-updates (actualizări propuse)
2.2. Îmbunătățiri ale sistemului
2.3. Schimbări majore legate de nucleu
2.3.1. Schimbări în împachetarea nucleului
2.4. Emdebian 1.0 (bazat pe Debian GNU/Linux lenny 5.0)
2.5. Suport pentru netbook
2.6. Java acum în Debian

Pagina Wiki conține mai multe informații pe această temă.

Această versiune adaugă suport oficial pentru EABI ARM (armel).

Următoarele arhitecturi sunt suportate oficial în Debian GNU/Linux lenny:

Puteți să citiți mai multe despre starea portărilor și să aflați detalii specifice arhitecturii dumneavoastră pe paginile de web ale portărilor Debian.

2.1. Noutăți în distribuție

Această nouă versiune Debian vine din nou cu mult mai mult software decât versiunea precedentă, etch. Distribuția include peste 7700 de pachete noi, ajungând la un total de peste 23200 de pachete. Mare parte din programele din distribuție au fost actualizate: peste 13400 de pachete software (adică 72% din numărul de pachete din etch). De asemenea, datorită unor motive diverse, un număr semnificativ de pachete (peste 3100, 17% din pachetele din etch) au fost eliminate din distribuție. Pentru aceste pachete nu veți mai vedea actualizări, acestea fiind marcate ca „învechite” în interfețele de administrare a pachetelor.

În această versiune, Debian GNU/Linux trece de la X.Org 7.1 la X.org 7.3.

Din nou Debian GNU/Linux vine cu mai multe aplicații și medii de birou. Printre altele, acum include mediul de birou GNOME 2.22[1], KDE 3.5.10, Xfce 4.4.2 și LXDE 0.3.2.1+svn20080509. Și aplicațiile de productivitate au fost actualizate, inclusiv suita de birou OpenOffice.org 2.4.1 și KOffice 1.6.3 precum și GNUcash 2.2.6, GNUmeric 1.8.3 și Abiword 2.6.4.

Și alte aplicații de birou au fost actualizate, printre care sunt Evolution cu versiunea 2.22.3 și Pidgin cu versiunea 2.4.3 (cunoscut anterior ca Gaim). Suita Mozilla a fost și ea actualizată: iceweasel (versiunea 3.0.6) este navigatorul Firefox și icedove (versiunea 2.0.0.19) este clientul de poștă electronică Thunderbird.

Această versiune conține, printre multe altele, și următoarele actualizări:

PachetVersiunea în 4.0 (etch)Versiunea în 5.0 (lenny)
Apache2.2.32.2.9
Serverul DNS BIND9.3.49.5.0
Serverul de web Cherokee0.5.50.7.2
Courier MTA0.53.30.60.0
Dia0.95.00.96.1
Clientul VoIP Ekiga2.0.32.0.12
Serverul implicit de poștă electronică Exim4.634.69
GNU Compiler Collection drept compilator implicit4.1.14.3.2
GIMP2.2.132.4.7
biblioteca GNU C2.3.62.7
lighttpd1.4.131.4.19
maradns1.2.12.041.3.07.09
MySQL5.0.325.0.51a
OpenLDAP2.3.302.4.11
OpenSSH4.35.1p1
PHP5.2.05.2.6
Postfix MTA2.3.82.5.5
PostgreSQL8.1.158.3.5
Python2.4.42.5.2
Tomcat5.5.205.5.26

Distribuția oficială Debian GNU/Linux este disponibilă acum pe 4 sau 5 DVD-uri cu binare sau 28 până la 32 de CD-uri cu binare (în funcție de arhitectură) și 4 DVD-uri sau 28 de CD-uri cu surse. În plus, există și un DVD multi-arch, cu un subset al distribuției pentru arhitecturile amd64 și i386, împreună cu codul sursă. Pentru prima dată, Debian GNU/Linux este disponibil și pe imagini Blu-ray pentru arhitecturile amd64 și i386, alături fiind și codul sursă.

Debian suportă acum Linux Standards Base (LSB), versiunea 3.2. Debian 4.0 suporta versiunea 3.1.

2.1.1. Administrarea pachetelor

Programul preferat pentru administrarea pachetelor din consolă este aptitude. aptitude poate executa aceleași operațiuni din linia de comandă ca și apt-get și s-a dovedit mai bun la rezolvarea dependențelor. Dacă încă folosiți dselect, ar trebui să treceți la aptitude ca interfața oficială pentru administrarea de pachete.

Pentru lenny, în aptitude, a fost implementat un mecanism avansat de rezolvare a conflictelor care va încerca să găsească cea mai bună soluție în cazul în care se detectează conflicte datorate schimbărilor dependențelor dintre pachete.

2.1.2. Secțiunea proposed-updates (actualizări propuse)

Toate modificările destinate distribuției stabile (și stabile anterioare) trec printr-o perioadă de teste intensive înainte de a fi acceptate în arhive. Fiecare asemenea actualizare a versiunii stabile (sau stabile anterioare) se numește lansare intermediară. Pregătirile pentru versiunile intermediare se fac prin mecanismul proposed-updates.

Pachetele pot intra în proposed-updates pe două căi. În primul rând, pachetele peticite pentru securitate și care sunt adăugate la security.debian.org sunt adăugate automat la proposed-updates. În al doilea rând, dezvoltatorii Debian GNU/Linux pot încărca pachete noi direct în proposed-updates. Lista curentă de pachete poate fi văzută pe pagina http://ftp-master.debian.org/proposed-updates.html.

Dacă doriți să ajutați la testarea actualizărilor înainte de a fi adăugate la o lansare intermediară puteți face acest lucru adăugând secțiunea proposed-updates în sources.list:

deb     http://mirrors.kernel.org/debian lenny-proposed-updates main contrib
deb-src http://mirrors.kernel.org/debian lenny-proposed-updates main contrib

Data viitoare când veți rula aptitude update, sistemul va știi de pachetele din secțiunea proposed-updates și le va lua în considerare când va căuta pachete de actualizat.

Aceasta nu este o facilitate chiar nouă în Debian, doar că nu a fost expusă prea mult în trecut.

2.2. Îmbunătățiri ale sistemului

A fost efectuată o serie întreagă de schimbări în distribuție care vor duce la noi beneficii pentru instalările noi de lenny, însă, este posibil ca acestea să nu se aplice automat asupra sistemelor ce se vor actualiza de la etch. Această secțiune oferă o privire de ansamblu asupra celor mai importante schimbări.

SELinux are prioritatea standard, dar nu e implicit activat

Pachetele necesare pentru suportul SELinux (Security-Enhanced Linux) au acum prioritatea standard. Acest lucru înseamnă că vor fi instalate în mod implicit pentru instalările noi. Pe sistemele deja existente puteți instala SELinux folosind:

# aptitude install selinux-basics

A se reține că suportul pentru SELinux nu este activat, în mod implicit. Informații despre configurarea și activarea SELinux pot fi găsite pe Debian Wiki.

Noul serviciu de jurnalizare (syslog) implicit

Pachetul rsyslog preia funcția de daemon implicit pentru jurnalele de sistem și nucleu în Debian 5.0, înlocuind syslogd și klogd. Cu reguli de jurnal implicite poate fi un înlocuitor direct. Dacă aveți reguli personalizate, acestea ar trebui mutate în noul fișier de configurare, /etc/rsyslog.conf.

Utilizatorii care actualizează de la etch trebuie să instaleze rsyslog și să șteargă sysklogd manual. Serviciul de jurnalizare implicit nu este înlocuit automat în actualizările la lenny.

Suport mai bun pentru UTF-8

Mai multe aplicații vor fi configurate să folosească implicit UTF-8 sau vor avea suport mai bun pentru UTF-8. Vedeți la http://wiki.debian.org/UTF8BrokenApps informații despre aplicații care încă au dificultăți cu UTF-8.

Identification of the release's revision

Starting from Lenny, /etc/debian_version will indicate the revision number of the debian release (5.0, then 5.0.1, etc.)

This also means that you should not expect this file to be constant throught the release lifetime.

Debian Wiki conține informații adiționale despre modificările apărute între etch și lenny.

2.3. Schimbări majore legate de nucleu

Debian GNU/Linux 5.0 este livrat cu nucleu versiunea 2.6.26 pentru toate arhitecturile.

S-au efectuat schimbări majore, atât în nucleu cât și în modul de împachetare a acestuia pentru Debian. Unele dintre aceste schimbări complică procedura de actualizare și au potențialul de a duce la probleme în timpul repornirii sistemului, după actualizarea la lenny. Acestă secțiune oferă o vedere de ansamblu asupra celor mai importante schimbări. Modurile de ocolire a potențialelor probleme sunt incluse capitolele următoare.

2.3.1. Schimbări în împachetarea nucleului

Binary firmware for some drivers moved to non-free

Some drivers load binary firmware into the device they are supporting at run time. While this firmware was included in the stock kernel in previous releases, it has now be separately packaged in the non-free section. If you want to continue to use these devices after reboot, make sure the required firmware is present on the installed system. See section 6.4 of the Installation Manual for details.

Noua variantă de nucleu OpenVZ

Debian GNU/Linux 5.0 oferă imagini pre-compilate de nucleu pentru OpenVZ, a doua soluție de virtualizare pe lângă suportul de Linux-VServer, introdus în etch. Printre avantajele ale OpenVZ se află suportul pentru migrări live cu prețul unor pierderi de performanță puțin mai mari.

Nucleele x86 unificate

În versiunile precedente a existat o variantă specială de nucleu, -k7, creată pentru procesoarele AMD Athlon/Duron/Sempron pe 32 de biți. Acestă variantă a fost abandonată și o singură variantă -686 acum operează pe întreaga categorie de procesoare AMD/Intel/VIA 686.

Acolo unde este posibil, se furnizează pachete tranziționale de tip marionetă care depind de pachetele noi.

2.4. Emdebian 1.0 (bazat pe Debian GNU/Linux lenny 5.0)

Lenny conține acum uneltele de compilare pentru Emdebian care permit pachetelor sursă Debian să fie compilate pe alte platforme și micșorate pentru a corespunde sistemelor integrate ARM.

Distribuția Emdebian 1.0 conține pachete precompilate pentru ARM suficiente pentru a crea sisteme de fișiere rădăcină care pot fi personalizate pentru dispozitive concrete și variantele lor. Nucleele și modulele de nucleu trebuie furnizate separat. Suportul pentru armel și i386 este în lucru. A se vedea pagina web Emdebian pentru mai multe informații.

2.5. Suport pentru netbook

Dispozitivele netbook, cum ar fi Eee PC de la Asus, acum sunt suportate de Debian. Pentru Eee PC, încercați eeepc-acpi-scripts. De asemenea, Debian dispune de un mediu de birou Lightweight X11 Desktop Environment nou, lxde, care este benefic pentre netbookuri sau alte computere cu performanță scăzută.

2.6. Java acum în Debian

Mediul de execuție Java OpenJDK openjdk-6-jre și Kit-ul de dezvoltare openjdk-6-jdk, necesare pentru compilarea sau execuția de programe Java GUI și Webstart sunt acum prezente în Debian. Pachetele sunt compilate folosind suportul de compilare al lui IcedTea și peticele de la proiectul IcedTea.[1] Cu anumite module din GNOME 2.20