Cap. 5. Probleme în lenny de care ar trebui să știți

Cuprins

5.1. Potențiale probleme
5.1.1. Probleme cu dispozitive legate de udev
5.1.2. Anumite aplicații ar putea să nu mai funcționeze cu un nucleu 2.4
5.1.3. Anumite locații din rețea nu pot fi contactate prin TCP
5.1.4. Oprirea automată a sistemului încetează să mai funcționeze
5.1.5. Inițializarea asincronă a rețelei poate cauza comportament imprevizibil
5.1.6. Probleme la folosirea rețelelor fără fir securizate cu WPA
5.1.7. Probleme cu caractere non-ASCII în numele de fișiere
5.1.8. Sunetul nu mai funcționează
5.2. Montarea sistemele de fișiere NFS este asigurată de nfs-common
5.3. Schimbarea mapării de tastatură românească (ro)
5.4. Actualizarea pachetului apache2
5.5. NIS și Network Manager
5.6. Starea securității produselor Mozilla
5.7. Security status of OCS Inventory and SQL-Ledger
5.8. Mediul de birou KDE
5.9. Schimbări în mediul de birou GNOME și suportul pentru acesta
5.10. Lipsa suportului implicit pentru unicode în emacs21*
5.11. slurpd/replica nu va mai functiona
5.12. Mediul de lucru grafic nu folosește tot ecranul
5.13. nucleul lenny eșuează pornirea unei mașini Sparc cu PCI-Express
5.14. Problema cu DHCP de rezervă
5.15. VServer Disk Limit

5.1. Potențiale probleme

Uneori, modificările provoacă probleme secundare dificil de evitat sau dezvăluie erori în alte părți ale sistemului. Aici sunt documentate problemele cunoscute. Este indicat să citiți și erata, documentația pachetelor relevante, rapoarte de erori și alte informații menționate în Secțiune 6.1, „Referințe suplimentare”.

5.1.1. Probleme cu dispozitive legate de udev

Deși udev a fost testat îndelung e posibil să aveți parte de probleme minore cu anumite dispozitive, care vor trebui rezolvate. Cele mai frecvente probleme sunt schimbările de permisiune și/sau proprietate a dispozitivelor. În anumite cazuri un dispozitiv nu va fi creat implicit (de ex. /dev/video and /dev/radio).

udev oferă mecanisme de configurare pentru a putea rezolva aceste probleme. Vedeți udev(8) și /etc/udev pentru mai multe informații.

5.1.2. Anumite aplicații ar putea să nu mai funcționeze cu un nucleu 2.4

Anumite aplicații din lenny ar putea să nu mai funcționeze cu un nucleu 2.4, de exemplu pentru că necesită suport epoll(), care nu este disponibil în nucleele 2.4. Asemenea aplicații ar putea să nu funcționeze deloc sau să nu funcționeze corect până când sistemul nu este reinițializat cu un nucleu 2.6.

Un exemplu este serverul de proxy HTTP squid.

5.1.3. Anumite locații din rețea nu pot fi contactate prin TCP

Începând cu 2.6.17, Linux folosește în mod agresiv scalarea ferestrelor TCP, care este detaliată în RFC 1323. Unele servere au un comportament defectuos și anunță dimensiuni eronate ale ferestrelor TCP pentru ele însele. A se vedea rapoartele de erori #381262, #395066 și #401435.

Există două metode uzuale de a ocoli aceste probleme: ori reduceți dimensiunea maximă permisă pentru ferestre TCP la o valoare mai mică (de preferat) ori opriți scalarea ferestrelor TCP cu totul (metodă învechită). Vedeți exemplele de comenzi din pagina cu erata debian-installer.

5.1.4. Oprirea automată a sistemului încetează să mai funcționeze

Este posibil ca pe unele sisteme mai vechi shutdown -h să nu mai întrerupă alimentarea sistemului (doar să îl oprească). Acest lucru se întâmplă deoarece în aceste situații trebuie folosit APM. Dacă adaugați acpi=off apm=power_off la linia de comandă a nucleului, de exemplu în fișierele de configurare pentru grub sau lilo. Vă rugăm consultați raportul de problemă #390547 pentru informații adiționale.

5.1.5. Inițializarea asincronă a rețelei poate cauza comportament imprevizibil

Pe sistemele care folosesc udev pentru a încărca drivere pentru interfețe de rețea este posibil ca datorită naturii asincrone a udev ca driverul de rețea să nu fie încărcat înainte ca /etc/init.d/networking să ruleze la inițializarea sistemului. Deși incluzând allow-hotplug în /etc/network/interfaces (adițional față de auto) va determina ca interfața de rețea să fie activată imediat ce este disponibilă, nu există nici o garanție că această acțiune va fi completă înainte ca secvența de inițializare să pornească servicii de rețea, iar unele dintre acestea e posibil să nu aibă un comportament corect în absența interfeței de rețea.

5.1.6. Probleme la folosirea rețelelor fără fir securizate cu WPA

În etch, pachetul wpasupplicant era configurat ca un serviciu de sistem și configurat prin /etc/default/wpasupplicant și fișierul /etc/wpasupplicant.conf furnizat de utilizator.

În lenny /etc/init.d/wpasupplicant a fost abandonat și pachetul Debian este acum integrat cu /etc/network/interfaces, similar cu alte pachete, cum ar fi wireless-tools. Aceasta înseamnă că wpasupplicant nu mai furnizează direct un serviciu de sistem.

Pentru informații despre configurarea wpasupplicant puteți citi /usr/share/doc/wpasupplicant/README.modes.gz, care dă exemple de fișiere /etc/network/interfaces. Informații actualizate despre utilizarea pachetului wpasupplicant în Debian pot fi găsite la Debian Wiki.

5.1.7. Probleme cu caractere non-ASCII în numele de fișiere

Dacă montați sisteme de fișiere vfat, ntfs sau iso9660 care includ caractere non-ASCII în numele fișierelor, vor rezulta erori la folosirea numelor de fișiere, cu excepția cazului în care montarea s-a făcut cu opțiunea utf8. Un indicator ar fi următoarea eroare: „Invalid or incomplete multibyte or wide character” (în română: „multioctet sau caracter mare invalid sau incomplet”). O posibilă soluție este să folosiți defaults,utf8 ca opțiuni de montare pentru sisteme de fișiere vfat, ntfs și iso9660 când conțin nume de fișiere cu caractere non-ASCII.

A se reține că nucleul Linux nu suportă manipularea numelor de fișiere cu majuscule nesemnificative pentru vfat când se folosește opțiunea utf8.

5.1.8. Sunetul nu mai funcționează

În cazuri rare, sunetul ar putea să nu mai funcționeze după actualizare. Dacă s-a întâmplat acest lucru parcurgeți lista de proceduri ALSA:

 • rulați alsaconf ca utilizatorul root,

 • adăugați utilizatorul dumneavoastră la grupul audio,

 • asigurați-vă că nivelele de sunet sunt ridicate și nu sunt oprite (folosiți alsamixer),

 • arts și esound nu rulează,

 • că nu sunt încărcate module OSS,

 • că boxele chiar sunt pornite și

 • verificați dacă comanda

  cat /dev/urandom > /dev/audio

  or the command

  speaker-test

  funcționează pentru root.

5.2. Montarea sistemele de fișiere NFS este asigurată de nfs-common

Începând cu util-linux 2.13 montarea sistemelor de fișiere NFS nu mai este asigurată de util-linux, ci de nfs-common. Din moment ce nu toate sistemele montează partajări NFS și pentru a evita o instalare implicită portmapper util-linux doar sugerează nfs-common. Dacă trebuie să montați partajări NFS asigurați-vă că nfs-common este instalat pe sistem. Scriptul de preinstalare a pachetului mount verifică dacă există partajări NFS montate și abandonează dacă /usr/sbin/mount.nfs din pachetul nfs-common nu este prezent sau dacă nfs-common nu este la zi. Puteți să actualizați nfs-common sau să demontați orice partajare NFS înainte de a actualiza mount.

5.3. Schimbarea mapării de tastatură românească (ro)

Datorită actualizării la xkb-data versiunea 1.3 în lenny varianta implicită pentru maparea românească produce acum caracterele șț corecte (cu virgulă dedesubt) în loc de şţ (cu sedilă dedesubt). De asemeni unele variante de mapare au fost redenumite. Denumirile vechi de variante încă mai funcționează, dar utilizatorii sunt încurajați să își actualizeze /etc/X11/xorg.conf. Mai multe informații precum și posibile efecte secundare datorită acestei schimbări sunt disponibile pe wiki (doar în limba română).

5.4. Actualizarea pachetului apache2

Configurația implicită apache2 s-a schimbat în anumite privințe, ceea ce necesită modificări manuale a configurației. Cele mai importante modificări sunt:

NameVirtualHost * s-a modificat în NameVirtualHost *:80. Dacă ați adăugat mai multe gazde virtuale pe bază de nume trebuie să schimbați <VirtualHost *> în <VirtualHost *:80> pentru fiecare dintre acestea.

Utilizatorul și grupul apache, precum și fișierul pid sunt configurate acum în /etc/apache2/envvars. Dacă ați schimbat aceste opțiuni față de valorile lor implicite atunci va trebui să modificați acest fișier. Aceasta înseamnă că pornirea apache2 cu apache2 -k start nu mai este posibilă. Va trebui să folosiți /etc/init.d/apache2 sau apache2ctl.

Programul ajutător suexec necesar pentru mod_suexec acum este livrat într-un pachet separat, apache2-suexec, care nu este instalat implicit.

Mai multe configurații specifica modulelor au fost mutate din /etc/apache2/apache2.conf în /etc/apache2/mods-available/*.conf.

Pentru informații mai detaliate vedeți /usr/share/doc/apache2.2-common/NEWS.Debian.gz și /usr/share/doc/apache2.2-common/README.Debian.gz.

5.5. NIS și Network Manager

Versiunea de ypbind inclusă cu nis în lenny conține suport pentru Network Manager. Din această cauză ypbind va dezactiva funcționalitatea de client NIS atunci când Network Manager raportează că sistemul este deconectat de la rețea. Deoarece Network Manager va raporta că sistemul este deconectat atunci când nu este utilizat, utilizatorii NIS cu sisteme NIS client trebuie să se asigure că suportul pentru Network Manager este dezactivat pe acele sisteme.

Acest lucru se poate face fie prin dezinstalarea pachetului network-manager fie prin modificarea /etc/default/nis pentru a adăuga -no-dbus la YPBINDARGS.

Folosirea -no-dbus este implictă la instalările Debian noi, dar nu era implicită în versiunile precedente.

5.6. Starea securității produselor Mozilla

Programele Mozilla firefox, thunderbird și sunbird (redenumite iceweasel respectiv icedove și iceowl în Debian), sunt unelte importante pentru mulți utilizatori. Din păcate politica dezvoltatorilor este să îndemne utilizatorii să actualizeze la versiuni noi, ceea ce intră în conflict cu politica Debian de a nu aduce modificări funcționale semnificative în actualizările de securitate. Nu putem prezice în acest moment, dar pe durata existenței lenny echipa de securitate Debian ar putea ajunge în situația în care suportul pentru produsele Mozilla nu mai este fezabil și să anunțe sfârșitul suportului de securitate pentru produse Mozilla. Ar trebui să luați acest fapt în considerare atunci când utilizați Mozilla și să luați în considerare alternativele disponibile în Debian dacă absența suportului de securitate ar fi o problemă pentru dumneavoastră.

iceape, versiunea redenumită a suitei de internet seamonkey a fost scoasă din lenny (cu excepția câtorva pachete cu biblioteci interne).

5.7. Security status of OCS Inventory and SQL-Ledger

The webservice packages ocsinventory-server and sql-ledger are included in the lenny release but have special security requirements that users should be aware of before deploying them. These two webservices are designed for deployment only behind an authenticated HTTP zone and should never be made available to untrusted users; and therefore they receive only limited security support from the Debian security team. Users should therefore take particular care when evaluating who to grant access to these services.

5.8. Mediul de birou KDE

Nu sunt modificări semnificative în mediul de birou KDE față de versiunea din etch. Lenny aduce o traducere actualizată și o versiune de KDE 3.5 care este un amestec de 3.5.9 și 3.5.10. Anumite module au numărul de versiune 3.5.9, dar au fost actualizate și includ aproape aceleași modificări din 3.5.10. În general lenny aduce 3.5.10 fără îmbunătățirile din kicker în kdebase și câteva probleme rezolvate în kdepim.

Lenny va fi ultima versiune care va include un mediu KDE din seria 3

5.9. Schimbări în mediul de birou GNOME și suportul pentru acesta

Există multe schimbări în mediul GNOME în lenny față de versiunea din etch; mai multe informații în Notele de lansare ale lui GNOME 2.22.

5.10. Lipsa suportului implicit pentru unicode în emacs21*

Emacs21 and emacs21-nox are not configured to use Unicode by default. For more information and a workaround please see bug #419490. Consider switching to emacs22, emacs22-gtk, or emacs22-nox.

5.11. slurpd/replica nu va mai functiona

OpenLDAP a renunțat la suportul pentru replicare LDAP prin serviciul slurpd în versiunea 2.4.7. Configurațiile existente trebuie refăcute pentru motorul de sincronizare LDAP Sync Replication (syncrepl). Documentație mai detaliată poate fi găsită la http://www.openldap.org/doc/admin24/replication.html.

5.12. Mediul de lucru grafic nu folosește tot ecranul

Driverul pentru Intel Mobile GM965 poate detecta greșit o ieșire VGA și va configura dimensiunea ecranului la o valoare mai mică. Simptomele acestei probleme sunt afișarea mediului de ecran doar pe o fracțiune de ecran. Comportamentul corect poate fi forțat prin adăugarea următoarelor linii în fișierul de configurare /etc/X11/xorg.conf.

Section "Monitor"
 Identifier "VGA"
 Option "Ignore" "true"
EndSection

Please refer to the bug #496169 for more informations.

5.13. nucleul lenny eșuează pornirea unei mașini Sparc cu PCI-Express

Din păcate, nucleul implicit din Lenny va eșua pornirea unei mașini Sparc cu conectori PCI Express, ca Ultra 25 și Ultra 45, pe motivul unei incompatibilități introduse printr-o modficare a sistemului PCI Express. Deoarece această problemă a fost descoperită târziu în ciclul de lansare nu a fost posibilă includerea soluției în versiunea inițială Lenny, dar se va depune efort pentru eliminarea acestei probleme în prima versiune minoră.

5.14. Problema cu DHCP de rezervă

Dacă se folosește o pereche de servere DHCP pentru stabilitate, numele lor trebuie să fie la fel, dealtfel DHCP se va defecta.

Please see bug #513506 and https://lists.isc.org/pipermail/dhcp-users/2007-September/004538.html for more information.

5.15. VServer Disk Limit

To use the disk limit feature of vserver in lenny, you should use the mount option tag (instead of tagxid in etch).

You should manually update /etc/fstab and/or any script which uses tagxid. Otherwise, the partition will not be mounted and thus the vservers will not start.