[ natrag ] [ Sadržaj ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ] [ 11 ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.2 za Intel x86
Glava 6 - Dizanje instalacijskog sustava


Ovo poglavlje počinje s općenitim informacijama o dizanju Debian GNU/Linuxa, nastavlja s dijelovima o instalacijskim metodama, i završava s nešto savjeta za rješavanje problema.

Primjetite da na nekim strojevima Control-Alt-Delete ne resetira ispravno stroj, pa se preporuča ``hladni'' reset. Ako instalirate iz postojećeg operativnog sustava (primjerice, DOS-a), nemate izbora. Inače, molimo vas, stroj pri dizanju hladno resetirajte.


6.1 Parametri dizanja

Parametri dizanja su parametri Linux kernela koji se obično koriste kako bi se osigurao pravilan rad uređaja. Većim dijelom, kernel sam može saznati informacije o vašim periferijama. Međutim, u nekim ćete mu slučajevima malo morati pomoći.

Ako dižete sustav s Rescue Floppy diskete ili CD-ROM-a bit će vam ponuđen boot prompt, boot:. Detalje o korištenju boot parametara uz Rescue Floppy disketu sadrži Dizanje s Rescue Floppy diskete, Poglavlje 6.5. Ako sustav dižete iz postojećeg operativnog sustava, parametre dizanja ćete morati postavljati drugim sredstvima. Na primjer, ako instalirate iz DOS-a, bilo kojim tekst editorom možete urediti datoteku install.bat. Potpune informacije o parametrima dizanja se mogu naći u Linux BootPrompt HOWTO-u; ovo poglavlje navodi samo natuknice o najznačajnijim parametrima.

Ako sustav dižete prvi put, pokušajte s predodređenim parametrima (tj. nemojte postavljati argumente) i pogledajte radi li točno. Vjerojatno hoće. Ako nije, poslije možete ponovo dignuti sustav i potražiti posebne parametre oji obavještavaju sustav o vašem hardveru.

Kada se kernel digne, rano u postupku trebala bi se pokazati poruka Memory: dostupnok/ukupnok available. ukupno bi trebalo odgovarati ukupnoj količini RAM-a, u kilobajtima. Ako ne odgovara instaliranom RAM-u, morate koristiti parametar mem=ram, gdje je ram veličina memorije, uz nastavak ``k'' za kilobajte, odnosno ``m'' za megabajte. Na primjer, i mem=65536k i mem=64m znače jedno te isto, 64MB of RAM.

Neki sustavi imaju disketne pogone s ``obratnim DCL-ovima''. Ako pri čitanju diskete bude grešaka, iako znate da je disketa ispravna, probajte parametar floppy=thinkpad.

Na nekim sustavima, kao što je IBM PS/1 ili ValuePoint (koji imaju ST-506 diskove), IDE disk možda neće biti pravilno prepoznat. Opet, najprije probajte bez parametara i pogledajte je li IDE disk točno prepoznat. Ako nije, saznajte geometriju diska (broj cilindara, glava i sektora) i koristite parametar hd=cilindara,glava,sektora.

Ako je vaš monitor sposoban prikazati jedino crno-i-bijelo, koristite mono argument. Inače će instalacija koristiti boje, što je početna vrijednost.

Ako se dižete sa serijske konzole, kernel će to obično sam detektirati. Ako je na računalo također priključena grafička kartica (framebuffer) i tipkovnica, a želite dignuti preko serijske konzole, možda ćete morati kernelu navesti argument console=uređaj, gdje je uređaj vaš serijski uređaj, što je obično nešto poput ``ttyS0''.

Opet, podrobni detalji o parametrima dizanja se mogu naći u Linux BootPrompt HOWTO-u, uz savjete za čudan hardver. Neki česti problemi navedeni su dolje u Problemi u postupku dizanja, Poglavlje 6.7.


6.1.1 Parametri za dbootstrap

Instalacijski sustav prepoznaje nekoliko parametara koji bi mogli biti korisni.

quiet
Ovo će uzrokovati neprikazivanje poruka o potvrđivanju u instalacijskom sustavu, i pokušat će se napraviti prava stvar bez puno buke. Ako ste upoznati s tim što instalacijski sustav očekuje i to vam ne smeta, ovo je zgodna opcija za utišavanje procesa.
verbose
Pitaj više pitanja nego obično.
debug
Šalji dodatne `debug' poruke u log instalacijskog sustava (pogledajte Korištenje ljuske i pregled logova, Poglavlje 7.1.1), uključujući pokretanje svake naredbe.
bootkbd=...
Pred-odabiranje tastature koju ćete koristiti, npr. bootkbd=qwerty/us
mono
Koristi monokromni umjesto kolor moda.

6.2 Tumačenje kernelovih poruka pri pokretanju

Tijekom dizanja ćete možda vidjeti mnoge poruke u obliku can't find nešto, ili nešto not present, can't initialize nešto, ili čak this driver release depends on nešto. Većina tih poruka su bezopasne. Vidite ih jer je kernel instalacijskog sustava izgrađen kako bi radio na računalima s mnogim uređajima. Očito, ničije računalo neće imati svaki mogući uređaj, pa operativni sustav može uputiti nekoliko pritužbi dok traži uređaje kojih nemate. Također ćete možda vidjeti zastajanje sustava na neko vrijeme. Sustav tada čeka na odgovor uređaja koji nije prisutan na vašem sustavu. Ako vam je vrijeme dizanja neprihvatljivo dugo, kasnije možete izgraditi vlastiti kernel (pogledajte Kompajliranje novog kernela, Poglavlje 8.5).


6.3 Dizanje sustava s tvrdog diska

U nekim slučajevima, možda ćete se željeti dignuti iz postojećeg operativnog sustava. Također možete dignuti instalacijski sustav drugim sredstvima, a osnovni sustav instalirati s diska.


6.3.1 Instaliranje s DOS particije

Moguće je instalirati Debian s već instalirane DOS particije na istom stroju. Imate dvije mogućnosti: ili pokušajte instalaciju bez disketa, ili dignite Rescue Floppy disketu, a osnovni sustav instalirajte s lokalnog diska.

Za dizanje bez disketa slijedite ove upute:

 1. Uzmite sljedeće datoteke s obljižnjeg Debian FTP mirrora i stavite ih u direktorij na svojoj DOS particiji. Pazite da zadržite strukturu poddirektorija, npr. images-1.44\compact\rescue.bin.
 1. Dignite DOS (ne Windowse) bez učitavanja bilo kakvih upravljačkih programa. Za to je potrebno pritisnuti F8 u pravom trenutku (i opcionalno odabrati `safe mode command prompt only').
 1. Uđite u poddirektorij za kernel začin koji ste odabrali, npr. cd c:\debian\compact, i pokrenite install.bat.
 1. Preskočite sve do Korištenje dbootstrapa za početnu konfiguraciju sustava, Glava 7.

Ako se želite dignuti s disketa, ali osnovu instalirati s DOS particije, jednostavno skinite i pripremite Rescue Floppy i Driver Floppies diskete kako je opisano u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.5.4. Skinite http://http.us.debian.org/debian/dists/potato/main/disks-i386/current/base2_2.tgz i smjestite tu datoteku negdje na DOS particiji.


6.3.2 Instaliranje s Linux particije

Debian možete instalirati sa ext2fs ili Minix particije. Na primjer, ta tehnika instalacije odgovara slučaju kada potpuno uklanjate svoj sadašnji Linux sustav s Debianom.

Primjetite da particija sa koje instalirate ne smije biti ona na koju instalirate Debian (dakle, /, /usr, /lib, i sve to).

Za instalaciju s postojeće Linux particije slijedite ove upute.

 1. Uzmite sljedeće datoteke i smjestite ih u direktorij na svojoj Linux particiji. Koristite najveće dostupne datoteke za svoju arhitekturu:
 1. Kada instalirate s particije, možete koristiti bilo koju radeću metodu dizanja. Nadalje se pretpostavlja dizanje s disketa; no, može se koristiti bilo koji način dizanja.
 1. Pripremite Rescue Floppy disketu kako je objašnjeno u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.5.4. Primjetite da vam Driver Floppies disketa nije potrebna.
 1. Ubacite Rescue Floppy disketu u svoj disketni pogon i dignite računalo.
 1. Nastavite čitati od Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6.

6.4 Instaliranje s CD-ROM-a

Ako imate CD koji je bootable, a vaša arhitektura i sustav podržavaju dizanje s CD-ROM-a, diskete vam uopće nisu potrebne. Možda ćete morati podesiti svoj hardver kako je objašnjeno u Odabir uređaja za dizanje, Poglavlje 3.3.2. Ubacite CD-ROM i dignite računalo.

Ako vaš hardver ne podržava bootable CD-ROM-ove, trebate dignuti DOS, i pokrenuti datoteku boot.bat koja se nalazi u direktoriju \boot na vašem CD-u. Tada pročitajte Korištenje dbootstrapa za početnu konfiguraciju sustava, Glava 7.

Osnovni Debian sustav možete instalirati s CD-ROM-a čak i ako s njega ne možete dignuti sustav. Jednostavno dignite sustav koristeći drugačiji medij, kao što su diskete. Kada dođe vrijeme instalacije osnovnog sustava i dodatnih paketa, instalacijskom sustavu pokažite svoj CD-ROM pogon, kako je opisano u ``Instalacija osnovnog sustava'', Poglavlje 7.15.


6.5 Dizanje s Rescue Floppy diskete

Dizanje s Rescue Floppy diskete je lako: stavite ju u primarni disketni pogon i resetirajte sustav pritiskom na reset, ili isključivanjem i uključivanjem sustava. Kao što je gore spomenuto, preporuča se ``hladni reset''. Disketi bi trebalo biti pristupljeno, a zatim biste trebali vidjeti zaslon koji predstavlja Rescue Floppy disketu i završava boot: promptom.

Ako sustav dižete na neki drugi način, slijedite upute i čekajte da se pojavi boot: prompt. Ako dižete sustav s disketa manjih od 1.44 MB, ili, zapravo, kad god dižete disketu za svoju arhitekturu, morate metodu dizanja ramdisk i trebat će vam Root disketa.

Na boot: promptu možete učiniti dvije stvari. Možete pritisnuti funkcijske tipke F1 do F10 za nekoliko stranica korisnih informacija, ili možete dignuti sustav.

Informacije o parametrima koji bi se mogli pokazati korisnima mogu se dobiti pritiskom na F4 i F5. Ako naredbenom redu dodajete parametre, nemojte zaboraviti napisati metodu dizanja (predodređeno linux) i razmak prije prvog parametra (npr. linux floppy=thinkpad). Ako samo pritisnete Enter, to je isto kao da ste napisali linux bez posebnih parametara.

Disketa se naziva Rescue Floppy (engl. spasilačka disketa) jer ju možete koristiti za dizanje sustava i obavljanje popravaka ako dođe do problema koji onemogućava dizanje s diska. Prema tome, tu disketu sačuvajte nakon instalacije sustava. Pritisak na F3 pruža daljnje informacije o korištenju Rescue Floppy diskete.

Kada pritisnete Enter, trebali biste vidjeti poruku Loading..., a zatim Uncompressing Linux...; potom par zaslona informacija o hardveru u vašem sustavu. Više o tom stupnju procesa dizanja saznat ćete dolje.

Ako odaberete neku drugu metodu dizanja, kao što je ``ramdisk'' ili ``floppy'', od vas će se tražiti da ubacite Root disketu. Umetnite Root disketu u prvi disketni pogon i pritisnite Enter. (Ako odaberete floppy1, Root disketu ubacite u drugi disketni pogon.)


6.6 Dizanje s CD-ROM-a

Dizanje s CD-ROM-a je stvar stavljanja CD-ROM-a u pogon i dizanja. Sustav bi se trebao dignuti i predstaviti vam boot: prompt. Tu možete upisati svoje parametre dizanja i odabrati kernel.

FIXME: potrebne činjenice i dokumentacija o CD-ROM-ovima


6.7 Problemi u postupku dizanja

Ako imate problema i kernel se `objesi' pri dizanju, ne prepoznaje periferije koje imate, ili diskovi nisu točno prepoznati, prva stvar koju trebate provjeriti su parametri dizanja, kao što je objašnjeno u Parametri dizanja, Poglavlje 6.1.

Problemi se često mogu riješiti uklanjanjem dodataka i uređaja te ponovnim pokušajem dizanja. Interni modemi, zvučne kartice i Plug-n-Play uređaji mogu biti osobito problematični.

Ako imate vrlo star stroj i kernel se sruši nakon poruke Checking 'hlt' instruction..., probajte argument no-hlt pri dizanju, koji isključuje taj test.

Ako imate još problema, predajte izvještaj o bugu. Pošaljite poruku na submit@bugs.debian.org. Ovaj tekst mora biti u prvim redovima poruke:

   Package: boot-floppies
   Version: verzija

Svakako zamijenite verzija verzijom boot-floppies seta kojeg ste koristili. Ako ne znate verziju, koristite datum kada ste ih skinuli, i uključite distribuciju iz koje ste ih uzeli (npr. ``stable'', ``frozen'').

Također biste trebali u svom bug izvještaju uključiti sljedeće informacije:

   architecture: i386
   model:     vaš opći proizvođač hardvera i model
   memory:    količina RAM-a
   scsi:     SCSI kontroler, ako ga imate
   cd-rom:    model i vrsta sučelja CD-ROM-a, npr. ATAPI
   network card: mrežna kartica, ako ju imate
   pcmcia:    detalji o svim PCMCIA uređajima

Ovisno o prirodi buga, također bi moglo biti korisno navesti instalirate li na IDE ili SCSI diskove, druge periferne uređaje kao što je zvučna kartica, kapacitet diska, te model grafičke kartice.

U bug izvještaju opišite problem i u slučaju rušenja kernela navedite zadnje vidljive poruke kernela. Opišite korake kojima ste sustav doveli u problematično stanje.


[ natrag ] [ Sadržaj ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ] [ 11 ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.2 za Intel x86

verzija 2.2.27, 14. 10. 2001.
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo