[ natrag ] [ Sadržaj ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ] [ 11 ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.2 za SPARC
Glava 8 - Daljni koraci i kamo nakon toga


8.1 Ako ste novi u Unixu

Ako ste novi u Unixu, vjerojatno biste trebali kupiti nekoliko knjiga i pročitati ih. Unix FAQ sadrži više referenci (engleskim) knjigama i Usenet grupama koje će vam biti od pomoći. Također možete pogledati User-Friendly Unix FAQ.

Evo kratkog popisa literature na hrvatskom:

Hrvatske Usenet grupe hr.comp.linux i hr.comp.unix su izvrsno mjesto ako trebate nečiju pomoć. Na BBS-ovima postoje UNIX.HR i Linux.CL.

Linux je implementacija Unixa. Linux Documentation Project (LDP) je sakupio više HOWTO-a i računalnih knjiga vezanih za Linux. Većina tih dokumenata se može lokalno instalirati; jednostavno instalirajte paket doc-linux-html (HTML verzije) ili paket doc-linux-text (ASCII verzije), a zatim pogledajte u /usr/doc/HOWTO. Međunarodne verzije LDP HOWTO-a su također dostupne kao Debian paketi: HTML i tekstualne verzije hrvatskih prijevoda sadrži paket doc-linux-hr.

Informacije specifične za Debian se mogu naći dolje.


8.2 Kako se orijentirati na Debian

Debian je malčice drugačiji od drugih distribucija. Čak i ako su vam druge distribucije Linuxa poznate, trebali biste znati neke stvari o Debianu koje će vam pomoći u održavanju sustava u dobrom, čistom stanju. Ovo poglavlje sadrži materijale koji će vam pomoći u orijentiranju; ne namjerava biti uvod u korištenje Debiana, nego samo vrlo kratak pogled na sustav za one kojima se jako žuri.

Najvažniji koncept kojeg trebate prihvatiti je Debianov paketni sustav. U biti, velike dijelove svog sustava morate smatrati prepuštenima paketnom sustavu. Među njima su:

Na primjer, ako zamijenite /usr/bin/perl, to će raditi, ali ako onda nadogradite svoj paket perl, datoteka koju ste tamo stavili će biti zamijenjena. Stručnjaci to mogu zaobići stavljanjem paketa na ``hold'' u dselectu.


8.3 Literatura i informacije

Ako trebate informacije o pojedinom programu, prvo biste trebali probati man program, odnosno info program.

/usr/doc također sadrži puno korisne dokumentacije. /usr/doc/HOWTO i /usr/doc/FAQ sadrže puno osobito zanimljivih informacija.

Debianove WWW stranice sadrže veliku količinu dokumentacije o Debianu. Konkretno, pogledajte Debian FAQ i arhive Debianovih mailing listi. Zajednica Debiana podržava samu sebe; kako biste se pretplatili na jednu ili više Debianovih mailing listi, pogledajte stranicu za pretplaćivanje na mailing liste.


8.4 Kompajliranje novog kernela

Zašto bi netko želio kompajlirati novi kernel? To često nije nužno jer standardni kernel isporučen s Debianom radi na većini konfiguracija. Međutim, korisno je kompajlirati novi kernel kako biste:

Nemojte se bojati kompajliranja novog kernela. Zabavno je i isplativo.

Za kompajliranje kernela na Debian način potrebni su vam neki paketi: kernel-package, kernel-source-2.2.19pre11 (najnovija verzija u vrijeme pisanja), fakeroot i nekoliko drugih koji su vjerojatno već instalirani (pogledajte /usr/share/doc/kernel-package/README.gz za potpuni popis).

Primjetite da svoj kernel ne morate kopmajlirati na ``Debian način''; no, mislimo da je korištenje paketnog sustava za instalaciju kernela sigurnije i lakše. Zapravo, svoj izvorni kod kernela umjesto iz kernel-source-2.2.19pre11 možete uzeti ravno od Linusa i još uvijek koristiti kernel-package za kompajliranje.

Primjetite da ćete potpunu dokumentaciju o korištenju kernel-package naći u /usr/share/doc/kernel-package. Ovo poglavlje sadrži samo kratak uvod.

Ako kompajlirate kernel za UltraSPARC morat ćete osigurati da imate instaliran egcs64 paket. Ovo je preferirani kompajler za 64bitne SPARC kernele. Obični gcc će također kompajlirati 64bitne kernel, ali nije tako stabilan. Plus, ako ne koristite egcs64 i susretnete se s problemima u kernelu, vjerojatno ćete biti zamoljeni da prekompajlirate svoj kernel s egcs64-om da bi provjerili da vaš problem još postoji. Nakon instalacije paketa egcs64, pokrenite update-alternatives --config sparc64-linux-gcc kao root, i provjerite da se egcs64 koristi za ovaj program.

Nadalje ćemo pretpostavljati da će se vaš izvorni kod kernela nalaziti u /usr/local/src te da je verzija vašeg kernela 2.2.19pre11. Kao root stvorite direktorij pod /usr/local/src i promijenite njegovog vlasnika na svoj obični ne-root račun. Preko svog običnog ne-root računa, uđite u direktorij u kojem želite ostaviti kod kernela (cd /usr/local/src), otpakirajte kod kernela (tar xIf /usr/src/kernel-source-2.2.19pre11.tar.bz2), uđite u stvoreni direktorij (cd kernel-source-2.2.19pre11/). Sada možete konfigurirati kernel (make xconfig ako je X11 instaliran, podešen i pokrenut, a inače make menuconfig). Uzmite si vremena za čitanje računalne pomoći i izabirite pažljivo. Kada dvojite, obično je bolje uključiti driver (program koji upravlja hardverskim dodacima, kao što su Ethernet kartice, SCSI kontroleri, i tako dalje) za kojeg niste sigurni. Budite pažljivi: druge opcije, nevezane za određeni hardver, bi trebalo ostaviti na zadanoj vrijednosti ako ih ne razumijete. Nemojte zaboraviti odabrati "Kernel daemon support (e.g. autoload of modules)" u "Loadable module support" (inače nije odabrano) ili će vaša Debian instalacija imati problema.

Očistite stablo i parametre kernel-package pokretanjem make-kpkg clean.

Sada kompajlirajte kernel: fakeroot make-kpkg --revision=vlastiti.1.0 kernel_image. Broj verzije ``1.0'' možete mijenjati po volji; to je samo broj verzije po kojem ćete raspoznavati svoje izgrađene kernele. Isto tako možete staviti bilo koju riječ umjesto ``vlastiti'' (na primjer, ime računala). Kompajliranje kernela može poprilično potrajati, ovisno o brzini vašeg stroja.

Kada kompajliranje završi, možete instalirati svoj vlastiti kernel kao i svaki drugi paket. Kao root pokrenite dpkg -i ../kernel-image-2.2.19pre11-podarh_vlastita.1.0_sparc.deb. Dio podarh je opcionalna podarhitektura, koja ovisi o postavljenim opcijama kernela. dpkg -i kernel-image... će instalirati kernel, kao i neke druge zgodne potporne datoteke. Na primjer, pravilno će se instalirati System.map (korisno za nalaženje problema u kernelu), te /boot/config-2.2.19pre11, sa vašom trenutnom konfiguracijom. Ako ste stvorili paket modula, morat ćete instalirati i njega.

Vrijeme je za ponovno dizanje sustava: pažljivo pročitajte sva upozorenja koja su gornji koraci možda dali i pokrenite shutdown -r now.

Za više informacija o kernel-package pročitajte dokumentaciju u /usr/doc/kernel-package.


[ natrag ] [ Sadržaj ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ] [ 11 ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.2 za SPARC

verzija 2.2.27, 14. 10. 2001.
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo