B.5. Programes de Debian per particionar

Els desenvolupadors de Debian han adaptat nombroses varietats de programes de particionament a fi que funcionen en diversos tipus de discs durs i arquitectures d'ordinador. Tot seguit hi ha una llista dels programes adients per a la vostra arquitectura.

partman

És l'eina de Debian recomanada per particionar. Aquesta navalla suïssa també pot redimensionar particions, crear sistemes de fitxers i associar-los a punts de muntatge.

fdisk

És el particionador de discs original del Linux, adequat per als experts.

Aneu amb compte si teniu particions de FreeBSD. Els nuclis d'instal·lació permeten l'ús d'aquestes particions, però la manera com l'fdisk els representa (o no) pot fer que els noms de dispositiu diferisquen. Vegeu el COM ES FA Linux+FreeBSD

cfdisk

És un particionador de discs d'ús senzill, apte per a tothom.

Tingueu en compte que el cfdisk no reconeix particions FreeBSD en absolut i que, novament, els noms de dispositiu poden diferir.

Un d'aquests programes s'executarà de manera predeterminada quan seleccioneu Particiona un disc dur. Si el que s'executa de manera predeterminada no és el que voleu, sortiu del particionador, aneu a l'intèrpret d'ordres (tty2) prement les tecles Alt i F2 a l'hora, i introduïu el nom del programa que voleu fer servir (amb els arguments necessaris, si cal). Després ometeu el pas Particiona un disc dur del debian-installer i continueu en el següent pas.

Si voleu treballar amb més de 20 particions en un disc ide, heu de crear dispositius per a les particions de la 21a en endavant. El següent pas de la inicialització de la partició fallarà si no hi ha cap dispositiu adequat. Com a exemple, aquí teniu unes ordres que podeu emprar a tty2 o sota Executa un intèrpret d'ordres per afegir un dispositiu de manera que la 21a partició es puga inicialitzar:

# cd /dev
# mknod hda21 b 3 21
# chgrp disk hda21
# chmod 660 hda21

L'arrencada del nou sistema fallarà si no hi ha els dispositius adequats al sistema de destí. Després d'instal·lar el nucli i els mòduls, executeu:

# cd /target/dev
# mknod hda21 b 3 21
# chgrp disk hda21
# chmod 660 hda21

B.5.1. Particionament per Alpha

Per arrencar Debian des de la consola SRM (l'únic mètode d'arrencada de disc suportat per sarge) necessiteu tenir una etiqueta de disc BSD, i no una taula de particions DOS, al vostre disc d'arrencada. (Recordeu, el bloc d'arrencada de SRM és incompatible amb les tabules de particions MS-DOS — vegeu Secció 5.1.1, “Consola del firmware per Alpha”). Quan s'usa partman a un maquinari alpha, crea etiquetes de disc BSD, però si el vostre disc té una taula de particions DOS al disc, partman necessitarà esborrar primer la taula de particions existents per que la pugui convertir en un disc amb etiqueta.

Si heu escollit el fdisk per particionar el vostre disc, i el disc que esteu particionant no té una etiqueta de disc BSD, hauríeu d'utilitzar l'ordre “b” per accedir al mode d'etiqueta de disc.

A no ser que desitgeu utilitzar el disc que esteu particionant des del Unix Tru64 o un dels sistemes operatius lliures derivats de 4.4BSD-Lite (FreeBSD, OpenBSD o NetBSD), es suggereix que no feu que la tercera partició contingui el disc complet. No és necessària per l'ordre aboot, i de fet, porta a confusió ja que la utilitat swriteboot que s'utilitza per instal·lar l'aboot al sector d'arrencada es queixarà de que s'està xafant la partició amb el bloc d'arrencada.

També, com que el aboot s'escriu als primers sectors del disc (en aquest moment ocupa uns 70 KiB o 150 sectors), necessiteu deixar prou espai buit al principi del disc per ell. Abans es suggeria que es fera una xicoteta partició al inici del disc, i que es deixara per formatar. Per la mateixa raó d'abans, ara suggerim que no feu això al discs que tan sols utilitzen GNU/Linux. Quan utilitzeu partman, es crearà una partició xicoteta per l'aboot per que es considera convenient.