3.5. Preparticionament per sistemes multi-arrencada

Quan es parla de particionar el vostre disc es refereix a el fet de dividir el vostre disc en seccions. Cada secció és independent de les altres. És bastant similar a posar murs dins d'una casa; si afegiu mobles a una habitació, no afectarà a les altres habitacions.

Si ja teniu un sistema operatiu al vostre sistema (Tru64 (Digital UNIX), OpenVMS, Windows NT, FreeBSD, …) i voleu afegir Linux al mateix disc, necessitareu reparticionar el disc. Debian necessita de les seves particions pròpies al disc. No es pot instal·lar a particions Windows o MacOS. Es poden compartir algunes particions amb altres sistemes Linux, però no es descriu ací. Com a mínim necessitareu una partició dedicada per l'arrel de Debian.

Podeu trobar informació de la configuració de la vostra partició utilitzant una eina de particionament pel vostre sistema operatiu . Les eines de particionament sempre donen un mecanisme per mostrar les particions existents sense fer canvis.

En general, canviar una partició que ja conté un sistema de fitxers, suposa esborrar tota la informació que hi tingui. Així sempre hauríeu de fer copies de seguretat abans de reparticionar. Utilitzant l'analogia de la casa, és millor si canvieu tots els mobles fora de la casa abans de moure una paret pel risc que hi ha de destruir-ho tot.

Si el vostre ordinador té més d'un disc dur, podria ser que volguéssiu dedicar un disc complet a Debian. Si és així, no necessitareu particionar el disc abans d'arrencar el sistema d'instal·lació; l'instal·lador inclou un programa de particionament que pot fer-ho molt bé.

Si la vostra màquina tan sols té un disc dur, i voleu canviar completament el sistema operatiu actual per Debian GNU/Linux, també podeu esperar a particionar a un dels passos del procés d'instal·lació (Secció 6.3.2.1, “Particionant els discs”), desprès d'haver arrencat el sistema d'instal·lació. Per altra banda açò tan sols funciona si penseu arrencar l'instal·lador des de cintes, CD-ROM o fitxers a una màquina connectada. Penseu: si arrenqueu des de fitxers que són al disc dur, i particioneu el mateix disc sense el sistema d'instal·lació, us esborrarà els fitxers d'arrencada, així que la vostra esperança serà que tot funcione bé a la primera. Com a mínim, en aquesta cas, assegureu-vos de tenir els mitjans alternatius per reviure la vostra màquina des de cintes o CD-ROM d'instal·lació del sistema original.

Si la vostra màquina ja té particions fetes, i té espai suficient esborrant o afegint noves particions, aleshores també podeu esperar a particionar amb el programa que porta l'instal·lador de Debian. Hauríeu de llegir encara els materials següents, ja que podeu trobar circumstàncies especials, com l'ordre de les particions existents dins el mapa de particions, que obliga a que particioneu abans de instal·lar de tota manera.

Si cap dels cassos anteriors són aplicables, aleshores necessitareu particionar el vostre disc abans d'iniciar la instal·lació per crear l'espai particionable per a Debian. Si alguna de les particions són propietàries d'un altre sistema operatiu, hauríeu de crear aquelles particions utilitzant el programes de particionament del sistema operatiu nadiu. Us recomanem que no intenteu crear les particions de Debian GNU/Linux utilitzant les eines d'un altre sistema operatiu. En comptes d'això, hauríeu de crear les particions del sistema operatiu nadiu que voleu mantenir.

Si aneu a instal·lar més d'un sistema operatiu a la mateixa màquina, hauríeu d'instal·lar tots els altres sistemes abans de fer la instal·lació de Linux. La instal·lació del Windows i altres SO destruirà l'arrencada del Linux, o us animarà a formatar les particions no natives.

Es pot recuperar el sistema desprès d'una d'aquestes accions, però si instal·leu primer el sistema nadiu, no patireu aquest problema.

Si teniu ja un disc dur amb una partició (una configuració prou comuna als ordinadors de taula), i voleu disposar de multiarrencada amb el sistema operatiu nadiu i Debian, necessitareu:

  1. Fer còpia de seguretat de tot el que hi ha a l'ordinador.

  2. Arrencar des de mitjà d'instal·lació del sistema operatiu nadiu com els CD-ROM o cintes.

  3. Utilitzar les eines de particionament natives per crear les particions del sistema operatiu nadiu. Deixeu un lloc buit per la partició o espai buit per Debian GNU/Linux.

  4. Instal·lar el sistema operatiu nadiu a la seva nova partició.

  5. Arrencar al vostre sistema nadiu per verificar que tot és correcte i arrenqueu els fitxers d'arrencada de l'instal·lador de Debian.

  6. Arrenque l'instal·lador de Debian per continuar la instal·lació de Debian.

3.5.1. Particionament al UNIX Tru64

L'UNIX Tru64, conegut formalment com Digital UNIX, i alternativament conegut com OSF/1, utilitza un esquema de particions paregut al de “etiquetes de disc” de BSD, que permet fins vuit particions per unitat de disc. Les particions van numerades des de l'“1” fins al “8” a linux i “retolats” des de l'“a” fins l'“h” a UNIX. Als nuclis de Linux 2.2 i superiors es correspon sempre l'“1” amb la “a”, “2” amb la “b” i així successivament. Per exemple, el rz0e de UNIX Tru64 a Linux es dirà sda5.

Les particions amb etiquetes Tru64 es poden encavalcar. És més, si el disc s'utilitzarà des de Tru64, es necessitarà de la partició “c” per estendre el disc complet (i així encavalcant totes les altres particions no buides). Açò fa que a Linux sda3 sigui idèntic a sda (sdb3 a sdb si hi ha, i així successivament). Per altra banda, l'eina de particionament partman utilitzada pel debian-installer no pot utilitzar en aquest moment particions solapades. Per tant, no es recomana compartir discos entre Tru64 i Debian. Les particions a discos Tru64 es poden muntar desprès de tenir la instal·lació completa.

Un altre requeriment és que la partició “a” tingui el seu començament al principi del disc, així que sempre inclou el bloc d'arrencada amb l'etiqueta del disc. Si intenteu arrencar Debian des d'eixe disc, necessitareu que tingui una mida mínima de 2 MiB per contenir l'arrencada i pot ser un nucli. Adoneu-vos que aquesta partició tan sols es necessita per raons de compatibilitat; no poseu cap sistema de fitxers en ella, o perdreu dades.

És possible, i en efecte prou raonable, compartir la partició d'intercanvi entre Linux i UNIX. En aquest cas necessitareu fer un mkswap a eixa partició cada vegada que reinicieu des de UNIX a Linux, ja que UNIX farà malbé la signatura del disc d'intercanvi. Podeu executar mkswap des dels guions d'arrencada de Linux abans d'afegir l'espai d'intercanvi amb swapon -a.

Si voleu muntar les particions UNIX a Linux, adoneu-vos que el Digital UNIX pot utilitzar dos tipus diferents de sistemes de fitxers, UFS i AdvFS, dels quals Linux tan sols entén l'antic.

3.5.2. Particionament a Windows NT

El Windows NT utilitza una taula de particions de tipus PC. Si manipuleu particions FAT o NTFS, es recomana que utilitzeu les eines natives de Windows NT (o, millor, podeu reparticionar el vostre disc des del menú de configuració de AlphaBIOS; les eines de particionament de Linux faran la feina millor. Adoneu-vos que quan arrenqueu NT, l'administrador de discs us oferirà escriure una “signatura inofensiva” als discs no Windows si en teniu algun. No ho feu mai, ja que aquesta signatura destruirà la informació de la partició

Si esteu pensant d'arrencar Linux des de la consola d'ARC/AlphaBIOS/ARCSBIOS, necessitareu una partició xicoteta FAT pel MILO. 5 MiB és més que suficient. Si teniu Windows NT instal·lat, La seva partició d'arrencada de 6 MiB es pot utilitzar amb aquest propòsit. Debian sarge no suporta la instal·lació de MILO, Si teniu instal·lat MILO al vostre sistema, o instal·leu MILO des d'un altra manera, Debian pot encara arrencar-se des d'ARC.