[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), Alpha
Capitolul 4 - Actualizarea de la versiuni precedente


4.1 Pregătirile pentru actualizare

Înainte de a vă actualiza sistemul, este foarte recomandat să faceți o copie de siguranță cel puțin a datelor sau a configurației pe care nu vă permiteți să le pierdeți. Uneltele și procesele de actualizare sunt suficient de mature, însă o problemă hardware în mijlocul actualizării poate rezulta într-un sistem afectat server.

Lucrurile principale pe care veți dori să le copiați sunt conținutul /etc, /var/lib/dpkg și rezultatul rulării dpkg --get-selections "*" (ghilimelele sunt importante).

Procesul de actualizare în sine nu modifică nimic în directorul /home. Totuși, unele aplicații (cum ar fi Mozilla sau unele aplicații KDE) sunt cunoscute pentru faptul că suprascriu setările la valori implicite în momentul în care o versiune nouă este pornită pentru prima oară de către utilizator. Ca o precauție, veți dori probabil să faceți o copie de siguranță a fișierelor și directoarelor ascunse (care încep cu punct, "dotfiles") din directoarele utilizatorilor. Copierea vă va putea ajuta să recreați vechile setări. Probabil veți dori să informați utilizatorii dvs. despre această problemă.

Este înțelept să vă informați din timp toți utilizatorii despre actualizarea planificată, chiar dacă utilizatorii ce vă accesează sistemul prin SSH (cel puțin) n-ar trebui să sesizeze prea multe în timpul actualizării și ar putea dori să continue lucrul. Dacă doriți să vă luați precauții suplimentare, faceți o copie de siguranță sau montați partițiile utilizator (/home) înainte de actualizare. O repornire nu va fi necesară în mod normal, cu excepția cazului în care plănuiți să vă actualizați și nucleul.

Actualizarea distribuției ar trebui efectuată fie local, dintr-o consolă virtuală în mod text (sau de pe un terminal conectat direct pe portul serial), sau de la distanță printr-o legătură ssh.

Important! Nu ar trebui să efectuați actualizarea prin intermediul telnet, rlogin, rsh, sau dintr-o sesiune X gestionată de xdm, gdm sau kdm etc. de pe mașina pe care o actualizați. Acest lucru este necesar datorită faptului că fiecare din aceste servicii poate să fie oprit în timpul actualizării, ceea ce poate duce la un sistem inaccesibil, actualizat doar pe jumătate.

Orice operație de instalare a pachetelor trebuie executată cu drepturi de superutilizator, deci fie vă autentificați ca root, fie utilizați su sau sudo pentru a obține drepturile necesare de acces.


4.2 Verificarea stării sistemului

Procesul de actualizare descris în acest capitol a fost conceput pentru actualizări de la sisteme woody "pure". Se pleacă de la asumpția că ați actualizat până la ultima versiune minoră a lui woody. Dacă nu ați făcut-o sau în caz de dubii, urmați instrucțiunile de la Actualizarea sistemului woody, Secțiunea A.1.

De asemenea, se presupune că aveți instalată versiunea aptitude din woody. Puteți verifica dacă este instalată, utilizând

   $ dpkg -l aptitude

Dacă rezultatul nu începe cu "i", ar trebui să-l instalați înainte de a începe actualizarea, urmând instrucțiunile de la Instalarea versiunii aptitude din woody, Secțiunea A.2.


4.2.1 Dezactivarea fixării APT

Dacă ați configurat APT pentru instalarea anumitor pachete dintr-o distribuție diferită de cea stabilă (de ex, din "testing"), va trebui să vă schimbați configurația APT de fixare (stocată în /etc/apt/preferences) pentru a permite actualizarea pachetelor la noua versiune stabilă. Mai multe informații despre fixarea APT pot fi găsite în apt_preferences(5).


4.2.2 Verificarea stării pachetelor

Indiferent de metoda utilizată pentru actualizare, este recomandat să verificați mai întâi starea tuturor pachetelor, asigurându-vă că toate pachetele sunt într-o stare actualizabilă. Următoarea comandă va afișa eventualele pachete care au o stare de Jumătate-instalat sau Eșec-config, precum și cele cu o stare eronată.

   # dpkg --audit

Ați putea de asemenea să inspectați starea tuturor pachetelor de pe sistemul dvs. utilizând dselect, aptitude sau folosind comenzi ca

   # dpkg -l | pager

sau

   # dpkg --get-selections > ~/curr-pkgs.txt

Este preferabil să eliminați orice pachete cu starea "hold" înaintea actualizării. Dacă un pachet esențial pentru actualizare este pe "hold", actualizarea va eșua. Puteți identifica pachetele pe "hold" cu

   
   # dpkg --get-selections | grep hold

Dacă ați modificat și recompilat un pachet local și nu l-ați redenumit sau atașat un "epoch" în versiune, trebuie să îl plasați pe "hold" pentru a preveni actualizarea sa. Starea "hold" a pachetului poate fi schimbată cu aptitude:

   # aptitude hold | unhold <package name>

Dacă există lucruri care trebuiesc fixate, este recomandabil să vă asigurați că sources.list se referă încă la woody, după cum este explicat în Verificarea listei de surse, Secțiunea A.3.


4.2.3 Sursele neoficiale și "backport"-urile

Dacă aveți pachete non-Debian pe sistemul dvs., ar trebui să știți că acestea ar putea fi eliminate în cursul actualizării datorită dependențelor conflictuale. Dacă aceste pachete au fost instalate prin adăugarea unei arhive suplimentare în /etc/apt/sources.list, ar trebui să verificați dacă această arhivă oferă pachete compilate pentru sarge și să modificați fișierul corespunzător.

Unii utilizatori pe sistemul lor woody pachete neoficiale "backportate" instalate, care există în Debian. Aceste pachete cel mai probabil vor cauza probleme în timpul actualizării, deoarece vor rezulta în conflicte de fișiere. [1] Secțiunea Probleme posibile în timpul actualizării, Secțiunea 4.4.5 conține câteva informații despre tratarea conflictelor de fișiere, în cazul în care acestea apar.


4.3 Pregătirea surselor pentru APT

Înainte de a începe actualizarea, trebuie să pregătiți fișierul de configurare al lui apt pentru lista de pachete, /etc/apt/sources.list.

apt va considera toate pachetele care pot fi găsite prin linia "deb" și va instala pachetul cu numărul de versiune cel mai mare, oferind prioritate primelor linii menționate (astfel, în cazul unor locații alternative multiple, ar trebui să menționați mai întâi un harddisc local, apoi CD-ROM-urile, după care serverele alternative HTTP/FTP).

O versiune poate fi referită deseori atât prin numele de cod (de ex: woody, sarge) cât și prin numele de stare (ex: oldstable, stable, testing, unstable). Referirea la o versiune folosind numele de cod are avantajul că nu veți avea surpriza unei noi versiuni, motiv pentru care am folosit această abordare aici. Aceasta înseamnă evident că va trebui să urmăriți anunțurile de lansare. Dacă utilizați numele de stare, veți observa multe actualizări pentru pachete, disponibile imediat ce o versiune a fost lansată.


4.3.1 Adăugarea de surse APT din Internet

Configurația implicită este setată pentru instalarea de pe serverele Debian din Internet, însă poate veți dori să modificați /etc/apt/sources.list pentru a utiliza servere alternative, preferabil de la o locație apropiată rețelei în care vă aflați.

Serverele Debian alternative HTTP sau FTP pot fi găsite la http://www.debian.org/distrib/ftplist (secțiunea "lista serverelor Debian"). Locațiile HTTP sunt în general mai rapide decât cele FTP.

De exemplu, să presupunem că cea mai apropiată locație alternativă Debian este http://mirrors.kernel.org/debian/. Când inspectați această locație cu un navigator web sau client FTP, veți observa că directoarele principale sunt organizate astfel:

   http://mirrors.kernel.org/debian/dists/sarge/main/binary-alpha/...
   http://mirrors.kernel.org/debian/dists/sarge/contrib/binary-alpha/...

Pentru a utiliza această locație cu apt, trebuie să adăugați această linie la fișierul dvs. sources.list:

   deb http://mirrors.kernel.org/debian sarge main contrib

Notați faptul că `dists' este implicit adăugat, iar alte argumente după numele versiunii sunt utilizate pentru a expanda calea în directoare multiple.

După ce adăugați noile surse, dezactivați liniile "deb" anterioare în sources.list, prin plasarea unui diez (#) la începutul lor.

Orice pachet necesar pentru instalare care este descărcat din rețea va fi stocat în /var/cache/apt/archives (iar în timpul descărcării în subdirectorul partial/), deci trebuie să vă asigurați că aveți sufiecient spațiu înainte de a începe instalarea. Pentru o instalare Debian relativ extinsă, vă puteți aștepta la cel puțin 300 MB de date descărcate.


4.3.2 Adăugarea de surse APT de la o locație locală

În locul folosiri locațiilor alternative HTTP sau FTP, poate veți dori să modificați /etc/apt/sources.list pentru a utiliza o locație de pe discul local (posibil montată prin NFS).

De exemplu, locația dvs. cu pachete poate fi în /var/ftp/debian/, având directoarele principale astfel:

   /var/ftp/debian/dists/sarge/main/binary-alpha/...
   /var/ftp/debian/dists/sarge/contrib/binary-alpha/...

Pentru a folosi apt în această configurație, adăugați următoarea linie în fișierul sources.list:

   deb file:/var/ftp/debian sarge main contrib

Notați faptul că `dists' este implicit adăugat, iar alte argumente după numele versiunii sunt utilizate pentru a expanda calea în directoare multiple.

După ce adăugați noile surse, dezactivați liniile "deb" anterioare în sources.list, prin plasarea unui diez (#) la începutul lor.


4.3.3 Adăugarea de surse APT de pe CD-ROM sau DVD

Dacă doriți să folosiți doar CD-uri, comentați liniile "deb" existente în /etc/apt/sources.list prin plasarea unui diez (#) la începutul lor.

Asigurați-vă că există o linie în /etc/fstab ce permite montarea CD-ROM-ului la locația /cdrom (punctul de montare /cdrom este necesar pentru apt-cdrom). De exemplu, dacă/dev/hdc reprezintă CD-ROM-ul dvs, /etc/fstab ar trebui să conțină o linie de genul:

   /dev/hdc /cdrom auto defaults,noauto,ro 0 0

Notați faptul că nu trebuie să existe spații între cuvintele defaults,noauto,ro din cel de-al patrulea câmp.

Pentru a verifica funcționalitatea, introduceți un CD și încercați să rulați

   # mount /cdrom  # aceasta va monta CD-ul în punctul de montare
   # ls -alF /cdrom # aceasta va afișa directorul rădăcină din CD
   # umount /cdrom  # aceasta va demonta CD-ul

Apoi, rulați

   # apt-cdrom add

pentru fiecare CD-ROM Debian binar pe care îl aveți, pentru a adăuga date despre fiecare CD în baza de date APT.


4.4 Actualizarea pachetelor

Unealta recomandată pentru actualizearea între versiunile Debian GNU/Linux este aptitude. Aceast program ia decizii mai bune la instalarea pachetelor decât apt-get.

Nu uitați să montați toate partițiile necesare (în special partițiile root și /usr) în mod "read-write", cu o comandă ca:

   # mount -o remount,rw /mountpoint

Apoi ar trebui să verificați încă o dată dacă intrările din sursa APT (din /etc/apt/sources.list) se referă fie la "sarge" sau la "stable". Notă: liniile sursă pentru un CD-ROM se vor referi deseori la "unstable"; chiar dacă poate fi confuz, nu ar trebui să le modificați.

Este foarte recomandat să utilizați programul /usr/bin/script pentru a înregistra sesiunea de actualizare. În cazul în care intervine o problemă veți avea un istoric a ceea ce s-a întâmplat, iar dacă este nevoie, veți putea oferi informații exacte când raportați problema. Pentru a porni înregistrarea, tastați:

   # script -a ~/actualizare-sarge.typescript

sau ceva similar. Nu plasați fișierul typescript într-un director temporar, cum ar fi /tmp sau /var/tmp (fișierele din aceste directoare pot fi șterse în timpul actualizării sau repornirii sistemului).

Fișierul typescript vă va permite de asemena să consultați informația care a defilat în afara ecranului. Puteți schimba la VT2 (utilizând alt-F2) și după ce vă autentificați utilizați ~root/actualizare-sarge.typescript pentru a vizualiza fișierul.

După terminarea actualizării, puteți opri script tastând exit la prompt.


4.4.1 Actualizarea listei de pachete

Mai întâi trebuie descărcată lista pachetelor disponibile pentru noua versiune. Aceasta se efectuează executând [2]:

   apt-get update

4.4.2 Actualizarea aptitude

Testele de actualizare au arătat faptul că versiunea aptitude din sarge este mai bună la rezolvarea dependențelor complexe în timpul actualizării decât fie apt-get sau versiunea aptitude din woody. Ar trebui astfel actualizat mai întâi utilizând:

   # aptitude install aptitude

Vi se va afișa o listă a schimbărilor care trebuiesc efectuate și vi se va solicita confirmarea lor. Ar trebui să analizați cu atenție schimbările propuse, în special pachetele care vor fi eliminate.

În anumite cazuri, dacă un număr mare de pachete este afișat pentru dezinstalare, ați putea să reduceți din listă prin "pre-actualizarea" altor pachete pe lângă aptitude. Un exemplu poate clarifică aceasta. În timpul testelor de actualizare pentru sisteme cu KDE instalat, am observat că acest pas ar cauza dezinstalarea unui număr mare de pachete KDE și/sau perl. Soluția s-a dovedit a fi install aptitude perl, în locul install aptitude.


4.4.3 Actualizarea doc-base

Dacă aveți doc-base instalat, va trebui să îl actualizați înaintea sistemului. Motivul este că ar putea eșua actualizarea simultană cu perl. Puteți afla dacă este instalat, utilizând:

   # dpkg -l doc-base

Dacă linia din rezultat începe cu "i", atunci este instalat și trebuie actualizat înainte de a continua.

   # aptitude install doc-base

4.4.4 Actualizarea sistemului

Sunteți acum gata pentru a continua cu partea principală a actualizarii. Executați:

   # aptitude -f --with-recommends dist-upgrade

Aceasta va efectua o actualizare completă a sistemului, instalând cele mai noi versiuni disponibile ale tuturor pachetelor și rezolvând toate dependențele pachetelor. Dacă este necesar, va instala câteva pachete noi (de obicei versiuni de biblioteci mai noi sau pachete redenumite) și va elimina orice pachete conflictuale sau depășite (cum ar fi console-tools-libs).

Când actualizați de pe un set de CD-uri, vi se va solicita să introduceți CD-uri specifice la anumite momente din timpul actualizării. S-ar putea să trebuiască să introduceți de mai multe ori același CD, datorită pachetelor interdependente dispersate pe mai multe CD-uri.

Noile versiuni ale pachetelor instalate în prezent și care nu pot fi actualizate fără a schimba starea de instalare a unui alt pachet vor rămâne la versiunea prezentă (și afișate ca "held back"). Această situație poate fi remediată fie prin utilizarea aptitude pentru a alege aceste pachete pentru instalare sau prin aptitude -f install package.

Opțiunea --fix-broken (sau doar -f) cauzează apt să încerce să remedieze un sistem cu dependențe nerezolvate. apt nu permite pachetelor cu dependențe nerezolvate să rămână instalate pe un sistem.


4.4.5 Probleme posibile în timpul actualizării

Dacă o operație ce utilizează aptitude, apt-get sau dpkg eșuează cu eroarea

   E: Dynamic MMap ran out of room

înseamnă că spațiul cache implicit este insuficient. Puteți rezolva această problemă fie prin eliminarea sau comentarea liniilor de care nu aveți nevoie din /etc/apt/sources.list, fie prin mărirea dimensiunii cache-ului. Dimensiunea cache-ului poate fi mărită prin setarea APT::Cache-Limit în /etc/apt/apt.conf. Următoarea comandă va seta o valoare suficientă pentru actualizare:

   # echo 'APT::Cache-Limit "12500000";' >> /etc/apt/apt.conf

Aceasta presupune că nu aveți setată în prealabil o valoare pentru această variabilă.

Uneori este necesar să activați opțiunea APT::Force-LoopBreak în APT pentru a putea elimina temporar un pachet esențial, datorită unei bucle Conflicts/Pre-Depends. aptitude vă va avertiza de aceasta și va opri actualizarea. Puteți remedia această situație specificând opțiunea -o APT::Force-LoopBreak=1 în linia de comandă aptitude.

Este posibil ca structura dependențelor dintr-un sistem să fie coruptă într-o asemenea măsură încât să necesite intervenție manuală. În mod obișnuit aceasta înseamnă utilizarea aptitude sau a lui:

   # dpkg --remove numepachet

pentru a elimina pachetele problemă, sau:

   # aptitude --fix-broken install
   # dpkg --configure --pending

În cazuri extreme s-ar putea să fie nevoie să forțați o reinstalare cu o comandă cum ar fi:

   # dpkg --install /cale/către/numepachet.deb

Dacă actualizați de la un sistem woody "pur" nu ar trebui să apară conflicte de fișiere, însă acestea pot interveni dacă aveți pachete neoficiale "backportate". Un conflict de fișiere poate rezulta într-o eroare de genul:

   Dezarhivez înlocuitorul <pachetul-foo> ...
   dpkg: eroare la prelucrarea <nume-pachet-pentru-foo> (--unpack):
   încercare de suprascriere a `<un-nume-de-fișier>',
   care este și în pachetul <pachetul-bar>

Puteți încerca să rezolvați un conflict de fișiere prin eliminarea forțată a pachetelor menționate la sfârșitul mesajului de eroare:

   # dpkg -r --force-depends numepachet

După ce ați fixat problema, ar trebui să puteți continua actualizarea prin repetarea comenzilor aptitude descrise mai sus.

În timpul actualizării vi se vor pune întrebări legate de configurarea sau reconfigurarea anumitor pachete. La întrebările despre înlocuirea fișierelor din directoarele /etc/init.d, /etc/terminfo sau a fișierului /etc/manpath.config de obicei trebuie să răspundeți afirmativ, pentru a asigura consistența sistemului. Puteți oricând să reveniți la versiunile anterioare, acestea fiind salvate cu extensia .dpkg-old.

Dacă nu știți sigur ce să faceți, scrieți numele pachetului sau fișierului și amânați rezolvarea problemelor pentru mai târziu. Puteți căuta în fișierul typescript informația afișată în timpul actualizării.


4.5 Lucruri de făcut înaintea repornirii

Când aptitude dist-upgrade s-a finalizat, actualizarea "formală" este gata, însă există câteva lucruri care ar trebui rezolvate înainte de repornire.

Citiți /usr/share/doc/xfree86-common/README.Debian-upgrade.gz pentru mai multe informații despre actualizarea pachetelor X Window System. Aceste informații sunte relevante pentru utilizatorii tuturor versiunilor precedente Debian. Pe scurt, trebuie să-l citiți.


4.5.1 Actualizarea nucleului

Notați faptul că nucleul Linux nu a fost actualizat prin aceste operații. Veți dori să faceți acest lucru fie prin instalarea unuia dintre pachetele kernel-image-*, fie prin compilarea din surse a unui nucleu personalizat.

Debian GNU/Linux vine cu o versiune de nucleu 2.4.27 ce face parte din seria 2.4, seria precedentă de nuclee Linux stabile. Veți dori probabil să utilizați seria 2.6 de nucleu pentru suportul hardware și performanța îmbunătățite.

Totuși, este recomandabil să nu actualizați la un nucleu 2.6 ca parte a actualizării de la woody la sarge. Anumite probleme asociate cu actualizarea la 2.6 sunt documentate în Actualizarea la un nucleu 2.6, Secțiunea 5.2.

Pentru a actualiza nucleul trebuie mai întâi să alegeți nucleul cel mai potrivit pentru subarhitectura dvs. O listă cu nuclee disponibile pentru instalare poate fi găsită cu:

   # apt-cache search ^kernel-image

Ar trebui apoi să utilizați aptitude install pentru a-l instala. Odată ce noul nucleu este instalat, ar trebui să reporniți sistemul cu proxima ocazie pentru a beneficia de noile facilități.

Vă rugăm să notați faptul că sistemul de instalare al woody (și al versiunilor anterioare) nu instala nucleul ca un pachet în sistemul dvs. Aceasta s-a schimbat în sarge, de acum puteți instala pachete virtuale pentru a urmări schimbările pachetelor nucleu. Aceste pachete sunt denumite kernel-image-VERSIUNE-ARHITECTURĂ, VERSIUNE corespunzând numărului versiunii nucleului (2.4 sau 2.6) iar ARHITECTURĂ corespunzând arhitecturilor suportate. Dacă doriți să aveți suport de securitate pentru nucleu integrat în administrarea pachetelor, vă rugăm să instalați după actualizare pachetul de nucleu cel mai potrivit pentru hardware-ul dvs.

Pentru cei cu spirit de aventură, există o modalitate facilă de a compila propriul nucleu pe Debian GNU/Linux. Instalați kernel-package și citiți documentația din /usr/share/doc/kernel-package.


4.6 Pachetele depășite

Odată cu introducerea a mii de pachete noi, sarge retrage și omite mai mult de două mii de pachete vechi din woody. Pentru aceste pachete depășite nu există actualizări. Cu toate că nimic nu vă împiedică să folosiți un pachet depășit, proiectul Debian în mod normal va întrerupe suportul de securitate la un an după lansarea sarge[3], neoferind alt suport în acest timp. Este recomandabil să le înlocuiți cu alternativele disponibile, dacă acestea există.

Există multe motive pentru care pachetele au fost eliminate din distribuție: nu mai sunt întreținute de către autorii originali, nu mai există un dezvoltator Debian interesat în întreținerea pachetelor, funcționalitatea oferită a fost înlocuită de alt software (sau o nouă versiune), sau nu mai sunt considerate a fi potrivite pentru sarge datorită problemelor avute. În cazul din urmă, pachetele ar putea fi încă prezente în distribuția "unstable".

Detectarea pachetelor depășite într-un sistem actualizat este ușoară, deoarece vor fi marcate ca atare în interfețele de administrare a pachetelor. Dacă folosiți aptitude, veți observa o listă a acestor pachete în secțiunea "Obsolete and Locally Created Packages". dselect oferă o secțiune similară, însă afișarea poate diferi. Dacă ați utilizat aptitude pentru a instala manual pachete în woody, acestea va reține faptul că au fost instalate manual. De asemenea, aptitude, spre deosebire de deborphan, nu va marca cu starea "obsolete" pachetele pe care le-ați instalat manual, spre deosebire de cele instalate automat ca dependențe.

Există unelte adiționale pe care le puteți folosi pentru a detecta pachetele depășite, cum ar fi deborphan, debfoster sau cruft. deborphan este foarte recomandat, deși implicit va raporta doar bibliotecile depășite, adică pachetele din secțiunile "libs" sau "oldlibs" care nu sunt utilizate de alte pachete. Nu dezinstalați pachetele prezentate de aceste unelte fără a vă gândi bine, mai ales dacă folosiți opțiunile agresive, neimplicite, ce sunt succeptibile de "pozitive false". Este foarte recomandat să analizați pachetele sugerate pentru dezinstalare (ex: conținutul, dimensiunea și descrierea) înainte de a le dezinstala.

Debian Bug Tracking System oferă deseori informații suplimentare despre motivele pentru care un pachet a fost eliminat. Ar trebui să analizați atât arhiva problemelor pentru pachetul în sine, cât și pentru pseudo-pachetul ftp.debian.org.


4.6.1 Pachetele "dummy"

Anumite pachete din woody au fost împărțite în mai multe pachete în sarge, deseori pentru a îmbunătăți mentenabilitatea sistemului. Pentru a ușura actualizarea în aceste cazuri, sarge oferă pachete "dummy": pachete goale care au același nume ca versiunea din woody cu dependințe ce cauzează noile pachete să fie instalate. Aceste pachete "dummy" sunt considerate depășite și după actualizare pot fi dezinstalate fără probleme.

Cele mai multe (însă nu toate) dintre descrierile pachetelor "dummy" indică scopul lor. Descrierile pachetelor "dummy" nu sunt uniforme, totuși puteți folosi deborphan cu opțiunea --guess pentru a le detecta în sistemul dvs. Notați faptul că anumite pachete "dummy" nu sunt destinate dezinstalării după actualizare, ci sunt utilizate pentru a urmări în timp versiunea curentă a unui program.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), Alpha

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.3 2005/06/03 16:09:26 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual)
debian-doc@lists.debian.org