7.3. Είσοδος στο Σύστημα

Αφού έχετε εγκαταστήσει τα πακέτα που θέλετε, θα βρεθείτε μπροστά στο προτρεπτικό της εισόδου στο σύστημα. Μπείτε στο σύστημα με το προσωπικό σας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που έχετε επιλέξει. Το σύστημά σας είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε.

Αν είστε ένας νέος χρήστης, πιθανόν να θέλετε να εξερευνήσετε την τεκμηρίωση που είναι ήδη εγκατεστημένη στο σύστημα καθώς ξεκινάτε να το χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά συστήματα τεκμηρίωσης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δουλειά της ολοκλήρωσης αυτών των διαφορετικών τύπων τεκμηρίωσης. Εδώ είναι μερικά σημεία αφετηρίας.

Τεκμηρίωση που συνοδεύει τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει βρίσκεται στον κατάλογο /usr/share/doc/ και κάτω από τον υποκατάλογο με το όνομα του προγράμματος αυτού. Για παράδειγμα, ο οδηγός χρήσης του APT για τη χρήση του apt για την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων στο σύστημά σας βρίσκεται στον κατάλογο /usr/share/doc/apt/guide.html/index.html.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν μερικοί ειδικοί κατάλογοι μέσα στην ιεραρχία του καταλόγου /usr/share/doc/. Οδηγοί του Linux (Linux HOWTOs) είναι εγκατεστημένοι σε μορφή .gz, στον κατάλογο /usr/share/doc/HOWTO/en-txt/. Μετά την εγκατάσταση του προγράμματος dhelp θα βρείτε έναν φυλλομετρήσιμο δείκτη της τεκμηρίωσης στο αρχείο /usr/share/doc/HTML/index.html.

Ένας άλλος εύκολος τρόπος να δείτε αυτά τα κείμενα είναι να κάνετε cd /usr/share/doc/, και να τυπώστε lynx ακολουθούμενο από ένα κενό διάστημα και μια τελεία (η τελεία παριστάνει τον τρέχοντα κατάλογο).

Μπορείτε επίσης να τυπώσετε info command ή man command για να δείτε την τεκμηρίωση για τις περισσότερες εντολές που παρέχει η γραμμή εντολών. Τυπώνοντας help θα εμφανίσει βοήθεια στις εντολές του κελύφους. Και τυπώνοντας μια εντολή ακολουθούμενη από --help θα εμφανίσει συνήθως μια σύντομη περίληψη της χρήσης της εντολής αυτής. Αν το αποτέλεσμα μιας εντολής συνεχίζουν μετά την κορυφή της οθόνης, τυπώστε | more μετά την εντολή για να σταματήσετε την μετακύλιση των αποτελεσμάτων στην κορυφή της οθόνης Για να δείτε μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες εντολές που αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα. τυπώστε το γράμμα αυτό και στη συνέχεια δυο φορές το tab.

Για μια πληρέστερη εισαγωγή στο Debian και στο GNU/Linux, δείτε το αρχείο/usr/share/doc/debian-guide/html/noframes/index.html.