[ vorige ] [ Inhoud ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ volgende ]


Release Notities voor Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), PA-RISC
Hoofdstuk 6 - Aanvullende informatie over Debian GNU/Linux


6.1 Aanvullende documentatie

Buiten deze Release Notities en de Installatiehandleiding is er aanvullende documentatie over Debian GNU/Linux beschikbaar vanuit het Debian Documentatie Project (DDP). De doelstelling van het DDP is om hoogwaardige documentatie te ontwikkelen voor gebruikers en ontwikkelaars van Debian. De documentatie omvat onder meer de Debian Handleiding, de Gids voor nieuwe Debian Ontwikkelaars en de Debian FAQ. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de website van het DDP.

Documentatie bij individuele pakketten wordt ge´nstalleerd in /usr/share/doc/package. Deze informatie kan o.a. omvatten: informatie over auteursrechten, Debian specifieke details en, indien aanwezig, documentatie van de auteurs.


6.2 Ondersteuning verkrijgen

Er zijn vele bronnen voor hulp, advies en ondersteuning voor gebruikers van Debian. Deze dienen echter pas te worden benut als zelfstandig onderzoek in documentatie over het onderwerp niets heeft opgeleverd. Deze sectie geeft een korte introductie van bronnen die van nut kunnen zijn voor nieuwe Debian gebruikers.


6.2.1 Mailinglijsten

De mailinglijsten die het meest interessant zijn voor gebruikers van Debian zijn debian-user (Engelstalig) en andere debian-user-taal mailinglijsten (in andere tabel). Informatie over deze mailinglijsten en details over het aanmelden daarvoor vindt u op http://lists.debian.org/. Zoek a.u.b. eerst in de archieven van de mailinglijsten naar een antwoord op uw vraag voordat u uw vraag stelt en volg ook de standaard etiquette voor mailinglijsten.


6.2.2 Internet Relay Chat (IRC)

Debian heeft een IRC-kanaal dat gewijd is aan de ondersteuning van gebruikers van Debian. Dit kanaal bevindt zich op het IRC-netwerk van Freenode dat tot doel heeft om interactieve diensten beschikbaar te stellen aan gemeenschappen die op collaboratieve basis werken aan projecten. Stel om toegang te krijgen tot het kanaal uw favoriete IRC-programma in op irc.debian.org en meldt u aan voor #debian.

Respecteer a.u.b. de richtlijnen van het kanaal en respecteer andere gebruikers. Kijk op de website voor nadere informatie over Freenode.


6.3 Problemen rapporteren

Wij streven ernaar om van Debian GNU/Linux een besturingssysteem van hoge kwaliteit te maken. Dit betekent echter niet dat de pakketten die wij leveren volledig foutvrij zijn. In overeenstemming met de 'open ontwikkeling'-filosofie van Debian en als dienst aan onze gebruikers, bieden wij volledig inzicht in problemen die gemeld zijn in ons eigen Bug Tracking System (BTS). Het BTS kan worden geraadpleegd op bugs.debian.org.

Wij verzoeken u om eventuele problemen die u tegenkomt in de distributie of de programmatuur in de pakketten die daar onderdeel van uitmaken, te rapporteren zodat deze verholpen kunnen worden voor een volgende release. Voor het rapporteren van een probleem is een geldig e-mailadres vereist. We vragen dit zodat we problemen kunnen volgen en zodat pakketbeheerders contact kunnen opnemen met de indiener van een probleem als ze aanvullende informatie nodig hebben.

U kunt een probleemrapport indienen met behulp van het programma reportbug of handmatig via e-mail. Nadere informatie over het Bug Tracking System en het gebruik daarvan vindt u op de referentiekaarten (beschikbaar in /usr/share/doc/debian als doc-debian is ge´nstalleerd) of op de website van het Bug Tracking System.


6.4 Bijdragen aan Debian

U hoeft geen expert te zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan Debian. Door gebruikers te ondersteunen bij problemen op de verschillende mailinglijsten voor gebruikersondersteuning, levert u een bijdrage aan de gemeenschap. Het identificeren (of, nog beter, het oplossen) van problemen gerelateerd aan de ontwikkeling van de distributie door deelname aan de mailinglijsten gewijd aan ontwikkeling, is eveneens zeer welkom. Als u een goed taalgevoel heeft, kunt u mogelijk een meer actieve bijdrage leveren door te helpen bij het schrijven van documentatie of bij het vertalen van bestaande documentatie naar uw eigen taal.

Als u meer tijd beschikbaar kunt stellen, zou u een deel van de verzameling Vrije Software binnen Debian kunnen beheren. Bijzonder behulpzaam is het wanneer zaken worden geadopteerd of onderhouden waarvan gebruikers hebben verzocht om die op te nemen in Debian; de 'Work Needing and Prospective Packages database' bevat deze informatie. Als u interesse heeft in specifieke groepen, kunt u mogelijk voldoening vinden in het leveren van een bijdrage aan een van de deelprojecten binnen Debian, waaronder 'ports' naar een bepaald platform, Debian Jr. en Debian Med.

Hoe dan ook, als u, op wat voor manier dan ook (als gebruiker, ontwikkelaar, schrijver of vertaler) werk verzet binnen de Vrije Software gemeenschap, helpt u de Vrije Software beweging. Het leveren van een bijdrage geeft voldoening en is leuk en, doordat het u de gelegenheid biedt om nieuwe mensen ontmoeten, geeft het van binnen dat onbepaalde, warme gevoel.


[ vorige ] [ Inhoud ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ volgende ]


Release Notities voor Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), PA-RISC

$Id: release-notes.nl.sgml,v 1.19 2005/08/31 18:05:15 fjp Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (huidig), Frans Pop (huidig)
debian-doc@lists.debian.org