[ vorige ] [ Inhoud ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ volgende ]


Release Notities voor Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), PA-RISC
Hoofdstuk 2 - Nieuw in Debian GNU/Linux 3.1


De lijst van ondersteunde platforms is niet gewijzigd ten opzichte van de vorige release, Debian GNU/Linux 3.0 ('woody'). Dit is de complete lijst met platforms voor deze release.

U kunt aanvullende informatie over de status van 'ports', en specifieke informatie over de 'port' voor uw platform vinden op de Debian port webpagina's.

Dit is pas de tweede officiŽle release van Debian GNU/Linux voor het PA-RISC platform. Wij zijn van mening dat deze zich voldoende heeft bewezen om te worden uitgebracht. Omdat hij echter minder door gebruikers in de praktijk is getest dan onze releases op andere platforms, is het mogelijk dat u nog een enkel probleem tegenkomt. Wij verzoeken u ons Bug Tracking System te gebruiken om problemen te rapporteren; zorgt u ervoor dat u daarbij vermeldt dat het probleem betrekking heeft op het hppa-platform.

Debian GNU/Linux 3.1 voor het PA-RISC platform wordt geleverd met kernelversie 2.6.8.


2.1 Nieuw in de distributie

Deze nieuwe release van Debian omvat wederom veel meer software dan zijn voorganger woody; de distributie bevat meer dan 9000 nieuwe pakketten. Van de meeste software is een nieuwe versie beschikbaar: bijna 6500 pakketten (dat is 73% van de pakketten in woody). Ook is, om diverse redenen, een behoorlijk aantal pakketten uit de distributie verwijderd. Voor deze pakketten zijn geen nieuwe versies beschikbaar en in de applicaties voor pakketbeheer worden ze gemarkeerd als 'verouderd'.

Deze release van Debian GNU/Linux bevat de sterk verbeterde versie 4.3 van XFree86; deze versie ondersteunt een breder assortiment aan hardware, verbeterde automatische detectie en verbeterde ondersteuning voor geavanceerde technologieŽn als Xinerama en 3D-acceleratie.

Met deze release is Debian GNU/Linux meer dan ooit georiŽnteerd op desktop computers; het bevat nu GNOME 2.8 en KDE 3.3. Ook is, in de vorm van OpenOffice.Org 1.1, voor de eerste keer een compleet pakket voor kantoorautomatisering opgenomen. Andere vermeldenswaardige pakketten op dit gebied zijn de Evolution groupware-programmatuur en het programma GAIM voor Instant Messaging.

Voor pakketbeheer vanaf de console verdient de sarge-versie van aptitude de voorkeur. Het heeft bewezen afhankelijkheden tussen pakketten beter op te lossen dan apt-get. De meeste operaties die u met dselect vanaf de opdrachtregel kunt uitvoeren, worden ook door aptitude ondersteund. Als u nog altijd gebruik maakt van dselect, dan zou u aptitude ook eens moeten proberen als interactieve interface voor pakketbeheer.

De officiŽle Debian GNU/Linux distributie bestaat nu uit dertien tot vijftien (afhankelijk van het platform) CD's met installeerbare pakketten en een vergelijkbaar aantal CD's met broncode; er is ook een versie van de distributie op DVD beschikbaar.


2.1.1 Nieuwe dienst debian-volatile

Er is een nieuwe dienst debian-volatile beschikbaar die gebruikers in staat stelt om pakketten uit de 'stable' distributie die snel verouderende informatie bevatten, op te waarderen. Voorbeelden zijn de databestanden van virus scanners of de sets met patronen voor spamfilters. Een systeembeheerder kan het 'volatile.debian.net' archief net zo eenvoudig gebruiken als het 'security.debian.org' archief, met de voordelen van het gebruik van actuele pakketten en zonder het gedoe en de risico's van het beheren van een volledig (of gedeeltelijk) systeem gebaseerd op "state of the art" pakketten. Voor nadere informatie en een lijst met spiegelservers kunt u terecht op de website van debian-volatile.

Merk op dat debian-volatile geen officiŽle dienst van Debian is. Het besluit om er al dan niet gebruik van te maken is aan u.


2.1.2 non-US is vervallen

Voor de sarge release zijn pakketten die voorheen deel uitmaakten van het non-US deel van het archief, verplaatst naar het hoofdarchief. Als u in uw /etc/apt/sources.list regels heeft die verwijzen naar "non-us", kunt u deze verwijderen.


2.2 Nieuw in het Installatiesysteem

Het oude installatiesysteem voor Debian GNU/Linux is vervangen door een geheel nieuw installatiesysteem genaamd debian-installer. Het nieuwe installatiesysteem is modulair van opzet en is dus ontwikkeld met het oog op uitbreidbaarheid. Het is volledig vertaald in bijna 40 talen; aan extra vertalingen wordt gewerkt en zullen mogelijk bij tussenreleases voor sarge worden toegevoegd.

Enkele van de nieuwe functies van het installatiesysteem zijn: verbeterde herkenning van hardware, ondersteuning voor het opstarten vanaf USB flash apparaten, de keuze voor aptitude voor de installatie van pakketten tijdens de configuratie van het basissysteem en ondersteuning voor het bestandssysteem XFS, RAID en LVM (logisch volumebeheer).

Voor nadere details over het nieuwe Debian Installatiesysteem, adviseren wij gebruikers om de Debian Installatiehandleiding te lezen die u vindt op de eerste CD of op de release pagina's. De installatiehandleiding is volledig vertaald in acht talen en aan meer wordt gewerkt. Nieuwe vertalingen zullen worden gepubliceerd via de website als ze klaar zijn.


[ vorige ] [ Inhoud ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ volgende ]


Release Notities voor Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), PA-RISC

$Id: release-notes.nl.sgml,v 1.19 2005/08/31 18:05:15 fjp Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (huidig), Frans Pop (huidig)
debian-doc@lists.debian.org