5.1. Arrencada de l'instal·lador en l'arquitectura Intel x86

5.1.1. Arrencada des d'un CD-ROM

La manera més fàcil per a la majoria de la gent serà utilitzar un conjunt de CD de Debian. Si disposeu d'un conjunt de CD i el vostre ordinador permet arrencar directament des del CD, fantàstic! Només heu de configurar el sistema perquè arrenqui des d'un CD tal i com es descriu a Secció 3.6.2, “Selecció del dispositiu d'arrencada”, inseriu el CD, reinicieu l'ordinador i passeu al següent capítol.

Recordeu que alguns dispositius de CD poden necessitar controladors especials i pot ser que aquests no siguin accessibles en els primers passos de la instal·lació. Si el mètode estàndard d'arrencada des d'un CD no us funciona al vostre ordinador, torneu a repassar el capítol i pareu atenció a la utilització de nuclis i mètodes d'instal·lació alternatius que probablement us funcionin.

Tot i que no pugueu arrencar des d'un CD, probablement podeu utilitzar-lo per instal·lar els components del sistema debian i qualsevol paquet. Simplement heu d'arrencar utilitzant un altre mitjà com podria ser un disc. A l'hora d'instal·lar el sistema operatiu, el sistema base i qualsevol paquet addicional, enllaceu el sistema d'instal·lació amb el dispositiu CD-ROM.

Si teniu problemes en l'arrencada, vegeu Secció 5.3, “Resolució de problemes del procés d'instal·lació”.

5.1.2. Arrencada des del Linux utilitzant el LILO o el GRUB

Per arrencar l'instal·lador des d'un disc dur, primer heu de baixar els fitxers necessaris tal i com es descriu a Secció 4.5, “Preparant els fitxers per arrencar des del disc dur”.

Si voleu utilitzar el disc dur únicament per a l'arrencada i voleu baixar-ho tot des de la xarxa, hauríeu de baixar el fitxer netboot/debian-installer/i386/initrd.gz i el nucli corresponent. Us permetrà tornar a particionar el disc dur del qual heu arrencat l'instal·lador, tot i això, ho hauríeu de fer amb molt de compte.

Si durant la instal·lació preteneu mantenir sense modificacions una partició existent al disc dur, podeu baixar el fitxer hd-media/initrd.gz i el nucli corresponent, i també copiar una imatge iso del CD al dispositiu (assegureu-vos que el nom del fitxer acaba amb .iso). En aquest cas l'instal·lador pot arrencar del dispositiu i instal·lar des de la imatge del CD sense necessitar la xarxa.

Per utilitzar el LILO haureu de configurar dos punts essencials del fitxer /etc/lilo.conf:

 • carregar l'instal·lador initrd.gz a l'arrencada;

 • obligar al nucli vmlinuz a utilitzar un disc de RAM com a partició arrel.

A continuació trobareu un exemple del fitxer /etc/lilo.conf:

image=/boot/newinstall/vmlinuz
    label=newinstall
    initrd=/boot/newinstall/initrd.gz
    root=/dev/ram0
    append="devfs=mount,dall ramdisk_size=12000"

Per a més informació vegeu les pàgines del manual initrd(4) i lilo.conf(5). Executeu l'ordre lilo i reinicieu el sistema.

El procediment pel GRUB és similar. Cerqueu el fitxer menu.lst al directori /boot/grub/ (en algunes ocasions al directori /boot/boot/grub/) i afegiu-hi les línies següents:

title New Install
kernel (hd0,0)/boot/newinstall/vmlinuz root=/dev/ram0 ramdisk_size=12000
initrd (hd0,0)/boot/newinstall/initrd.gz

i reinicieu el sistema. Si l'arrencada falla, podeu provar afegint devfs=mount,dall a la línia “kernel”.

Recordeu que el valor de ramdisk_size s'hauria d'ajustar a la mida de la imatge initrd. A partir d'aquí no hi hauria d'haver cap diferència entre el GRUB i el LILO.

5.1.3. Arrencada des d'un llapis USB

S'assumeix que heu seguit els passos descrits a Secció 3.6.2, “Selecció del dispositiu d'arrencada” i Secció 4.4, “Preparant els fitxers per arrencar amb el llapis de memòria USB”. Només heu de connectar el llapis USB a algun connector USB lliure i reiniciar l'ordinador. El sistema s'hauria d'arrencar i us hauria d'aparèixer l'indicador boot:. Podeu introduïr-hi els paràmetres d'arrencada opcionals o únicament prémer Enter

En el cas que el vostre ordinador no permeti l'arrencada des d'un dispositiu de memòria USB, podeu utilitzar un disquet per fer l'arrencada inicial i posteriorment commutar a l'USB. Arrenqueu el vostre ordinador tal com està descrit a Secció 5.1.4, “Arrencada des dels disquets”; el nucli del disquet d'arrencada hauria de detectar automàticament el llapis USB. Quan se us demani el disquet arrel, premeu Enter. Hauríeu de veure com s'inicialitza el debian-installer.

5.1.4. Arrencada des dels disquets

Haureu d'haver descarregat les imatges del disquet i haver-ne creat els disquets corresponents segons Secció 4.3, “Creació de disquets a partir d'imatges de disquet”.

Per arrencar des del disquet d'arrencada instal·lador, introduïu-lo a la disquetera, atureu el sistema i torneu-lo a engegar.

Per instal·lar des d'una unitat LS-120 (versió ATAPI) utilitzant un conjunt de disquets, heu d'especificar la ubicació virtual de la disquetera. Ho podeu fer a través del paràmetre d'arrencada root=, especificant que el controlador de la disquetera-ide mapeja el dispositiu. Per exemple, si la unitat LS-120 està connectada al primer dispositiu IDE (master) del segon cable, hauríeu d'introduir linux root=/dev/hdc a l'indicador d'arrencada. La instal·lació des del LS-120 només està suportada a partir de la versió del nucli 2.4.

Recordeu que en alguns ordinadors la combinació Control-Alt-Delete no reinicia correctament l'ordinador i es recomana reiniciar-lo manualment. Si ho esteu instal·lant des d'un sistema operatiu existent (ex. des d'un DOS) teniu l'opció. Si no és el cas reinicieu-lo manualment durant l'arrencada.

S'hauria d'accedir al disquet i hauria d'aparèixer una pantalla relacionada amb el disquet d'arrencada i que acaba amb l'indicador boot:.

Al prémer Enter hauríeu de veure el missatge Loading..., seguit de Uncompressing Linux..., i a continuació una pàgina amb la informació del maquinari del sistema. Per a més informació d'aquesta fase del procés d'arrencada vegeu Secció 5.3.4, “Com interpretar els missatges del nucli durant l'arrencada”.

Un cop arrencat des del disquet d'arrencada se us sol·licitarà el disquet arrel. Inseriu el disquet arrel i premeu Enter, seguidament es carregaran els continguts a la memòria. El programa instal·lador debian-installer s'iniciarà automàticament.

5.1.5. Arrencada amb el TFTP

Per arrencar des de la xarxa necessitareu una connexió i un servidor d'arrencada de xarxa TFTP (DHCP, RARP o BOOTP).

El mètode d'instal·lació per suportar l'arrencada de la xarxa és descriu a Secció 4.6, “Preparació dels fitxers per a l'arrencada en xarxa TFTP”.

Hi ha diversos mètodes per a arrencar via TFTP en i386.

5.1.5.1. Targeta de xarxa o placa mare que suporta PXE

És possible que la vostra targeta de xarxa o la placa mare proporcionin la possibilitat d'arrencada via PXE. Es tracta d'una reimplementació d'Intel™ de l'arrencada via TFTP. Si és el vostre cas podeu configurar la BIOS perquè arrenqui via la xarxa.

5.1.5.2. Targeta de xarxa amb una ROM d'arrencada via xarxa

És possible que la vostra targeta de xarxa proporcioni la possibilitat d'arrencar via TFTP.

5.1.5.3. Etherboot

El projecte etherboot proporciona disquets d'arrencada i fins hi tot roms d'arrencada que permeten l'arrencada via TFTP.

5.1.6. L'indicador d'arrencada

Quan arrenqui l'instal·lador us apareixerà una pantalla gràfica amigable mostrant el logotip de Debian i l'indicador d'arrencada:

Press F1 for help, or ENTER to boot:

A l'indicador d'arrencada podeu o bé prémer Enter per arrencar l'instal·lador amb les opcions predeterminades o introduir un mètode especific d'arrencada amb paràmetres opcionals.

Podeu accedir a informació útil sobre els mètodes d'arrencada i paràmetres d'arrencada prement les tecles de F2 a F7. Si afegiu algun paràmetre a la línia d'ordres d'arrencada, assegureu-vos d'escriure el mètode d'arrencada (el predeterminat és linux) i un espai abans del primer paràmetre (ex. linux debconf/priority=medium).

Nota

Si esteu instal·lant el sistema via un dispositiu d'administració remot que proveeixi una interfície de text a la consola VGA, pot ser que no veieu la pantalla flaix gràfica en arrencar l'instal·lador, fins i tot pot ser que no veieu l'indicador d'arrencada. Exemples d'aquests dispositius inclouen la consola de text “integrated Lights Out” (iLO) de Compaq i l'“Integrated Remote Assistant” (IRA) d'HP. Podeu prémer F1 a cegues[3] per a saltar-vos aquesta pantalla i veure el text d'ajuda. Un cop hàgiu deixat enrere la pantalla flaix gràfica i estigueu al text d'ajuda les pulsacions de tecles es mostraran a l'indicador com s'espera. Per a deshabilitar el framebuffer per a la resta de la instal·lació, haureu d'afegir també debian-installer/framebuffer=false a l'indicador d'arrencada com descriu el text d'ajuda.[3] En algunes casos aquests dispositius requeriran seqüències d'escapament especials per tal que al prémer la tecla sorgeixi efecte, per exemple IRA usa Ctrl-F1.