[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), Intel x86
Capitolul 2 - Noutăți în Debian GNU/Linux 3.1


Lista arhitecturilor suportate nu s-a schimbat de la versiunea precedentă, Debian GNU/Linux 3.0 ('woody'). Iată lista completă de arhitecturi pentru această versiune.

Puteți citi mai multe despre starea portărilor și afla detalii specifice arhitecturii dvs. la paginile web ale portărilor Debian.

Debian GNU/Linux 3.1 pentru arhitectura Intel x86 este distribuită cu versiunea de nucleu 2.4.27.

Pe arhitectura Intel x86 mai este disponibil un nucleu din seria 2.6 cu versiunea 2.6.8. Notați faptul că pachetul de nucleu 2.6.8 din Debian include versiunea de nucleu 2.6.8.1, împreună cu alte patch-uri.


2.1 Noutăți în distribuție

Această nouă versiune Debian vine ca de obicei cu mult mai mult software decât versiunea precedentă, woody; distribuția include peste 9000 de pachete noi. Majoritatea software-ului din distribuție a fost actualizat: aproape 6500 de pachete software (adică 73% din numărul de pachete din woody). De asemenea, datorită unor motive diverse, un număr semnificativ de pachete a fost eliminat din distribuție. Pentru aceste pachete nu veți mai vedea actualizări, acestea fiind marcate ca 'învechite' în interfețele administratorilor de pachete.

Această versiune Debian GNU/Linux conține versiunea mult îmbunătățită a XFree86 4.3, ce include suport pentru o gamă largă de hardware, suport îmbunătățit pentru autodetecție, precum și pentru tehnologii avansate ca Xinerama sau accelerarea 3D.

În această versiune, Debian GNU/Linux este mai orientat către desktop ca niciodată, incluzând GNOME 2.8 și KDE 3.3. De asemenea, este inclusă pentru prima oară o suită de birou, OpenOffice.org 1.1. Printre alte unelte de productivitate incluse în această versiune se numără aplicația groupware Evolution sau clientul de mesagerie instantă GAIM.

Versiunea sarge a lui aptitude este programul preferabil pentru lucrul în consolă. Acesta s-a dovedit a fi mai bun la rezolvarea dependențelor decât apt-get. aptitude suportă cele mai multe operații în linia de comandă ale lui apt-get. Dacă încă utilizați dselect, ar trebui să încercați aptitude ca interfață pentru administrarea de pachete.

Distribuția oficială Debian GNU/Linux conține acum între 13 și 15 CD-uri (în funcție de arhitectură), precum și un număr similar de CD-uri cu surse. O versiune pe DVD este de asemenea disponibilă de acum.


2.1.1 Noul serviciu debian-volatile

A fost creat un nou serviciu, debian-volatile, ce permite utilizatorilor să actualizeze pachetele conținând informații ce se învechesc rapid. Exemple ar fi semnăturile antivirușilor sau listele filtrelor spam. Un administrator poate utiliza arhiva "volatile.debian.net" la fel de ușor ca arhiva "security.debian.org", putând beneficia de pachete cu informații la zi fără inconveniențele și riscurile presupuse de menținerea unui sistem bazat pe pachete foarte recente. Pentru mai multe informații și o listă cu situri alternative, vă rugăm să vizitați pagina web a arhivei.

Notați faptul că debian-volatile nu este un serviciu oficial al Debian.


2.1.2 non-US depășit

Pentru versiunea sarge, pachetele care se aflau în secțiunea non-US a arhivei au fost mutate în arhiva normală. Dacă aveți linii referitoare la "non-us" în /etc/apt/sources.list, ar fi bine să le ștergeți.


2.2 Noutăți în sistemul de instalare

Vechiul sistem de instalare al Debian GNU/Linux a fost înlocuit cu un sistem complet nou, denumit debian-installer. Acesta are un design modular, fiind dezvoltat în spiritul extensibilității. A fost tradus complet în aproape 40 de limbi; traduceri suplimentare sunt în lucru și ar putea fi adăugate în viitoarele versiuni minore ale lui sarge.

Printre noile facilități ale sistemului de instalare se numără detecția hardware îmbunătățită, suportul pentru pornirea sistemului de pe dispozitive flash USB, utilizarea lui aptitude pentru instalarea de pachete în timpul configurării sistemului de bază, precum și suportul pentru XFS, RAID și LVM.

Pentru detalii complete despre noul sistem de instalare Debian, utilizatorii sunt sfătuiți să citească ghidul de instalare Debian inclus pe primul CD și disponibil de la paginile cu versiuni. Ghidul de instalare a fost tradus complet în opt limbi, altele fiind în lucru. Traduceri suplimentare vor fi disponibile pe situl web în măsura în care vor fi finalizate.

Pentru arhitectura Intel x86, un set special de imagini "speakup" ale discurilor floppy de instalare este disponibil pentru persoanele nevăzătoare. Aceste imagini conțin un nucleu special ce suportă afișajele braille. O listă completă de modele poate fi găsită în documentația brltty. Vezi pagina versiunii debian-installer pentru mai multe informații despre aceste imagini.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), Intel x86

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.3 2005/06/03 16:09:26 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual)
debian-doc@lists.debian.org