3.5. Preparticionament per sistemes multi-arrencada

Quan es parla de particionar el vostre disc es refereix a el fet de dividir el vostre disc en seccions. Cada secció és independent de les altres. És bastant similar a posar murs dins d'una casa; si afegiu mobles a una habitació, no afectarà a les altres habitacions.

Si ja teniu un sistema operatiu al vostre sistema (Amiga OS, Atari TOS, Mac OS, …) i voleu afegir Linux al mateix disc, necessitareu reparticionar el disc. Debian necessita de les seves particions pròpies al disc. No es pot instal·lar a particions Windows o MacOS. Es poden compartir algunes particions amb altres sistemes Linux, però no es descriu ací. Com a mínim necessitareu una partició dedicada per l'arrel de Debian.

Podeu trobar informació de la configuració de la vostra partició utilitzant una eina de particionament pel vostre sistema operatiu , com l'HD SC Setup, HDToolBox, o l'SCSITool. Les eines de particionament sempre donen un mecanisme per mostrar les particions existents sense fer canvis.

En general, canviar una partició que ja conté un sistema de fitxers, suposa esborrar tota la informació que hi tingui. Així sempre hauríeu de fer copies de seguretat abans de reparticionar. Utilitzant l'analogia de la casa, és millor si canvieu tots els mobles fora de la casa abans de moure una paret pel risc que hi ha de destruir-ho tot.

Si el vostre ordinador té més d'un disc dur, podria ser que volguéssiu dedicar un disc complet a Debian. Si és així, no necessitareu particionar el disc abans d'arrencar el sistema d'instal·lació; l'instal·lador inclou un programa de particionament que pot fer-ho molt bé.

Si la vostra màquina tan sols té un disc dur, i voleu canviar completament el sistema operatiu actual per Debian GNU/Linux, també podeu esperar a particionar a un dels passos del procés d'instal·lació (Secció 6.3.2.1, “Particionant els discs”), desprès d'haver arrencat el sistema d'instal·lació. Per altra banda açò tan sols funciona si penseu arrencar l'instal·lador des de cintes, CD-ROM o fitxers a una màquina connectada. Penseu: si arrenqueu des de fitxers que són al disc dur, i particioneu el mateix disc sense el sistema d'instal·lació, us esborrarà els fitxers d'arrencada, així que la vostra esperança serà que tot funcione bé a la primera. Com a mínim, en aquesta cas, assegureu-vos de tenir els mitjans alternatius per reviure la vostra màquina des de cintes o CD-ROM d'instal·lació del sistema original.

Si la vostra màquina ja té particions fetes, i té espai suficient esborrant o afegint noves particions, aleshores també podeu esperar a particionar amb el programa que porta l'instal·lador de Debian. Hauríeu de llegir encara els materials següents, ja que podeu trobar circumstàncies especials, com l'ordre de les particions existents dins el mapa de particions, que obliga a que particioneu abans de instal·lar de tota manera.

Si cap dels cassos anteriors són aplicables, aleshores necessitareu particionar el vostre disc abans d'iniciar la instal·lació per crear l'espai particionable per a Debian. Si alguna de les particions són propietàries d'un altre sistema operatiu, hauríeu de crear aquelles particions utilitzant el programes de particionament del sistema operatiu nadiu. Us recomanem que no intenteu crear les particions de Debian GNU/Linux utilitzant les eines d'un altre sistema operatiu. En comptes d'això, hauríeu de crear les particions del sistema operatiu nadiu que voleu mantenir.

Si aneu a instal·lar més d'un sistema operatiu a la mateixa màquina, hauríeu d'instal·lar tots els altres sistemes abans de fer la instal·lació de Linux. La instal·lació del Windows i altres SO destruirà l'arrencada del Linux, o us animarà a formatar les particions no natives.

Es pot recuperar el sistema desprès d'una d'aquestes accions, però si instal·leu primer el sistema nadiu, no patireu aquest problema.

Si teniu ja un disc dur amb una partició (una configuració prou comuna als ordinadors de taula), i voleu disposar de multiarrencada amb el sistema operatiu nadiu i Debian, necessitareu:

 1. Fer còpia de seguretat de tot el que hi ha a l'ordinador.

 2. Arrencar des de mitjà d'instal·lació del sistema operatiu nadiu com els CD-ROM o cintes.

 3. Utilitzar les eines de particionament natives per crear les particions del sistema operatiu nadiu. Deixeu un lloc buit per la partició o espai buit per Debian GNU/Linux.

 4. Instal·lar el sistema operatiu nadiu a la seva nova partició.

 5. Arrencar al vostre sistema nadiu per verificar que tot és correcte i arrenqueu els fitxers d'arrencada de l'instal·lador de Debian.

 6. Arrenque l'instal·lador de Debian per continuar la instal·lació de Debian.

3.5.1. Particionant a AmigaOS

Si esteu executant AmigaOS, podeu usar el programa HDToolBox per ajustar les particions natives abans de la instal·lació.

3.5.2. Particionant a Atari TOS

Els IDs de partició d'Atari son tres caràcters ASCII, usa “LNX” per dades i “SWP” per particions swap. Si useu el mètode d'instal·lació en memòria baixa, també necessitareu una petita partició Minix (sobre 2 MiB), per la qual l'ID de partició serà “MNX”. Un error al definir l'ID de partició apropiat no només impedeix que el procés d'instal·lació de Debian reconeixi les particions, sinó que a resultes de que TOS intenti usar les particions Linux, confon al controlador del disc dur i el fa tot inaccessible.

Hi ha multitud d'eines de partició de tercers disponibles (la utilitat harddisk d'Atari no permet canviar l'ID de partició); aquest manual no dona descripcions detallades de totes elles. La següent descripció cobreix SCSITool (de Hard+Soft GmBH).

 1. Inicieu SCSITool i seleccioneu el disc que voleu particionar (menú Disk, ítem selecciona).

 2. Des de el menú Partició, seleccioneu o bé Nou per afegir noves particions o canviar la mida de les particions existents, o Canvia per canviar una partició específica. A menys que hàgiu creat particions amb la mida correcte i només vulgueu canviar l'ID de la partició, Nou és probablement, la millor opció.

 3. Per la opció Nou, seleccioneu existent en el quadre de diàleg sol·licitant els paràmetres inicials. La següent finestra ens mostrarà una llista de particions existents les quals podreu ajustar usant els botons de desplaçament, o fent un clic a la barra. La primera columna a la llista de particions és el tipus de partició; fes un clic a la caixa de text per editar-lo. Quan hàgiu acabat de canviar els paràmetres de la partició ,graveu els canvis tancant la finestra amb el botó OK.

 4. Per la opció Canvia, seleccioneu la partició a canviar a la llista de selecció, i seleccioneu altres sistemes al quadre de diàleg. La següent finestra mostra informació detallada sobre la localització d'aquesta partició, i us permet canviar l'ID de partició. Graveu els canvis tancant la finestra amb el botó OK.

 5. Escriviu els noms Linux per cadascuna de les particions que heu creat o canviat per usar-les amb Linux — veieu Secció B.4, “Noms dels dispositius a Linux”.

 6. Sortiu de SCSITool usant la opció Surt del menú Arxiu. L'ordinador es reiniciarà per fer efectius els canvis a la taula de particions usada per TOS. Si heu canviat algunes particions TOS/GEM, seran invalidades i hauran de ser re-inicialitzades (aconsellem fer una copia de tot el que tingueu al disc, o no?).

Hi ha una eina de particionament per Linux/m68k anomenada atari-fdisk al sistema d'instal·lació, però per ara recomanem que particioneu el disc usant l'editor de particions de TOS o alguna eina de disc. Si el vostre editor de particions no té una opció per editar el tipus de partició, podeu fer aquest pas crucial en un pas posterior (des del disc RAM temporal d'instal·lació). SCSITool és només un dels editors que coneixem que suporten selecció arbitrària de tipus de partició. Poden haver-n'hi d'altres; seleccioneu l'eina que satisfaci les vostres necessitats.

3.5.3. Particionant a MacOS

Les eines de particionament per Macintosh testades inclouen pdisk, HD SC Setup 7.3.5 (Apple), HDT 1.8 (FWB), SilverLining (LaCie) i DiskTool (Tim Endres, GPL). Versions completes són requerides per HDT i SilverLining. L'eina d'Apple requereix un pedaç per reconèixer discs d'altres fabricants (una descripció de com apedaçar HD SC Setup usant ResEdit el podeu trobar a http://www.euronet.nl/users/ernstoud/patch.html).

Per Macs amb bus IDE, necessitareu usar Apple Drive Setup per crear espai per les particions Linux i finalitzar el particionament Linux, o useu la versió de MacOS de pdisk disponibles al servidor FTP MkLinux.