7.1. Η στιγμή της αλήθειας

Η πρώτη εκκίνηση του συστήματός σας με το δικό του ρεύμα είναι αυτό που οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί ονομάζουν “smoke test”.

Αν εκκινείτε κατευθείαν στο Debian και το σύστημά σας δεν ξεκινάει χρησιμοποιήστε είτε το αρχικό μέσο εκκίνησης και εγκατάστασης ή βάλτε την δισκέττα που πιθανόν έχετε φτιάξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και επανεκκινήστε το μηχάνημά σας. Με αυτόν τον τρόπο ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές παραμέτρους εκκίνησης όπως η root=root, όπου root είναι η ριζική κατάτμησή σας, όπως για παράδειγμα η /dev/sda1.

7.1.1. Εκκίνηση συστήματος BVME 6000

Αν έχετε κάνει εγκατάσταση χωρίς δισκέττα σε ένα σύστημα BVM ή Motorola VMEbus εισάγετε ένα από τα ακόλουθα στο προτρεπτικό LILO Boot: μετά τη στιγμή της φόρτωσης του προγράμματος tftplilo από τον TFTP server:

  • b6000 και στη συνέχεια το Enter για την εκκίνηση ενός συστήματος BVME 4000/6000

  • b162 και στη συνέχεια το Enter για την εκκίνηση ενός συστήματος MVME162

  • b167 και στη συνέχεια το Enter για την εκκίνηση ενός συστήματος MVME166/167

7.1.2. Εκκίνηση ενός Macintosh

Πηγαίνετε στον κατάλογο που περιέχει τα αρχεία εγκατάστασης και ξεκινήστε την εφαρμογή εκκίνησης Penguin κρατώντας κάτω το πλήκτρο command. Πηγαίνετε στο διάλογο των ρυθμίσεων Settings (με το συνδυασμό πλήκτρων command-T) και εντοπίστε τη γραμμή των επιλογών του πυρήνα που μοιάζει κάπως έτσι: root=/dev/ram video=font:VGA8x16.

Θα πρέπει να αλλάξετε την επιλογή σε κάτι όπως root=/dev/yyyy, αντικαθιστώντας το yyyy με το όνομα του τμήματος του δίσκου όπου έχετε εγκαταστήσει το σύστημά σας και το οποίο έχετε ήδη σημειώσει κάπου από πριν (πχ. /dev/sda1). Η επιλογή video=font:VGA8x8 συνίσταται ιδιαίτερα για χρήστες με μικρές οθόνες. Ο πυρήνας πιθανόν να επέλεγε μια ομορφότερη γραμματοσειρά αλλά ο οδηγός της κονσόλας μπορεί να προκαλέσει το "πάγωμα" του μηχανήματος οπότε η χρήση ενός από τα μεγέθη γραμματοσειρών 8x16 ή 8x8 είναι ασφαλέστερη στο στάδιο αυτό. Έτσι κι αλλιώς μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος αυτό σε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε.

Αν δεν επιθυμείτε την αυτόματη εκκίνηση του συστήματος GNU/Linux κάθε φορά που ξεκινάτε το μηχάνημά σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιλογή Auto Boot. Σώστε τις ρυθμίσεις σας στο αρχείο Prefs χρησιμοποιώντας την επιλογή Save Settings As Default.

Επιλέξτε τώρα Boot Now (με τον συνδυασμό πλήκτρων command-B) για να ξεκινήσετε το μόλις εγκατεστημένο σύστημα GNU/Linux αντί του συστήματος εγκατάστασης στην RAMdisk .

Το Debian σύστημα θα ξεκινήσει τώρα και θα πρέπει να δείτε τα ίδια μηνύματα που είδατε και κατά την αρχική εκκίνηση του συστήματος εγκατάστασης ακολουθούμενα από κάποια καινούρια μηνύματα.